galéria megtekintése

Akkor is jelez a telefon, ha elfogyott otthon a tej

0 komment


Varga G. Gábor

A munkahelyünkön is benézhetünk az otthoni hűtőbe, okosodnak a háztartások, fejlődik az elektromos autó – e technikai vívmányok is megjelentek a Las Vegasban rendezett Consumer Electronic ­Show-n. Tovább javul az okostelefonok navigációs képessége beltérben is, sőt bemutattak egy szupergyors lázmérőt is, amit talán nem másolnak le a kínai gyártók.

Egyenruhások jelentek meg a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai show-n kiállító kínai cég, a Changzhou First International ­Trade standján, és lefoglalták az ott kiállított egykerekű, gördeszkaszerű közlekedési eszközt, amely a stand fő attrakciója volt. A testtel irányítható apró és erős eszközre kíváncsi nézők előbb azt hitték, hogy vállalati PR-fogásról van szó, de hamar kiderült, hogy nem: a One Wheel nevű eszközt eredetileg kifejlesztő cég egyik befektetője jelentette fel a kínaiakat, s kérte az amerikai hatóságot, védje meg a vállalat szabadalmát.

Az eset jól mutatja a CES sajátosságát, hogy nemcsak azt állítják itt ki, amit hamarosan behoznak a piacra vagy amiben fantáziát látnak, hanem a sok ezer kiállító között az is elfér, ami rég nem újdonság. S azt is jól példázza az eset, hogy a technológiai iparban egymás koppintása mindennapi gyakorlattá vált, csak elég vastag arcbőr szükséges ahhoz, hogy egy lemásolt fejlesztést kivigyenek egy technológiai kiállításra. Nehéz tehát eldönteni, melyik bejelentett kiállított termék számít igazából újdonságnak.

Így voltam elsőre a Google és a Lenovo bejelentésével, amelyben a Tango nevű projektjüket méltatták, amelynek célja a világ háromdimenziós feltérképezése. Ennek sok haszna lehet, például, hogy javuljon az okostelefonok navigációs pontossága beltérben is. (Ez, ugye, azért komoly dolog, mert házon belül a telefon nem láthatja a műholdakat.) Alapítottak már szövetséget ennek fejlesztésére, sőt maga a Google sem most kezdte a Tango-projektet, de rá kellett jönniük arra, hogy még több digitális információra van szükség a világról.

 

Elég nagy vállalás az egész, a mostani bejelentés pedig arról szól, hogy a Lenovo okostelefonba épít egy olyan 3D-­s kamerát, amellyel mindez megvalósítható. S hogy ez mire használható? A Lowe ötlete szerint például arra, hogy a konyha körbepásztázása után milliméterre pontosan megmutatja, hogy férnének be a cég konyhai berendezései. Mondhatnánk, hogy dollármilliókat ölnek egy a centimétert és a méricskélést kiváltó technológiába, de ez csak egy ötlet a sok ezer közül.

A Samsung a konyhák okosítására törekszik
Steve Marcus / Reuters

Ha már konyha, a Samsung Smarter Detect eszköze is érdekes: észleli a zajokat, s értesítést tud küldeni, ha leáll a sütő, kinyílik a hűtő ajtaja vagy épp lejárt a mosógép. A Samsung létrehozott egy olyan kamerarendszert is, amely a beltér képét közvetíti a telefonunkra, és néhány szenzor segítségével még arról is képes lesz értesítést küldeni, ha kifogyóban van a palackból a tej. Kényelmi funkciónak majd akkor lehet nevezni, ha megbízhatóan működik, de feltétlenül izgalmas fejlesztés.

Ha már megbízhatóság, a Wi-things új lázmérője egyszerre kényelmes és pontos: másodpercek alatt megbízhatóan informál a testhőmérsékletről 16 infravörös érzékelő segítségével. A HotSpot Sensor technológia 4000 mérést végez el mindössze két másodperc alatt, s az eredményt akár az orvosnak is továbbítja. Használata egyszerű és higiénikus, mert nem kell például hónaljban szorítani percekig, ráadásul színkódolva adja vissza az eredményt, és képes megkülönböztetni a családtagokat.

Tovább okosítják az autókat is. Az Audi két évvel ezelőtt bemutatott virtuális műszerfala legfrissebb verzióját hozta el a vásárra. A mintaautóban a középkonzolon két érintőképernyő található, a felsővel navigációt és az audiorendszert, az alsóval pedig minden egyebet vezérelhetünk. A kocsi LTE-hálózaton 300 megabites sebességgel kommunikálhat. De a cég kiállította ­e-tron Quattro tanulmányautóját is, amelynek három elektromotorból álló hajtáslánca 503 lóerőt szabadít az aszfaltra, padlólemezbe süllyesztett akkumulátorai pedig 500 kilométer megtételét teszik lehetővé egy teljes feltöltéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.