galéria megtekintése

Az iPhone lesz a bankkártya is?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 08. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Holnap kiderül, mit újít az Apple, lehull a lepel az iPhone6-ról. Valójában nem a technikai részletek érdekesek az új iPhone-nal kapcsolatban, hanem az: ad-e valami újat a felhasználóknak, s ez a valami elegendő lesz-e ahhoz, hogy tovább növeljék az iPhone-eladásokat?

A két első iPhone egyike, amelyet az Apple újságíróknak kiadott tesztelésre - 2007 decembere
A két első iPhone egyike, amelyet az Apple újságíróknak kiadott tesztelésre - 2007 decembere
Mike Segar / Reuters

Az okostelefon-műfaj megteremtőjének sok változata volt a megjelenése óta, de nem mind lett igazán nagy durranás. Olyannyira nem, hogy legutóbb, amikor az iPhone5S megjelent, s abban az újdonság az ujjlenyomat-azonosító volt, a nem Apple-fanok egyenesen azt állították: ez a készülék semmiben sem különbözik a korábbi modelltől.

S bizonyos értelemben nem is tévedtek nagyot, mert az ujjlenyomat-azonosító azért nem kifejezetten kulcsalkalmazás, ráadásul a gyakorlatban igen sután működik. Ahhoz, hogy érzékelje a tulajdonos ujjlenyomatát, állandóan tisztán kell tartani, ám ez sokkal több macerával jár, mint bebillentyűzni a jelkódot. Remélhetőleg fejlesztettek rajta valamit, mert könnyen lehet, hogy az ujjlenyomat-olvasó csak az új hatos készülékben nyer igazi értelmet.

 

Ha igaz, hogy az új iPhone-ban lesz az érintésmentes fizetésre is alkalmas NFC-chip (amely két éve már alap a középkategóriás androidos telefonokban), akár az Apple el is indíthat egy saját fejlesztésű mobilfizetésre kitalált rendszert. Hiszen a cégnek van mintegy 800 millió regisztrált iTunes-felhasználója, közülük jelentős számú az előfizetéséhez meg is adta a hitelkártyaadatait.

Így a telefon biztonságos fizetési eszközzé fejleszthető: a kártyaszám ugyanis nem kerülhet illetéktelen kezekbe, az ujjlenyomatos azonosítás pedig a készülék és a pénzünk biztonságát garantálja. Ha. Akkor például, ha az ujjlenyomat-olvasó nem valami filléres, technológiailag gyenge alkatrész formájában kerül a telefonba, hanem egy első osztályú szenzort építenek bele, amelynek van biztonsági minősítése.

S akkor, ha a szoftvert is alaposan megvizsgáltatják a biztonsági cégekkel, hogy ne forduljon elő az, mint pár éve az iPad2-nél: a mágneses borító és a gombok kombinációjával a jelkódot könnyedén ki lehetett iktatni a biztonsági megoldások közül, szabad utat engedve az illetéktelen felhasználóknak. Egy hasonló malőr rendkívül kínos, ha a telefonom egyben a bankkártyám is.

Ha az Apple egy jól kidolgozott mobilfizetési platformot hoz létre, az segítheti az iPhone6-eladásokat is, de fontosabb, hogy szinte felbecsülhetetlenné tenné azt a pénzt, amelyet a jutalékok révén kaszálnának. Akárhogy lesz is, az Apple az idén biztosan valamilyen innovatív szolgáltatással kell hogy összekapcsolja az új iPhone megjelenését, ha el szeretné kerülni, hogy érdektelenségbe fulladjon az új készüléke.

Steve Jobs a 4-es iPhone-nal 2010 júniusában
Steve Jobs a 4-es iPhone-nal 2010 júniusában
Robert Galbraith / Reuters

S bármi legyen is az, egy technológiai előrelépés hiányzik ahhoz, hogy használható terméknek minősítsük az iPhone-t: egy nagy kapacitású akkumulátor kis fogyasztású képernyővel és processzorokkal. A még nagyobb, még gyorsabb készülékek ugyanis már használhatatlanok lesznek, ha az akksi kapacitása csak a telefon méretével egyenes arányban nő.

Sokkal nagyobb előrelépésre van szükség, s a nagyobb méret ellenére redukálni kell a telefon fogyasztását, mert egy 800-1000 eurós készüléktől még a rajongók is elfordulnak, ha visszatérünk a húsz évvel ezelőtti szintre, s csak néhány óráig lesz használható a telefon egy töltéssel. Ez esetben teljesen mindegy, van-e benne bankkártyafunkció, vagy nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.