galéria megtekintése

Elhunyt Hajnal András

0 komment

P. I.


Életének 86. évében elhunyt Hajnal András, a halmazelmélet, a kombinatorika és a topológia nemzetközi hírű kutatója, a magyar matematikai élet egyik vezető egyénisége – közli az MTA honlapja.

Tudományos pályafutását a szegedi József Attila Tudományegyetem Bolyai Intézetében kezdte, majd 1956-tól az ELTE-n, 1970-től pedig az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben (akkori nevén Matematikai Kutatóintézetben) dolgozott, melynek 1983-tól 1992-ig az igazgatója volt.

Hajnal Andrást 1976-ban választották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1982-ben pedig rendes tagjává. 1980 és 1990 között a Bolyai János Matematikai Társulat főtitkára, 1990 és 1996 között elnöke volt. 1996-ban a társulat tiszteletbeli elnökévé választották.

 

Kutatási területei a halmazelmélet, a topológia, a véges és végtelen kombinatorika voltak. Első eredményeit az axiomatikus halmazelméletben érte el, de később elsősorban a végtelen kombinatorika (más néven kombinatorikus halmazelmélet) területén végzett kutatásokat. Évtizedeken keresztül dolgozott együtt Erdős Pállal, akivel gyakorlatilag létrehozta a kombinatorikus halmazelméletet jellegzetes fogalmaival, módszereivel, sokszor máig megoldatlan kérdéseivel. Ezzel a végtelen kombinatorika nemcsak a halmazelmélet nagy fejezeteinek egyikévé vált, de alaptételeit, definícióit a halmazelmélet más területein is folyamatosan használják, mint például a halmazleképezések Hajnal-féle alaptételét vagy a partíciókalkulust. A véges kombinatorika területén egy jelentős eredménye Erdős Pál egyik sejtésének bebizonyítása a ma már Abel-díjas Szemerédi Endrével. Eszerint, ha egy véges gráfban minden pont foka kisebb k-nál, akkor a gráf egyenletesen kiszínezhető k színnel.

Tudományos munkássága mellett igen sok energiát fektetett oktatási és tudományszervezési tevékenységeibe is. Az ELTE tanáraként fontos szerepe volt a magyar kombinatorikai és halmazelméleti iskolák megteremtésében. Megújította a halmazelmélet és a matematkai logika oktatását. Sós Verával közösen az 1960-as években elindította a híres Hajnal–Sós-szemináriumot, amely valószínűleg a világ első kombinatorikai szemináriuma volt, és ma, fél évszázad után is működik. A szemináriumon számos nemzetközi nagyság oktatott, és sok, később híressé vált eredményt adtak elő magyar matematikusok. Hajnal András tanítványai közül többen ma az MTA tagjai.

Kitűnő szervezőként központi szerepe volt – az amerikai feladatok vállalásáig – a magyar matematikai élet irányításában. 18 éven át volt a Bolyai János Matematikai Társulat meghatározó vezetője

1994 és 2004 között a New Jersey állambeli Rutgers Egyetemen dolgozott, ahol annak kutatóintézetét, a DIMACS-ot (Center for Discrete Mathematics and Theoretical Computer Science) igazgatta.

Munkásságát egyebek mellett 1967-ben Akadémiai Díjjal, 1970-ben Állami Díjjal, 1980-ban Szele Tibor-emlékéremmel, 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével ismerték el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.