galéria megtekintése

A brit tudósokat is hazavághatja a Brexit

4 komment


Palugyai István

A Brexit következtében kockán forog a brit tudomány jövője. A meglehetősen komor kijelentést nem kisebb személyiség, mint a nagy hírű brit tudományos akadémia, a Royal Society elnöke tette a BBC-nek. Nagy-Britannia több nemzeti akadémiája (a fenti mellett az orvostudományi és műszaki, valamint a walesi, skóciai és az észak-írországi akadémia) intézett drámai felhívást a kormányhoz, amelyben kijelentik, hogy

az ország elszakadása az Európai Uniótól veszélybe sodorja a mindeddig vezető pozícióban lévő brit tudományt.

Emellett nyilvános kötelezettségvállalásra kérik a kabinetet, hogy az unióval folytatott tárgyalásokon helyezze előtérbe a kutatási kérdéseket.

 

Különösen a kutatók és diákok unión belüli szabad áramlásának végétől félnek, mondván, ez az egyik feltétele a tudomány magas szintű művelésének. Biztosítékokat kérnek mind az unióból Nagy-Britanniába érkezett és ott dolgozó kutatók további munkájára, mind az uniós tagországokban dolgozó brit tudósok további tevékenységére.

A brit egyetemek jelenleg 850 millió fontot (310 milliárd forintot) kapnak európai programokból, s ennek feltétele a kutatók és családtagjaik szabad áramlása az unión belül. A népszavazás óta néhány kutatócsoport és kisebb cég máris támogatásokat vesztett. Ugyanilyen végzetes az évtizedek alatt kiépült kutatási hálózatok leépülése, amely károkkal jár az egész brit tudományra nézve – hangsúlyozza az akadémiák nyílt levele.

Ilyen körülmények között nyílik vasárnap Manchesterben a kontinens legnagyobb, kétévenként megrendezett általános tudományos konferenciája, az Euroscience Open Forum (ESOF), amely a Brexit óta a legnagyobb nemzetközi rendezvény Angliában. Az ipari forradalom és a modern tudomány egyik bölcsőjének tartott Manchester emiatt idén Európa tudományos városa címet is viseli, s másfél év óta készül az eseményre, amely most más fénybe került, mint ahogy két év óta készülnek rá.

Kutatólaboratórium az Oxford University-n: ők is megérzik a Brexitet
Kutatólaboratórium az Oxford University-n: ők is megérzik a Brexitet
Peter Nicholls / Reuters

Az ESOF nemcsak egy tudományos konferencia, ahol számos, mindenkit foglalkoztató tudományos témáról tartanak előadásokat, hanem óriási fesztivál, amelyen a valaha volt főpályaudvarból átalakított hatalmas konferencia-központon kívül a város számtalan helyszíne válik a tudomány színes fórumává, ahol minden korosztály megtalálhatja a saját érdeklődésének megfelelő programot.

A 12 évvel ezelőtt Stockholmban kezdődött rendezvénysorozatot azóta kétévente rendezik meg más-más euró­pai városban, s az ESOF mára a tudomány, a politika, az üzleti élet, az oktatás és a média egyedülálló találkozóhelyévé vált.

Ezúttal több mint 4500 résztvevőre számítanak mintegy 90 országból, köztük számos Nobel-díjassal, világhírű tudóssal és sok fontos döntéshozóval, akik elősegíthetik a jövőt meghatározó európai folyamatokat az innováció jegyében. És amely jövő most, a Brexit után, épp Manchesterben, finoman szólva is izgalmassá vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.