galéria megtekintése

Ez a szuper-Föld jó hely lehet, csak nagyon messze van

3 komment


Ötvös Zoltán

A NASA Kepler-űrteleszkópjával megtalálták a Föld nagyobb és idősebb unokatestvérét – a Kepler–452b sorszámú exobolygót. Az első exobolygót, azaz más naprendszerben található bolygót 20 évvel ezelőtt fedezték fel. Azóta a technikai eszközök fejlődésének köszönhetően 1030 ilyen égitest létét igazolták, és további háromezerről feltételezik, hogy csillaguk körül keringenek.

A Kepler–452b – amely a Hattyú (Cygnus) csillagkép egyik, 1400 fényévre található csillaga körül kering – jelenleg tíz százalékkal több energiát kap anyacsillagától, mint amennyit a Föld kap a Naptól. Ha a Kepler–452b ugyanakkora tömegű lenne, mint a Föld, akkor – ha egyáltalán lett volna rajta – a víz már elpárolgott volna róla. Azonban, mivel 60 százalékkal nagyobb és ötször nehezebb a Földnél (így méreténél fogva az úgynevezett szuper-Földek kategóriájába sorolható), valószínűleg

további 500 millió évig még elvileg alkalmas körülmények lehetnek rajta a földi értelemben vett élet számára.

Annál is inkább, mivel a Kepler–452b hatmilliárd évet töltött csillagának lakható zónájában, többet, mint amennyit a Föld a Nap hasonló zónájában – a mi esetünkben 4,5 milliárd évről van szó. A lakhatósági zóna azt jelenti, hogy az égitest felszíni hőmérséklete folyékony víz jelenlétének kedvez. A mérések alapján valószínűsítik, hogy vulkánok is lehetnek a felszínén, sőt, akár fotoszintetizáló növények is, mivel a Földre érkező napsütéshez hasonló fényviszonyok vannak ott. De ez csupán feltételezés.

 

A szenzációs exobolygó tömegéről és az összetételéről az amerikai csillagászok nem mondhatnak semmi biztosat

– az sem biztos, hogy kőzetbolygóról van szó, bár igen valószínűnek tűnik –,

de azt már tudják, hogy a hatmilliárd éves csillagát 385 nap alatt kerüli meg. „Ennél is fontosabb, hogy a Föld jövőbeli fejlődésére is lehet következtetni a planéta vizsgálatával" – hangsúlyozta Jon Jenkins, a Kepler-űrteleszkóp adatait elemző kutatócsoport vezetője. A szakember úgy véli, hogy a Kepler–452b-n valószínűleg kétszer akkora a gravitáció, mint a Földön. „Tudnánk alkalmazkodni hozzá. Néhány generáció elteltével teljesen természetessé válhatna számunkra is. Az emberi testnek elképesztő képessége van a helyreállításra és a körülmények adaptálására."

A Kepler–452b. Lakható zónában
A Kepler–452b. Lakható zónában
NASA/JPL-Caltech/GSSR.

A Kepler-űrtávcsövet 2009. március 6-án indították, majd a műszerek kalibrálása után másfél hónappal elkezdte a megfigyeléseket. A távcső fő feladata a Naprendszeren kívüli bolygók keresése. Ezek közül azok érdeklik a csillagászokat, amelyek pályája a lakható zónába esik.

A Kepler egyidejűleg több mint százötvenezer csillag fényességét mérte. Azt próbálták érzékeny műszereivel észrevenni, amikor egy bolygó keringése közben áthalad a csillag előtt,

ami a csillag látható fényének csekély elhalványodását okozza – így észlelték tavaly a Kepler–186f exobolygót is, amely eddig a leginkább Föld-szerűnek tűnt.

2013 nyarán az űrtávcső sorsa egy időre kétségessé vált, mert miután a második lendkereke is meghibásodott, nem gyűjtött több adatot. Bár a sorsa igen kétségesnek tűnt, 2013 végére körvonalazódott, hogy hogyan lehet mégis megmenteni a NASA második legnagyobb űreszközét a korai kikapcsolástól. A K2 fedőnevű új küldetés során a Nap sugárnyomásával szemben egyensúlyozva tartja magát egy adott égterület felé fordulva a Kepler.

Mindent összevetve a Kepler–452b az első Föld méretű bolygó, amely egy a mi Napunkhoz hasonló tömegű és felszíni hőmérsékletű csillag lakható zónájában fekszik. Ez az, amit biztosan állíthatunk.

A színe és a visszája

Az égitest 385 nap alatt tesz egy teljes kört szülőcsillaga körül, amelytől öt százalékkal nagyobb távolság választja el, mint a Földet a Naptól – a mi esetünkben ez 150 millió kilométer. A távoli csillag felszíni hőmérséklete megegyezik a Napéval, ám átmérője 10 százalékkal múlja felül központi csillagunkat. A távoli csillag, a Kepler–452 és a Nap színképe és felszíni hőmérséklete alapján egyaránt a G2 típusú csillagok közé tartozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.