galéria megtekintése

Az ugatás több, mint puszta zaj?

9 komment


Ötvös Zoltán

Az ugatás a többi kutya számára is releváns információt hordoz a terepen – az ELTE Etológia Tanszék kutatócsoportja a világon elsőként bizonyította ezt be.

Az Etológia Tanszék kutatói az elmúlt évtizedben már bemutatták, hogy az ugatás számos információval szolgál az ember számára: az emberek meglehetős pontossággal meg tudják állapítani, hogy milyen kontextusban ugat egy kutya, illetve arról is határozott véleményt formálnak, hogy milyen belső („hangulati") állapotban van az eb. Az ELTE kutatói korábbi laboratóriumi méréseik alapján azt is tudták, hogy a kutyák érzékelik a különbséget egyes ugató egyedek hangja, illetve ugyanazon egyed különféle helyzetekben hallatott ugatásai között: mindezt azonban a terepen, a kutya természetes élőhelyén eddig még senki nem tesztelte.

Daniel Munoz / Reuters

A mostani vizsgálat során budapesti és vidéki helyszíneken hangvisszajátszásos teszteket végeztek kertes háznál élő kutyákon. A kutya gazdájával történő egyeztetést követően a kerítés közvetlen közelében hangszórót rejtettek el, illetve a kert különböző pontjaira kamerákat szereltek, majd négyféle ugatást játszottak le.

 

Az eredmények szerint amikor egy ismeretlen kutya idegent ugató hangját hallották, az alanyok leginkább a kerítés közelében tartózkodtak. Ha az egyedül hagyott idegen kutya hangját játszották vissza, a kutyák a ház közelében maradtak. Amikor az ismerős kutya ugatásait hallották, az ebek gyakrabban pillantottak a ház felé (ahol az ismerős kutya és a gazda tartózkodott), mint az ismeretlen kutya hangja hallatán (megjegyzendő, hogy a hangok mindig ugyanonnan, a kerítés felől hallatszottak). A kísérleti példányok leginkább az ismeretlen kutya ugatása esetén „válaszoltak" maguk is ugatással.

Az Applied Animal Behaviour Science folyóiratban megjelent tanulmány Pongrácz Péter, Miklósi Ádám, Szabó Éva, Kis Anna és Péter András nevéhez fűződik. Az eredmény jelentősége biológiai-etológiai szempontból az, hogy ez az első olyan tanulmány, ahol kiderült, hogy az ugatás fontos információval szolgál a többi kutya számára. Az ugatásról eddig tudományos és hétköznapi fórumokon is uralkodó álláspontként azt tartották, hogy az leginkább a kutya izgatottságára reflektáló, különösebb kommunikációs tartalommal nem rendelkező hangadási forma.

Az ELTE közleménye szerint a kutatás állat- és emberjóléti szempontból azért is érdekes, mert segítheti a szomszédokat bosszantó ugatások megértését és kezelését. Ahogy a csoport kimutatta, a kutya számára az elhaladó idegeneket kísérő ugatások erős információtartalommal bírnak, őket reagálásra, ugatásra ösztönzik. Ezzel szemben a kutyák csak gyenge reakciót mutatnak az egyedül hagyott kutyák ugatására. Vagyis kutya a szempontjából az idegenekre adott ugatás fontosabbnak tűnik – ha tehát csökkenteni akarjuk a kutyák ugatási aktivitását, érdemes őket amennyire lehet, izolálni egyrészt az utcai forgalom látványától, másrészt az idegeneket ugató többi kutya hangjától is, például lakásban tartással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.