galéria megtekintése

Amikor csak a tévé okos

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 15. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Már rég szerettem volna egy második tévét, ezúttal egy lapos okosat az egyik szobám falára. Gondoltam, mi sem könnyebb ennél. Tévedtem. Élményeimet mások okulására most közreadom.

Internetről akartam vásárolni, lévén olcsóbb valamivel, mint a plázában, tudtam a méretet és a kívánt márkát, no meg azt, hogy szeretném, ha wifin keresztül érné el a világhálót. Hárombetűs kék logós szolgáltatóm a falra szánt második tévéhez egy médiakártyát ad, amely azonban csak bizonyos típusokkal kompatibilis. Honlapjuk gyártónként kismillió modellszámot tüntet fel, s hosszas bogarászás után (a listában szereplő számokból elsőre nem látszik, melyik okostévé, és melyik kapható még egyáltalán) nagy nehezen kiválasztottam egy típust.

Ez a listán is szerepelt, meg az internetes áruház kínálatában is, ezért megrendeltem. Arra is gondoltam, ha oldalról fogom nézni, kicsit el kéne fordítani, viszont ne álljon el nagyon a faltól, mert akkor az ajtó felől jövet nekiütköznék. Ennek megfelelően kerestem hozzá konzolt. Ez volt a következő buktató. A netes áruház oldalán lévő konzolok egyike sem felelt meg, máshol kellett kutakodnom. Végül egy másik internetes boltban találtam egyet.

 

Elmentem érte. A tévé is megjött, meg a kábeltévések embere, aki hozta a vételhez szükséges médiakártyát, ám amikor beraktam, kiderült, mégsem éri el az internetet. A netbolt készséges ügyfélszolgálatosa nagy nehezen kiderítette, hogy a tévé csak akkor képes a wifi jelének vételére, ha egy adaptert is veszünk hozzá kb. tizenkétezerért. A tévé műszaki paraméterei között ugyanis az szerepelt: wifi ready, és én balga ezt félreértettem. Ha csak wifi lett volna odaírva, a tévé beépített adapterrel rendelkezne.

Az internetes vásárlás alapos felkészülést igényel
Az internetes vásárlás alapos felkészülést igényel
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Van ilyen e márkától, mintegy ötezerrel drágábban, minden más ugyanolyan benne, mint az előzőben, amiről az ügyfélszolgálatos meg a gyártó cég ügyfélszolgálatától ajánlott egyik terepi szerelő is biztosított (az ember legyen körültekintő), így hát megrendeltem. Mindössze pár nap, ismét várhattam a futárt, aki elvitte a régit, csaknem egy hét alatt a netes cég sztornózott, és néhány nap múlva megjött az új tévé. Már az elején kiderült, hogy ebbe a korábbinál egy számmal vastagabb csavarral lehet csak a konzol szabványos illesztőrészét rögzíteni, ilyen pedig a tartozékok között, jóllehet a csomag összeállítói vagy háromféle mérettel számoltak, nem volt, ennek megfelelően a lemez megfelelő lyuka is szűkebb volt a kelleténél.

Ilyen hatlapfejű csavarokat csak egy speciális csavarboltban tudtam kapni. Végre egy barátom nagy nehezen kifúrta a konzol tévéhez illeszkedő részén a lemezt (ebbe egy fúrófej is belerokkant), és fel akartam helyezni a tévét. A védőmatrica eltávolítása után azonban jött a gutaütés: a szolgáltató médiakártyája nem volt kompatibilis a tévével. Hát igen, információk ide vagy oda, már a vaskos csavarnál gyanút kellett volna fognom.

Miután lehiggadtam, nekiláttam a netes áruház honlapján az új keresésnek. Kiszűrtem a képernyőméretet, és hogy milyen okostévét akarok, kijött tizenhárom különböző gyártmányú tévé. Ezeket összehasonlítva a szolgáltató állítólag rendszeresen frissülő típuslistájával (melynek alaposabb vizsgálatával több modellről kiderül, hogy már kifutott, nem kapható modell), egyetlen választékban lévő készülék maradt. Igaz, ennek rögzítéséhez most meg sokkal vékonyabb csavar kell, de a barátom megnyugtatott, egy szűkítő alátéttel minden megoldható.

A már szinte jó ismerősömmé vált ügyfélszolgálatos azonban másnap kijózanított: ezt a tévét, noha a honlap választékában szerepel, nem ők forgalmazzák, ezért a befizetett pénzt nem tudják a másik cégnek átutalni. Viszont a készüléket visszaveszik, és visszakapom a pénzem. Így hát ismét tévét csomagoltam, és most várom a futárt (egy alkalommal már hiába), majd egy hétre rá számlámra a pénzt. Aztán kezdhetem elölről.

De most már a szerencsétlen médiakártyával (hogy miért csak ez az egy típus van ebből?) a kezemben elbattyogok egy áruházba, nem netesbe, és addig próbálgatom a csavarmeneteket és csatlakozókat, amíg találok egy megfelelő tévét, és magam hazaviszem. Mert nem adom fel! Ahogy egy minap érkezett sajtóközlemény címében olvasható: hozza ki legtöbbet tévéjéből! Belőlem ez a kálvária legalábbis a kitartást. Igaz, sok energia kell hozzá. Akárcsak az okostévéhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.