galéria megtekintése

Digitális szemek az égen

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Sorra tűnnek fel a nagy tömegeket megmozgató hazai rendezvények fölött a világító, zizegő, kamerát cipelő távirányítású repülők. Az éjjel is látó drónokat egy közepes legókészlet árából bárki megveheti, a használat módját és okát pedig jelenleg leginkább a felhasználók józan belátása „szabályozza”.

Alig 25 ezer forint, négy ceruzaelem és egy micro SD-memóriakártya szükséges ahhoz, hogy valaki drónkamerás videofelvételt készítsen Magyarországon. A hardver Budapesten sokfelé, illetve akár az interneten is megvásárolható, a jobb boltokban gyorstalpaló drónröptető tanfolyamot is mellékelnek hozzá.

Egy Phantom 2 típusú drón a
Egy Phantom 2 típusú drón a "dji" cégtől
Fabrizio Bensch / Reuters

Valójában azonban az elemek behelyezése és a készülék bekapcsolása után mindenfajta előképzettség nélkül is elindítható a repülő szerkezet. A négyrotoros quadcopterrel egybeépített kamera memóriakártyára rögzíti a filmet, a felvétel szintén a távirányítóval vezérelhető.

 

Az olcsóbb gépek hatótávolsága 100 méter (ez azt jelenti, hogy az egység nem repül messzebbre a távirányító hatósugaránál), és egy ilyen eszköz általában "arra néz, amerre megy", de természetesen léteznek jóval drágább, hat- vagy nyolcrotoros (könnyebben és összetettebben manőverezhető), távirányítható látószögű, sőt éjjellátó infrakamerával szerelt verziók is.

A 24 900 forintos alapváltozat USB-ről tölthető, a 30 perces feltöltés nagyjából 10 perces repülési időt biztosít (akár 40 kilométer/ órás sebességgel). 90 ezer forintért pedig már olyan összeállítás is kapható, amelyet iPhone-ról vagy iPadről tudunk irányítani, a felvett anyagot pedig wifin keresztül élőben küldi a telefonra vagy a tabletre (ennek nyilvánvalóan szintén korlátozott a hatóköre, ugyanakkor vannak – szintén az amatőr kategóriában – 3G-képes drónkamerák is).

Usain Bolt egy drónt próbál elérni, de még neki is gyors a szerkezet
Usain Bolt egy drónt próbál elérni, de még neki is gyors a szerkezet
Pilar Olivares / Reuters

Az iPhone-os drónnak már a vezérlőprogramját is az Apple on line boltjából kell letölteni, és ugyanott vannak hozzá játékok, kém- és egyéb alkalmazások is. A Parrot AR.Drone 2.0 elnevezésű gép egy előre és egy lefelé néző kamerával, kétféle – beltéri és kültéri – törzzsel rendelkezik. A felvételeit közvetlenül a YouTube-ra, illetve a Picasa képmegosztóra is tudja küldeni, wifihálózaton kommunikálva pedig kötelékrepülésre vagy egyéb összehangolt manőverekre is képes hasonló járművekkel.

Lehet vásárolni olyan, legószerűen összerakható egységeket is, amelyekre hagyományos digitális kamerát kell felszerelni a légi fotózáshoz/videózáshoz. Egy ilyen repülő szerkezet az idei augusztus 20-i tűzijáték idején a Várhegy vízivárosi oldala fölött lebegett, piros és zöld fényeivel, zizegő hangjával kíváncsiságot és olykor félelmet kiváltva a közönségből. Hasonló kamera „dolgozott” az Omega és a Scorpions június 16-i koncertjén, valamint az ún. békemenet március 29-i Hősök terei befutójánál is.

Az egyik óbudai szakboltban kérdésünkre azt mondták, hogy lassan, de érezhetően nő a kereslet, a drágább modellekre is van igény, és a budapesti Forma–1-es futam, illetve a tűzijáték előtt is több volt az érdeklődő a szokásosnál, bár nem biztos, hogy az említett események miatt, és nem is lett mindegyikből vásárlás. Ugyanakkor nemcsak a gépek eladásában, hanem a felvételek készítésében is van üzlet: egy erre szakosodott honlapon már 40 ezer forintért lehet professzionális minőségű, akár 4K-felbontású drónvideót rendelni.

A legolcsóbb csomagokban ingatlanokról készített felvételek szerepelnek, de azt írják, hogy esküvőről, koncertről, flashmobról is szívesen készítenek videót illő, azaz 100 ezer forint körüli díjazásért. A profi drónkamerákkal kapcsolatban leginkább adatvédelmi aggályok vethetők fel – technikai értelemben annak sincs akadálya, hogy valaki a családtagjairól, vagy egyik politikus a másikról készíttessen „kémvideót”.

A kis drónok légi járműnek minősülnek
A kis drónok légi járműnek minősülnek
Reviczky Zsolt

Az amatőr felszállások viszont biztonsági kérdéseket is felvetnek, hiszen egy – mondjuk – 40 kilométeres óránkénti sebességgel repülő, 500 grammos tömegű, a négy sarkán forgó propellerekkel felszerelt tárgy súlyos sérülések okozására is képes lehet (és ez nagy tömegben, vagy mondjuk egy stadion légterében akár több is lehet elméleti esélynél).

A közlekedési hatóság által a Printscreen.hu szakportál kérésére közzétett állásfoglalás szerint „A pilóta nélküli légi járművekre Magyarországon jelenleg nincs speciális szabályozás, azonban a légi közlekedésről szóló törvény értelmében légi járműnek minősülnek, melyek meghatározott feltételekkel vehetnek részt a légi közlekedésben. Ha levegőből fényképet, filmet készít, ami a hivatkozott törvény értelmében légi közlekedési tevékenység, mindenképpen szükséges a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélye”.

További rendeletek szabályozzák, hogy a légtér mely szegmenseiben milyen repülési tevékenység folytatható (a paksi atomerőmű fölött például semmilyen). A drónok vezetéséhez viszont nem kell speciális engedély, és magukat a repülő eszközöket sem veszik lajstromba. Felelősségbiztosítás elvileg kell a röptetésükhöz, erről azonban a gyakorlatban sokan elfeledkeznek. Magánterület fölött a drón elvileg csak a tulajdonos hozzájárulásával repülhet, közterületen pedig ehhez az illetékes helyhatóság (önkormányzat) engedélyére van – illetve a valóságban egyelőre inkább csak lenne – szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.