galéria megtekintése

Beveheti az űrszállítás piacát a brit milliárdos

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Az extravagáns brit milliárdos vállalkozó, Richard Branson űrcége, a Virgin Atlantic bejelentette: új eljárással juttat műholdakat az űrbe. Egy speciális repülőgép nagyjából 15 kilométer magasságban engedné útnak a hasára szerelt rakétát, aminek a belsejében lapulnak meg a műholdak.

A Virgin Atlantic régi ötletét melegítette fel: a korábban kifejlesztett WhiteKnightTwo kéttörzsű hordozó repülőgép emelné a magasba azokat a rakétákat, amelyek a megrendelő műholdjait a világűrbe juttatják. Sir Richard Branson még a megfizethető űrturizmus érdekében fejlesztette ki a teherszállító repülőt, amelynek segítségével nem közvetlenül a Földről kell fellőni a rakétákat, hanem egy újrahasznosítható repülővel az út egy részét költséghatékonyabb módszerrel oldják meg.

WhiteKnightTwo
A képen még az űrturistákat szállító modult viszi a WhiteKnightTwo hordozórepülő
Virgin Atlantic

A Virgin Galactic számításai szerint a WhiteKnightTwo által magasba emelt és ott útjára engedett LauncherOne rakétával a kilövés költsége a mai árak tizedére vagy századára csökkenhet. Úgy remélik, évek múlva akár 100 műholdat is pályára állíthatnának 24 óra alatt.

 

Szakértők egyetértenek abban, hogy a vállalkozás kulcsa a hordozórakéta fejlesztése. Amennyiben Richard Bransonéknak valóban sikerül jelentősen leszorítani a teherszállítás árát, akkor betörhetnek az űrszállítás piacára. Ez év elején a cég szakértői még azt mondták, hogy a LauncherOne levegőből indítható hordozórakéta legfeljebb 120 kg tömegű műholdak Föld körüli pályára állítására alkalmas. Most már 200 kilósra szeretnék növelni a határt, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy alacsonyabb pályára akár 400 kg-os műholdakat is felvihetnek. A folyékony oxigén-kerozin eleggyel hajtott rakétát 2016 végén, 2017 elején szeretnék először indítani – a rakéták árát pedig 10 millió dollár alatt tartani. A műholdak pályára állítása után a LauncherOne a légkörbe jutva elég, a hordozó repülőgép pedig visszatér a Földre.

Az extra teljesítményhez a rakétán alapos változtatásokat hajtottak végre. A legfőbb, hogy a korábbi alig 15 méteres hajtóművet húsz méteresre növelték, így jóval több üzemanyagot vihet magával, amivel megnő a hasznos teher tömege. Az azonban nem biztos, hogy a megnövelt rakétát a jelenlegi formájában a WhiteKnightTwo elbírja, ezért lehet, hogy a különleges légi járművet áttervezik. George Whitesides, a cég vezérigazgatója a BBC-nek azonban nem árulta el, hogy ez csupán fazonigazítás lesz, vagy egy merőben új hordozógéppel állnak elő. A nagyobb rakéta tehát nagyobb terhet vihet magával. Akár egy nagy űrtávcsövet vagy több kisebb műholdat. Körülbelül 15 kilométeres magasságban engedik majd el a repülőgépről a rakétát.

A képen még az űrturistákat szállító modult viszi a WhiteKnightTwo hordozórepülő
Virgin Atlantic

A LauncherOne szolgáltatásaira egy megrendelő már bejelentkezett. Ez a OneWeb társaság. A brit Csatorna-szigeteken működő vállalkozás azt tervezi, hogy szélessávú internetszolgáltatást biztosít az űrből a Föld legtávolabbi pontjain is – ehhez „mindössze” 600 műholdból álló hálózatra van szükség bolygónk körül. A műholdak pályára állításának ideális eszköze lehetne a rakéta – egyszerre kettőt, hármat is felvihet –, de akkor is használható, ha egy meghibásodott műhold helyére gyorsan újat kell állítani. A tervek szerint évente 20-30 rakéta készülhetne a cég kaliforniai telephelyén.

A héten egy másik érdekes bejelentésre is sor került ebben a témában. Az innováció másik fenegyereke, az elektromos autóiról és űrrepülőiről ismert Elon Musk hivatalos engedélyt kért az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC), hogy 4000 műholdat telepítsen Föld körüli pályára. A cél: a világ legtávolabbi zugain is biztosítani a wifiszolgáltatást. A kommunikációs műholdak a Földtől 650 kilométeres távolságban keringenének – ha minden a tervei szerint alakul, akkor a rendszer öt éven belül működne. Ehhez jól jöhetne a LauncherOne, csakhogy Bransonék a OneWeb társaság felé húznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.