galéria megtekintése

Apró remény a túlélésre

4 komment


Hargitai Miklós

A New York Times (egy ausztrál tanulmány alapján) arról ír, hogy a klímaváltozás talán akkor is túlélhető, ha a hatása nagyobb lesz a vártnál: a cikk szerint van rá bizonyíték, hogy egy adott ökoszisztéma átvészelt már hasonló klimatikus megpróbáltatásokat.

A jó hír, hogy ilyesmi valóban megtörténhet, aggasztó ugyanakkor, hogy az alkalmazkodási folyamat – legalábbis a természetben – meglehetősen durva szelekcióval jár, méghozzá több generáción keresztül, amíg csak az érintett populációkból ki nem válogatódik egy új, a megváltozott körülményeket könnyebben elviselő nemzedék.

Az amerikai lap cikke szerint jelenleg mindannyian egy globális léptékű kísérlet részesei vagyunk: adagoljuk az üvegházhatású gázokat a légkörbe, és teszteljük, hogy a következmények veszélyeztetik-e a túlélésünket, illetve hogy pontosan hány faj fog belepusztulni az átállásba.

 

Egyelőre nincs túl sok támpontunk annak megítéléséhez, hogy a kísérlet hogyan fog végződni. Rengeteg ismeretünk van arra vonatkozóan, hogy a klíma befolyásolja a földi életet, de ezek jelentős részét még nem tudtuk feldolgozni, illetve a jelenre alkalmazni. Ezért is izgalmas az a kutatás, amelyben Ary A. Hoffmann, a Melbourne-i La Trobe University biológusa az előző évtized elején arra jutott, hogy a trópusi esőerdőkben élő fajok egy része talán képes túlélni a párás környezet drámai átalakulását hozó kiszáradást.

A kézenfekvőnek tűnő kipusztulás elkerülése nem egyszerű folyamat – a változás erős szelekciós nyomás alá helyezi az érintett fajokat, de ha akadnak olyan példányok, amelyek a szárazabb levegőt is képesek elviselni, néhány generáció múlva már ilyenekből állhat az állomány nagy része, vagyis a populáció ellenállóbbá válik a szárazsággal szemben.

Hogy valóban megvan-e a trópusi élőlényekben ez az evolúciós potenciál, annak kiderítésére Hoffmann az ausztrál esőerdőkben honos Drosophila birchii muslicafajjal végzett egy kísérletet. Kollégáival kiemelték az állatokat eredeti környezetükből, és olyan „csontszáraz" levegőjű fio­lákba helyezték, ahol a relatív páratartalom alig 10 százalék. A muslicák többsége órák alatt elpusztult, és a tudósok hiába próbálkoztak generációk sokaságán át a leghosszabb ideig túlélők továbbtenyésztésével, a szárazsággal szembeni ellenállás tulajdonsága nem vált általánossá, a szelekció nem lett sikeres.

Megpróbálkoztak más fajokkal is, de a végkimenetel nem változott: úgy tűnik, az esőerdők muslicáit nem lehet szárazságra szoktatni.

NASA / Reuters

Ezután módosították a kísérletet, és csupán 35 százalékra csökkentették a páratartalmat, ami egy átlagos száraz pusztaság (de nem a Death Valley) száraz­ságának felel meg, és jobban hasonlít ahhoz, ami a mai tudásunk szerint a következő 30-50 évben várható. Itt már több volt a túlélő, és komolyabb egyéni különbségek is kirajzolódtak: kiderült, hogy más gének befolyásolják a hosszú távú szárazságtűrést (egy bizonyos határon belül), mint az extrém szárazság rövid ideig tartó átvészelését. A mérsékelten száraz levegőn alig öt generáció múlva már szignifikánsan nagyobb volt a mesterséges szelekcióval kiválasztott muslicák szárazságtűrése.

Az eredmény nem azt jelenti, hogy bármi történik is a környezettel, mindenképpen lesznek túlélők, hanem azt, hogy ha a változások nem lépik túl azokat a korlátokat, amelyeket az evolúció korábban felállított, akkor akadnak majd fajok, amelyek tovább és jobban bírják a „kiképzést". Az evolúciós mechanizmusok mindenképpen segítenek a változásokhoz történő alkalmazkodásban, de az is lehet (ha a környezet túl gyorsan vagy túlságosan nagy mértékben változik meg), hogy nem tudnak eleget segíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.