galéria megtekintése

Csak az ételt nem hozza ki

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 18. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Teljesen újraértelmezi a mobilos vásárlást az a magyar innováció, amely csaknem egyévi fejlesztés és tesztelés után a Szigeten debütált. A Simple névre keresztelt alkalmazás a rendeléstől a fizetésig a mobilt használja, italautomatáknál, éttermi és online ételrendelésnél, valamint mozijegyvásárlásnál használható.

Az étterembe már felkészülten érkezhetünk
Az étterembe már felkészülten érkezhetünk
Simple

Az OTP informatikusai úgy gondolták, hogy rengeteg mobilfizetési megoldás született már a nagyvilágban, de a fejlesztők általában a technológiai vonatkozásokra figyeltek, és kevésbé nézték a felhasználói igényeket. Az okostelefonos fizetésre fejlesztett megoldások például általában csak a fizetési tranzakcióra koncentrálnak, és nem használják ki a telefonban rejlő további lehetőségeket. Száz százalékban magyar innováció eredményeként egyszerű és hatékony megoldás született.

Vegyük például a Sziget fesztiválon bemutatott alkalmazást. Az ember fogja az okostelefont, beszkenneli az étterem QR kódját, és feljön az étlap, amelyről kiválasztja a neki tetsző ételt, megrendeli, majd akár mobilkártyával, akár Simple-feltöltéssel kifizeti – még azt is beállíthatja, hogy mennyi borravalót adjon a pincérnek. Annak, akit akkor lát először, amikor elé áll az étellel.

 

Hogy miért jó ez? Mert nem kell arra várni, hogy a pincér észlelje szerénységünket az asztalnál. Gyorsabb a folyamat, s ez a fejlesztők szerint forgalomnövekedést generálhat. Mozijegyet hasonló módon rendelhetünk, majd a mobilra befutott visszaigazolást egyszerűen bemutatjuk a moziban. A Simple nevű ingyenes, mobilszolgáltató- és bankfüggetlen alkalmazás szinte minden androidos és iPhone okostelefonra letölthető az Apple Store-ból vagy a Google Playből.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök látogatásának az utóhatása tavaly decemberben egy pekingi étteremben. A fejlesztők forgalomnövekedésre számítanak
Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök látogatásának az utóhatása tavaly decemberben egy pekingi étteremben. A fejlesztők forgalomnövekedésre számítanak
Kim Kyung-Hoon / Reuters

„Egy okostelefon felhasználására rengeteg lehetőség van: mi szerettünk volna egy olyan applikációt létrehozni, amely megmutatja ezeket, így nemcsak egy bankkártyát integráltunk a mobiltelefonba, hanem lefedjük az egész vásárlási folyamatot a kiválasztástól egészen a fizetésig” –mondta a fejlesztésről Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője. A fejlesztésnél a szolgáltatások kiválasztásakor azt tartották szem előtt, hogy melyek azok a mindennapi helyzetek, amelyeket a Simple használatával gyorsabbá, egyszerűbbé lehet tenni.

A bank- és mobilszolgáltató-független alkalmazás kétségtelenül egyik legizgalmasabb funkciója, hogy segítségével a felhasználók egyes éttermekben és szórakozóhelyeken a telefonjukon nyithatják meg az étlapot, adhatják le rendelésüket és fizethetnek is. Benyó Péter szerint a teszteken mindkét felhasználói oldalról pozitív visszajelzéseket kaptak, és az volt a tapasztalat, hogy nagyon gyorsan megbarátkoztak az applikációval. Az alkalmazást egyértelműen az újdonságokra nyitott felhasználóknak szánják, hazánkban ezt a csoportot negyvenezer emberre becsülik.

Rengeteg lehetőség van
Rengeteg lehetőség van
Teknős Miklós / Népszabadság

A pincérfunkció mellett az alkalmazással háromszáz étteremből lehet ételt rendelni. Emellett országszerte háromszáz italautomatából lehet vásárolni, böngészhető a moziműsor, és meg lehet venni a mozijegyet. A fejlesztők első körben az elfogadóhelyek számának bővítésére és arra fókuszálnak, hogy minél többen használják, ugyanakkor terveik szerint már az idén új szolgáltatások is érkeznek az alkalmazásba. Nincs kizárva, hogy külföldön is megjelenik az alkalmazás, hiszen a magyar piac korlátozott kifutást tesz lehetővé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.