galéria megtekintése

Forradalmi újítás is lehet Ozsvald Eszter fejlesztése

3 komment


Bodnár Zalán

A Budapesti Műszaki Egyetem alagsorában, egy innovációs laborban, a Demolában járunk, amely olyan misztikus, hogy csak azért nem hasonlít egy világháborús titkos katonai kutatóbunkerre, mert van a közepén egy nagy tollaslabdaháló is, amelynek két oldalán az informatikai lángelmék kikapcsolnak olykor pár percre. Egyikük a törékeny testalkatú, bájos Ozsvald Eszter, akinek néhány centis lapos, szürke-fehér, fröccsöntött, jelentéktelennek látszó tárgy van a markában. Pedig a műszer, amelynek ő az egyik feltalálója és fejlesztője, olyannyira nem jelentéktelen, hogy feltehető: hamarosan eljön az idő, amikor igencsak lemarad az, aki nem használ ilyet az élsportban.

Ozsvald Eszter
Ozsvald Eszter
Veres Viktor / Népszabadság

A háromszög alakú szenzorok – amelyekben elektromos áramkör, akkumulátor és wireless, vagyis vezeték nélküli internetes jelátvivő, a hátoldalukon meg töltőcsatlakozó található – gumiszalaggal erősíthetők az egyes testrészekre, főként a mellkasra, a fel- és alkarra, a combra és az alsó lábszárra. A Notch fantázianevet viselő szerkezet, amely forradalmi újítás a világszerte mind nagyobb teret hódító sportanalitikában, mindenekelőtt abban különbözik a hasonló, testre erősíthető más találmányoktól, hogy nem csupán számadatokat szolgáltat, hanem szenzorai okostelefonos applikációja, illetve számítógépes szoftvere révén rögzítik a teljes mozdulatsort, amely visszanézhető és elemezhető. „Hiába mondja egy gyakorlatnál az edző, hogy nem emeli eléggé magasra a karját a sportoló, amíg az nem látja magát kívülről, talán el sem hiszi – mondja ­Ozsvald Eszter. – Az edző és a csapatorvos egy­aránt hasznosítani tudja a felvételeket, sőt azok a rehabilitáció során is nagyon hasznosak lehetnek. Megmutatják például egyebek mellett a könyökszög mutatóit, a csukló csavarodását vagy az emberi szimmetriát a mozgás során."

 

Ozsvald Eszter a BME-n kezdte felsőfokú tanulmányait, de a mesterképzést már az Egyesült Államokban, a New York Universityn végezte el. A startupos vállalkozás, a Notch Interfaces Inc. székhelye is New Yorkban van, az alapokat társával, Stepan Boltalinnal fektette le. A három éve alapított, héttagú csapatot foglalkoztató cég multinacionális jellegét jól mutatja: a fejlesztőmunka Budapesten, a gyártás a kínai Sencsenben zajlik. A magyar lány folyamatosan ingázik a három nagyváros között, de a legtöbb időt a BME laborjában tölti, amely a korábbi és jelenlegi növendékek kutató-fejlesztő munkájának színteréül is szolgál.

„Mi platformot készítünk, vagyis mások fejleszteni tudnak arra az alapra, amit adunk. Ez azért fontos, mert sportáganként különböző, speciális fejlesztésekre van szükség – tudjuk meg Esztertől. – Szinte minden sportágból érdeklődnek a Notch iránt, az első megrendelés egy golfos applikációra érkezett." Egyelőre kizárólag interneten rendelhető meg a Notch, a hatdarabos kiszerelés ára 370 amerikai dollár.

Persze tudjuk: az igazán nagy árat mindig az fizeti meg, aki nem halad a technikai fejlődéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.