galéria megtekintése

Annyi mobil, mint ember

0 komment


Palugyai István

Az európaiak 70 százalékának fontos az állandó internetes hozzáférés. A mobil-előfizetők fele pedig már okostelefont használ. Mindezek az Ericsson napokban megjelent mobilitási jelentésének legfrissebb kiadásában olvashatók, amely az adatforgalmat tükröző egyik legfontosabb nemzetközi dokumentum.

A jelentés európai melléklete 2021-re 880 millió okostelefonnal számol, ami az összes mobil-előfizetés több mint 70 százalékát teszi majd ki. Az ezeken bonyolódó adatforgalom a következő hat év során várhatóan megtízszereződik, s telefononként eléri az átlagos havi 13 gigabájtot.

Az 5G-s adatátvitelre is képes LTE szabványú mobilok ez év végére még csak 15 százalékot képviselnek a teljes európai előfizetés-állományból, de arányuk a jelentés szerint gyorsan növekedni kezd, és 2021 végére eléri majd a 800 milliót, ami már az összes előfizetés 60 százalékát jelenti.

E technológia új lehetőségeket teremt, ami egybevág a fogyasztók várakozásaival. Rómában például három fogyasztóból kettő szeretné, ha az okostelefonja ellenőrizné nyilvános helyeken a vízminőséget. Párizsban pedig az okostelefon-tulajdonosok mintegy 60 százaléka örülne, ha – ökológiai lábnyomának optimalizálására – összehasonlíthatná valós idejű energiafelhasználását a környéken lévő más háztartásokéval.

 
Jövőre már az okostelefon-előfizetések száma is négymilliárd lesz
Jövőre már az okostelefon-előfizetések száma is négymilliárd lesz
Heinz-Peter Bader / Reuters

Az infokommunikáció fejlődése egyébként is egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági modell felé fordul. Az új ­IT-s­ megoldások segítségével minden egyéb ipari ágazatban csökkenthető az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása. A teljes kibocsátás akár 10 gigatonna szén-dioxiddal is apasztható, ami 2030-ban a világ teljes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 15 százalékát teszi ki, s ez több mint az USA és az EU mai együttes karbonlábnyoma.

Az európai jelentés a televízió-fogyasztás további átalakulását jelzi a hagyományos csatornákon készen kapott műsorok rovására. Mind többen kapnak rá ehelyett a személyes igények szerinti (on demand) tartalmak fogyasztására, és módosul a csúcsidő értelmezése is. Három 25 év alatti fiatalból kettő elalvás előtt az ágyban néz televíziós vagy videotartalmat, a maradék egyharmad pedig reggel, mielőtt felkelne.

Ha földrészünkön kívülre tekintünk, kiderül, hogy az 5G-vel (és főleg a videotartalmakkal) jellemezhető korszerű adatforgalom elterjedésében Dél-Korea, Japán, Kína és az USA jár elöl. A következő hat évben Nyugat-Európában az egy okostelefonra eső adatforgalom 2 GB-ról 18 GB-ra nő, az USA-ban ez 3,8 GB-ról 22 GB-ra emelkedik. Jelenleg a Földön másodpercenként húsz új mobil szélessávú előfizetést aktiválnak. A bolygónkon ma már annyi mobil-előfizetés van, mint ember, s jövőre csak az okostelefon-előfizetések száma is négymilliárdra rúg.

A főként videonézéssel jellemezhető globális mobil-adatforgalom az előrejelzések szerint 2021-re a mainak tízszeresére rúg, a becslések szerint ebben az évben a teljes mobilforgalom 70 százalékát teszi majd ki. Jelenleg sok hálózatban a YouTube a teljes videoforgalom akár 70 százalékáért is felelős.

Inkubátorház a Garázsban

A svéd IT-cég budapesti kutatás-fejlesztési központjában megnyitotta az Ericsson Garázst, ami egy inkubátor, ahol a szolgáltatók, a tudományos élet, a startup vállalkozások és más iparágak képviselői foghatnak össze az 5G-s megoldások elterjesztéséért. Ezeknek egyfajta ipari kísérleti üzemét végeznék el több felhasználási területen, de közös innovációt és prototípusfejlesztést is végeznének, továbbá bemutatókat szerveznének a partnerek számára.

Kína eközben Amerikát megelőzve a világ legnagyobb LTE-piaca lesz: 2015 végére 350 millió kínainak lesz LTE-előfizetése, ami globálisan 35 százalékos részesedést jelent, s a számuk 2021-re 1,2 milliárdra nő.

A fejlődés még Afrikát is érinti, ahol egyre nő a hálózati kapcsolatok száma: míg 2010-ben 500 millió mobil-előfizetés volt itt, 2015 végére ez itt is eléri az egymilliárdot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.