galéria megtekintése

Az adatmentő magyar brand

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 16. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A Business Week szerint ez az a cég, amelyik „felrajzolta Magyarországot a csúcstechnológia térképére”. Nem mellesleg ez az egyetlen technológiai hungarikum, az egyetlen informatikai vállalkozás, amelyik branddé tudott válni. És mindez néhány mosógép bő huszonöt évvel ezelőtti meghackeléséből indult ki. Illetve korábbról.

A Kürti-testvérek, Sándor és János
A Kürti-testvérek, Sándor és János
Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

Kürti Jánosnak volt egy szabadalma a mágneslemezek javítására – ezeken tárolták a nyolcvanas években a számítógépek az információkat. Öccsét, Kürti Sándort a mágneslemezek takarítására vette fel – Sándort éppen Százhalombattáról rúgták ki, mert elképzelhetetlennek tartotta, hogy igaz (a korrupció), amivel akkori főnökét gyanúsították.

Az öcs négy év alatt elvégezte a „mágneslemez egyetemet”. Miközben „mosott”, javította az eszközöket, mindent megtanult a működésükről. Olyan jól ment a munka, hogy 1989. január elsején az elsők között alapítottak kft.-t.

 

Első szerződésüket a Vörös Hadseregtől kapták – tíz mágneslemezmosó, -tisztító gépet rendeltek tőlük. Lada gépkocsi ablaktörlőmotorjából és Hajdu mosógép motorjából szerkesztették meg a „mosóberendezést”. A sikertörténet lemezcsomagok javításával kezdődött, majd a PC-k és a merevlemezek előretörésével a HDD-javítás került fókuszba.

2003-ban multi lett a Kürt, saját leányvállalatot alapított Németországban, ami mára nagy elismert branddé vált. Az adatmentés know-how-ját 2007-ben megvásárolták a vietnami, majd az egyiptomi kormányzati szervek, előbbivel ma is szorosan együttműködik a cég.

A 25 éves szabadalom
A 25 éves szabadalom (Forrás: kurt.hu)

Információbiztonsági szolgáltatásait az EU-tagállamoktól a Közel-Keletig veszik igénybe. A Kürt ma mindent ment, ami nem papír. Életükbe az etikus hackerek képzése is belefér – az egyik hallgatójuk egy református lelkész volt, egy másik esténként prímásként húzza el mások nótáját. Legújabb dobásként a cég olyan új generációs ügyfélcsődelőrejelző rendszerrel állt elő pénzügyi szervezetek számára, ami csökkentheti a bankok hitelkockázatát, új lendületet adhat a hitelezési tevékenységnek.

„Mindig az adatokból éltünk: adathordozót javítottunk, adatot mentettünk, adatot védtünk, ebben a közegben nőttünk fel, de itt gyökeresen új megközelítés kell, mert az ortodox megoldásokkal képtelenség kezelni ezt az adatmennyiséget. Az elkövetkező évek arról fognak szólni, hogyan tudjuk az exponenciális mértékben növekvő adatmennyiséget biztonságosan tárolni, feldolgozni és elemezni” – mutatott rá a jelen kihívására a negyedszázados fennállásra emlékező rendezvényen Márton Miklós üzleti vezérigazgató-helyettes.

„Átlagosan évi több mint 4 ezer sikeres adatmentést végzünk, a világ egyik vezető szaklaborjaként mindenhol elismert adatmentési technológiával rendelkezünk. A Kürt adatmentés ár/érték arányban felülmúlja versenytársait; semmivel sem kerül többe a piacon lévő más megoldásokhoz képest, de adatbiztonságban, hatékonyságban, adatmentés-sikerességi rátában jobb azoknál” – véli Kertész Zoltán üzletágvezető. A Kürt 2013-ban két petabyte adatot mentett – ez akkora mennyiség, mintha Magyarország teljes népességének minden tagja, vagyis nagyjából tízmillió ember fejenként 200megabyte mentenivalót adott volna a Kürtnek.

A cég első irodája 1989-ben (Forrás: kurt.hu)
A cég első irodája 1989-ben (Forrás: kurt.hu)

A sok ezer adatmentési eset során rengeteg ismeret halmozódott fel arról, hogyan és miért vesznek el az adatok. Ebből adódott az ötlet, hogy a Kürt szakemberei segíteni tudnának az ügyfeleiknek abban, mit tegyenek az informatikai katasztrófák megelőzésére. Az első nagy kihívást az Y2K, azaz az évezredváltásra való felkészülés jelentette.

Ekkor alakult meg az információbiztonsági üzletág, ami mára a legprosperálóbb területté vált. 1990-ben első évi nyereségéből, mind a hatmillió forintból, indították el a Kürt Gimnáziumot, ami azóta is sikeresen működik, és számos paraméterében a legjobbak közé tartozik az országban.

Kürti Sándor: a bridzstől eltiltották, az informatikától nem
Kürti Sándor: a bridzstől eltiltották, az informatikától nem
Bócsi Krisztián

1996-ban hozták létre a Hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyerekek oktatásáért alapítványt a Pannon Egyetemen (az egykori Veszprémi Egyetemen).

Az alapítvány máig több mint 60 hátrányos helyzetű tanulót segített tanulmányaiban. A 25 év alatt felhalmozott szakmai és üzleti tapasztalatait a Kürt oktatási intézménye, a Kürt Akadémia teszi elérhetővé a szélesebb közönség számára. A Kürt Akadémia missziója, hogy rugalmas gondolkodásra, a sémák elhagyására, új utak felfedezésére vezesse hallgatóit.

Fotó: Kürt

Van egy kép, amin az egykori amerikai elnök, George W. Bush szorít kezet Kürti Sándorral. Így ismerte el azt a munkát, amit a magyarok végeztek 2001. szeptember 11. után. Az összeomlott toronyházakból kimentett számítógépekről adatokat mentettek le, hogy miként, meddig és mennyit, az titok. Amikor ezt a CNN megtudta, tízperces riportot adott le a cégről. (Ritka alkalom, hogy nem egy botrány miatt jönnek hozzánk.)

Kürti Sándor fiainak mindig azt tanította, hogy sohase maradjanak középen, sohase legyenek átlagosak. Mert az a vállalkozás lehet sikeres, amelyik felül tud emelkedni a sémákon, sablonos válaszokon, amelyik megkérdőjelezi a hagyományos gondolkodást. A Kürt ilyen. Csoda, hogy itt van még, és nem a Szilícium-völgyben virágzik.

Egy hungarikum születése

Ezzel a címmel jelent meg a minap Dutka Judit és Kürti Sándor beszélgetése. Részleteket tudhatunk meg Kürti Sándor színtévesztéséről – emiatt nem vették fel a Műegyetemre –, arról, hogy ösztöndíjas volt a Szovjetunióban, és az is kiderül, hogy az orvos eltiltotta a bridzstől. A kötet megannyi üzenete mellett talán a legfontosabb, hogy a Kürthöz hasonló cégeknek örökkön lesz munkája. Mert olyan az ember, hogy hibázik. Teljesen mindegy, hogy milyen adattárolóra kerülnek majd az adatok, szinte biztos, hogy folyamatosan szükség lesz az adatok védelmére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.