galéria megtekintése

Meghökkentő fejlesztések: elöl-hátul tévé

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Két jelentős informatikai, telekommunikációs eseményen vagyunk túl – a berlini szórakoztatóipari seregszemlén, illetve az Apple legújabb termékeinek bejelentésén –, ami lehetőséget ad arra, hogy megnézzük: merre tart a világ? Az a meglepő eredmény: az eddig nem létezett igények kiszolgálása felé.

Mit kezdjünk azzal, hogy az Apple új okosóráján (Watch OS 2) már több mint 10 ezer alkalmazás elérhető? Vagy azzal, hogy megjelent az iPad Pro néven emlegetett nagy iPad, ami olyan nagy – a kijelző 12,9 hüvelykes –, hogy inkább laptop, mint táblagép. A belepakolt új A9 chip 1,8-szor nagyobb teljesítményre képes közvetlen elődjénél. A négy hangszóró az ilyen méretekben tökéletesnek mondható hangzásról gondoskodik.

Az amerikai óriás okostelefonjai is különlegesre sikeredtek. Ahogy az várható volt, az iPhone 6s és 6s Plus immár 3D Touch technológiával jelent meg. Ez azt jelenti, hogy az érintés erősségétől függően dolgozik. Finom érintésre a keresett partner előzetes adatait láthatjuk, erőteljes nyomásra a teljes adatlap betöltődik. Ennél az eszköznél mutatkozott be a 12 megapixeles kamera és a 4K-videók rögzítésére alkalmas szolgáltatás.

 
Sehol sem maradunk le a látványról
Sehol sem maradunk le a látványról
Fotó: LG

Európa legnagyobb elektronikai szakkiállításán, a berlini IFA-n lebbentette fel a fátylat a Sony az új XperiaZ5-ösről.Ebben a kategóriában a Premium modell kapta meg a világ legelső 4K-s kijelzőjét. Ezt azzal magyarázzák, hogy egyre nagyobb a kereslet a 4K-s tartalmak iránt, egyre többen néznének 4K felbontású tévét. Az okostelefonok ez irányú fejlesztése ebbe az irányba mutat.

Ugyancsak Berlinben állt elő az LG a világ első olyan – hangsúlyozottan prototípusról van szó – tévéjével, amelynek az elején és a hátulján is van kijelző. Így a tévé előtt, vagy esetleg mögött állva sem maradunk le semmiről. (Tavaly a Samsung nyerte a tévés bolondozást –emlékezett az Index.hu –, ők olyan terméket mutattak be, amely gombnyomásra változtatta magát hajlított vagy ívelt képernyőjű tévéről laposra és vissza.)

„Ma az okostelefon a világ legelterjedtebb eszköze, hiszen több ilyen berendezés van forgalomban, mint ahány fogkefét naponta használnak a Földön. Minden jel arra mutat, hogy a gyártók az infokommunikációs iparág következő »okostelefonját« keresik, de az is látszik, hogy a meglévő területeken megy a helykeresés” – értékelte a jelenlegi tendenciákat Pintér Róbert, az eNet Internetkutató Kft. kutatásvezetője.

A Berlinben bemutatott kétoldalas tévé is az útkeresést mutatja – rossz nyelvek szerint azért volt hullámos a prototípus, hogy a sajtó képviselői könnyen lefotózhassák azt. Sokak szerint az okos óra lehet a következő ilyen eszköz, de szakértők szerint 2020-ig legfeljebb az emberek 10 százaléka hord majd ilyet. Milliárdos piac akkor lesz, ha végre kitalálják, hogy mire való, például a felhasználók elhiszik, hogy a személyes adatok – pulzus, vérnyomás, lépésszám – mérése hasznos a számukra.

Egyértelmű tendencia, hogy minél több eszközt terelnek az információs szupersztrádára. Telefonok, órák, tévék után például már a pénztárgépek is hálózatra kötve működnek. Az otthoni betegmegfigyelő monitoringrendszerek is a hálózaton keresztül küldenek adatokat az orvosoknak. Sőt, ma már olyan miniatűr berendezések is működnek, amelyek a tehenek bélműködéséről tájékoztatják a gazdát –a lenyelt szenzor igazán bennfentes adatokat szolgáltat. De azért nem ez a fő csapásirány...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.