galéria megtekintése

Gyorsítóra várva

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Putyin elnök egy tollvonással elvette az Orosz Tudományos Akadémia teljes vagyonát. Hatalmas állami megaakadémiát hozott létre, annak irányítását egy kormányhivatalra bízta, melynek vezetését ígérete ellenére nem az önállóságától megfosztott Akadémia haladó szellemű elnökére, hanem egy pénzügyérre bízta. Óriási volt a felháborodás belföldön és külföldön egyaránt.

Annak idején valaki Chicagóból hazatérve fényképeket mutatott Sztálinnak az ottani felhőkarcolókról, s ezek olyannyira megtetszettek a diktátornak, hogy rábökött a képekre: ilyenekből akarok Moszkvába is néhányat! Nos, akár igaz a városi legenda, akár nem, már nem csak a felépült „Hét Nővér” ad némi amerikai ízt a 24 évvel ezelőtti utolsó látogatásom óta alaposan átalakult városnak. A zömmel ötvenes években épült, mára „megnemesedett” épületeket lepucolták, a díszeket megvilágították, a színek, a méretek, a drága autók és a bődületes forgalom valóban Amerikát idézi. A régi panelek mellett óriási ütemben szaporodnak a minimum húszemeletes házóriások. Plázák, reklámok mindenütt.

Retroérzés a leállított dubnai részecskegyorsító alagútjának tetején
Retroérzés a leállított dubnai részecskegyorsító alagútjának tetején
Ismaelgh / CID/AECC

Moszkva szélén ugyanilyen iramban kezdett épülni három éve az „orosz szilíciumvölgy”. A bostoni MIT közreműködésével angol nyelvű egyetemet, néhány kutatóintézetet és sok, több csúcstechnológiai területet lefedő kis start up céget álmodtak ide, Skolkovóba, mely az akkor még elnök Dmitrij Medvegyev „szellemi gyermekeként” az ország innovációs reneszánszát volt hivatva felmutatni. A 400 hektárra odaképzelt futurista épületekből azonban alig néhány épült fel. Putyin elnök, úgy tűnik, kevésbé áll a terv mellett, s az utóbbi időben egyre több gyanús hír érkezett a projekt felől. Egy vizsgálat korrupt módon kifizetett pénzeket derített fel, és kérdésemre még a kultusztárca tudományos tanácsának elnöke is kaotikusnak nevezte az ottani helyzetet.

 

És ez nem az egyetlen zavaros helyzet az orosz tudomány háza táján. A Lomonoszov Egyetemen, a meglátogatott kutatóintézetekben és az esti vacsorákon is egyöntetűen arról beszélt mindenki: egy teljes generáció hiányzik ahhoz, hogy egészséges legyen a kutatók korfája. A peresztrojka végétől a jelcini pangás időszakán át a kilencvenes évek végéig az orosz műszaki és természettudományos szakemberek egész hada távozott Nyugatra. A legtehetségesebb orosz negyvenesekkel és ötvenesekkel ma Amerika és Nyugat-Európa intézetei vannak tele, legyen szó matematikusokról, részecske- vagy űrfizikusokról.

Az utóbbi évtizedben azonban határozott fellendülés kezdődött. A legjobb orosz egyetemek műszaki és természettudományos területen már a harmincadik hely környékén vannak a világban, általánosságban viszont a századik körül tanyáznak.

A két évvel ezelőtti választási kampányában Putyin 2020-ra világszintű egyetemeket ígért. Ehhez azonban pénz kell. A GDP-ből tavaly 1,27 százalékban részesedett a kutatás-fejlesztés. (Az EU átlaga 2012-ben 2,06 százalék volt, a fejlettebb uniós országokban pedig majd 3 százalék.) Ma már, a nyugati minta szerint, ennek nagyobb része jön az iparból, mint a kormánytól. Egy új program, a két éve indult Megagrant az agyelszívást is szeretné megfordítani. A világ minden részéből érkező kutatók ennek keretében akár ötmillió dollárt is kaphatnak egy laboratórium és kutatócsoport felállítására, ha két éven át az év négy hónapját Oroszországban töltik. A program eddig főleg külföldön dolgozó orosz tudósokat vonzott, de kapott a pénzből néhány német, amerikai, francia és holland kutató is.

A pozitív változásokat két esemény zavarta meg. Elsőként Putyin rendelete, mely tavaly egy tollvonással elvonta a még Nagy Péter által alapított Orosz Tudományos Akadémia teljes vagyonát, azt az összes akadémiai ingatlannal és kutatóintézettel együtt egy újonnan alapított állami hivatal (a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynöksége) kezelésére bízta, s egy megaakadémiába egyesítette a Tudományos, az Agrár és az Orvosi Akadémiát. A hivatal élére korábbi ígérete ellenére nem a tudományos akadémia tavaly megválasztott, haladó szellemű elnökét, Vlagyimir Fortovot, hanem egy pénzügyért állított. A tiltakozás külföldön és belföldön egyaránt óriási volt, s vélhetően ennek eredményeként tavaly decemberben ideiglenesen felfüggesztették a folyamatot.

– A kétségtelenül váratlan reformra szükség volt – próbálta igazolni a történteket Alekszej Hohlov akadémikus, a Lomonoszov Egyetem rektorhelyettese, aki elmondta, ha felülről is, de egy stagnáló, megmerevedett struktúrát próbálnak modernizálni. A kutatóintézetek ugyan most közvetlenül állami felügyelet alá kerültek, ahogy maga az Akadémia is állami szervezet lett, de az egyeztetések végén elfogadták, hogy a szakmai döntéseket egy tudományos tanács hozza majd meg, igaz, az még nem állt fel. Mivel egy pénzügyi bürokrata ül a csúcson, a fizetések legalább rendben megérkeznek, mondta ironikusan a professzor, ám a Vavilov Genetikai Intézet igazgatója, Nick Jankovszij beismerte, azóta gyakorlatilag minden fejlesztés, komolyabb döntés szünetel, halasztódik.

A kormány az egyetemek élére is úgymond menedzsereket állít (milyen ismerős), a baj csak az, mondta Hohlov professzor, hogy ezek az esetek nagy részében nem igazán rendelkeznek menedzseri képességekkel, inkább csak állami bürokraták. A moszkvai és a szentpétervári egyetem persze különleges státuszt élvez, itt még nem érezhetők ilyen törekvések, bár senki sem látja a jövőt, tette hozzá. A Lomonoszov Egyetem fejlődése egyelőre töretlen, évente százezer négyzetméternyi új egység épül egy kétszáz hektáros új területen. Itt építik fel az új szuperkomputert is, mely tizenhétszer nagyobb kapacitású lesz a jelenlegi, Lomonoszovról elnevezett gépnél, amely már most is Kelet-Európa legerősebb számítógépe. Szintén a nagy orosz kémikusról nevezték el azt a készülő egyetemi műholdat, melyet a Kazahsztánhoz került Bajkonur helyett az amuri régióban 2018-ra felépülő keleti űrrepülőtér első rajtjával fognak fellőni.

A nemzetközi s főleg nyugati kapcsolatokra éhes orosz tudományra leselkedő másik veszélyt az ukrajnai konfliktus jelenti. A Krím bekebelezését követően a NATO-n belül folytatott program keretében zajló terror- és katasztrófaelhárítási együttműködést azonnal leállították, ami egyebek mellett a fontos közlekedési csomópontokon elhelyezett rejtett bombák műszaki felderítését célozta. De a NASA is felfüggesztette minden kapcsolatát az orosz űrügynökséggel, a Roszkozmosszal, kivéve persze a nemzetközi űrállomással kapcsolatos munkákat, hiszen itt orosz űrhajósok is vannak, s egyelőre csak Szojuz űrhajókkal tudják megoldani a legénységcseréket.

Dmitrij Medvegy volt orosz elnök, jelenlegi kormányfő a Lomonoszov Egyetemen Angela Merkel német kancellárral 2008-ban. A fejlődés egyelőre töretlen, de a vízfejű bürokrácia és az ukrán válság is rejt veszélyeket a jövőre nézve
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenlegi kormányfő a Lomonoszov Egyetemen Angela Merkel német kancellárral 2008-ban. A fejlődés egyelőre töretlen, de a vízfejű bürokrácia és az ukrán válság is rejt veszélyeket a jövőre nézve
RIA Novosti / Reuters

A NASA lépésére májusban még 2020-ban történő kilépésével fenyegetőző orosz kormány épp ottjártam idején erősítette meg 8,2 milliárd dolláros hozzájárulását az űrállomás további fejlesztéséhez.

A többi területen egyelőre nem látszik változás. – Most rendeztünk egy nanotechnológiai és egy űrkutatási konferenciát; az elsőn a második legnagyobb delegáció amerikai volt, mondja a Moszkvai Állami Egyetem rektora, Viktor Szadovnyicsij. De Lev Zelenyij, az Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatója is arról számolt be, hogy néhány hete látta vendégül a NASA helyettes vezetőjét, akivel további közös programokról tárgyaltak. Az orosz űrprogram egyébként most a Holdra koncentrál, az intézetben folyó munkák célja földi kísérőnk eddig elhanyagolt, ám fagyott vizet tartalmazó sarki régiójának feltérképezése, oda holdjáró küldése, talajminták vétele és később, 2020-ban egy másik eszközzel azok hazahozatala, majd tíz év múlva ember leszállítása a Hold felszínére. Mindehhez az Európai Űrügynökséggel működnek együtt, s a kapcsolatok e téren egy pillanatra sem szakadtak meg.

Dubna, a Moszkvától mintegy száz kilométerre, a Volgánál fekvő város hajdan a genfi európai részecskefizikai laboratórium, a CERN keleti versenytársaként 1956-ban létesített atomkutató központjának igazgatója, Viktor Matvejev is azzal az örömhírrel szolgált, hogy épp szeptemberben kapták meg a rég várt megfigyelői státuszt a nagy riválistól.

Rivalizálásról persze igazából szó sincs, mert a CERN a legtöbb területen fényévekre van a kellemes, erdős környezetben elszórt, jobbára sztálinista stílusú timpanonos épületek együtteséből álló, jelenleg 18 tagországot és 6 társult tagot tömörítő nemzetközi intézmény előtt (hazánk afféle exlex viszonyban van a szervezettel, 1992-ben a hajdani keleti blokk országai közül egyedüliként kilépve tagdíjat nem fizetünk, de több kutatónk vesz részt a közös munkában). A leállított részecskegyorsító gyűrű alakú alagútjának tetején sétálva inkább egy leállított gyár szendergő hangulatát éreztem. Dubna amúgy is elöregszik, mondta helyi kísérőm, Irina, akinek édesapja még a kezdetben csak néhány utcából álló, mára 60 ezressé hízott település telefonközpontjának első vezetője volt. A fiatalok ugyanis mind Moszkvába mennek.

A tudományos központ, amelyet szintén zömmel hetven körüli vezetők irányítanak, azért készül a jövőre: nagy nemzetközi összefogással félmilliárd dollárból egy nagyenergiás szupravezető nehézion-gyorsítót terveznek, ennek szupravezető gyűrűjét két év múlva, a lineáris részecskegyorsítóval és detektorral együtt a teljes berendezést 2019-re szeretnék üzembe állítani. Itt van Európa legnagyobb, óránként több mint ezer liter kapacitású hélium-cseppfolyósítója is, melynek teljesítményét megduplázni tervezik. Az elméleti kutatásokon túlnyúló, gyakorlati alkalmazásokra is kiterjedő, politikai feszültségtől mentes együttműködésre példa, hogy együtt dolgozik itt azeri és örmény kutató, s grúzok is vannak, miközben Oroszország jelenleg nincs diplomáciai kapcsolatban hazájukkal. Idén az ukrán tagdíjat is elengedték, hogy ezzel is könnyítsék a Dubnában dolgozó ukrán fizikusok helyzetét.

Az ukrán háború különben megosztja az oroszokat, ami nem meglepő, hiszen, mint az egyik kutató megjegyezte, majd minden második családnak vannak Ukrajnában kapcsolatai. – Nem tetszik, ahogy a kormány támogatja a szeparatistákat, de nem beszélek erről a laboratóriumban, mert a többségnek más a véleménye – árulta el egy vacsorán az egyik akadémiai intézet fiatal osztályvezetője, aki szerint azért jóval többen kritikusak a putyini vezetéssel szemben, mint amit külföldről látni.

Aggodalmát vélhetően a mindenre kiterjedő, bár nem mindig látható kontroll is erősíti. Szombat késő este a metróban fiatalokra figyeltem fel. Egyikük mintha kissé jobban felöntött volna a garatra, de Pesten ennél nagyobb hangoskodás sem tűnik fel. Moszkvában viszont a megállóba érve az ajtónyitáskor egy rendőr nyomult be, és pillanatok alatt kivonszolta a veszélyesnek talált fiút. Körülöttem senki nem lepődött meg. A „nagy testvér” a föld alatt is jelen van. Igaz, a felszínen még nem mindenütt. Elutazásom előtti napon fagyott halálra a Moszkva körüli erdőben sétálva a Londoni Egyetem világhírű orosz származású matematikusa, a 76 éves Alekszej Cservonyenkisz, a statikus tanuláselmélet egyik atyja. Két helikopter és 182 önkéntes kereste, de csak a kihűlt testét találták meg. A lehűlés már megkezdődött, a kontroll még nem teljes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.