galéria megtekintése

Feltalálták a vízzel működő számítógépet

1 komment


Ötvös Zoltán

Elektronikai eszközeinket, így a számítógépeinket óvnunk kell a víztől. Évtizednyi kísérletezés után az amerikai Stanford Egyetem kutatói a két össze nem illő dolgot – számítógép és víz – sikeresen összehozták. Vízcseppekkel működő különleges számítógépet alkottak.

A hagyományos számítógépekben elektronok segítségével működő rendszerek dolgoznak. A vizes számítógépben vízcseppek jelenléte vagy hiánya felel meg a bináris rendszerben alkalmazott 1-nek és 0-nak. Az új számítógép alkotói szerint elvégzi mindazokat a műveleteket, amelyekre a hagyományos számítógép képes, csak sokkal lassabban teszi azt – írta az iflscience.com.

A fejlesztők azonban állítják: mivel minden, a modern számítógépekben használt logikai áramkör megvalósítható ezzel a technológiával, akár a mai PC-khez hasonló bonyolultságú gépek is építhetők belőlük. Ugyanakkor az igazi előnye ennek az új technológiának, hogy ezek a kis vízcseppek különféle vegyi anyagokat is tartalmazhatnak, ami egy hihetetlen komplex rendszerré teheti a vizes számítógépet.

 

„Mi nem a jelenleg működő hagyományos digitális számítógépekkel akarunk versenyezni az információ feldolgozásban. A mi célunk – magyarázta Manu Prakash fejlesztő –, hogy a számítógépek alapvetően új osztályát hozzuk létre. A gépeket fizikai anyaggal, jelen esetben vízcseppekkel irányítjuk és manipuláljuk.”

A mágneses vízcseppekkel működő különleges számítógépről elsőként a Nature Physics számolt be. Jelenleg minden vízcsepp körülbelül akkora, mint egy mákszem, a különleges chip mérete pedig egy hagyományos postai bélyeg fele. A kutatók azt remélik, hogy kicsinyíthetik és bonyolultabb műveletekre késztethetik a vizes számítógépet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.