galéria megtekintése

A magyar gyerekeknek drága

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 03. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A szeptembertől decemberig tartó pár hónap a játékpiac számára a pénzzsákolás időszaka. A Sony a PS4-től, a Microsoft az Xbox One-tól azt reméli, hogy legújabb generációs konzoljaikkal ráveszik a játékosokat az eszközök és a hozzájuk való programok frissítésére.Hamarosan kiderül, mit várhatnak a gyártók a szezontól.

Ha minden igaz, holnap jelenik meg a Call of Duty: Advanced Warfare PC-re, PS3-ra, PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra. Ez a játék a jövő háborúját mutatja be, ahol a katonák a lehető legmodernebb felszerelésekkel gyilkolják egymást. Van optikai álca, szupererővel felvértező külső csontváz és rakás egyéb olyan vívmány, amiről ma még csak álmodozhatunk – ezekre szükség is lesz, ha meg akarjuk állítani a legújabb fenyegetést.

Az éves forgalom negyede esik a karácsonyi időszakra
Az éves forgalom negyede esik a karácsonyi időszakra
Ina Fassbender / Reuters

Kevin Spaceyt. A történet központjában az óriáscégek által irányított magánhadseregek állnak, amelyek nagyobbra nőttek, mint az egyes államok hadseregei – a nagy ellenfél ezúttal a Spacey által alakított üzletember (ezért biztosan nem jár Oscar-díj, mint 2000-ben az Amerikai szépségért), aki szembefordult az Egyesült Államok kormányával, majd háborút hirdetett.

 

A pcguru.hu november 13-ra teszi a Pro Evolution Soccer 2015 debütálását. A Konami sikeres focis játéksorozatának 2015-ös évadra koncentráló felvonása minden eddigi résznél jobban nézhet ki, a játékmenet változtatásai is elsősorban a technológiai előnyök köré összpontosulnak: jobb mesterséges intelligenciát, érzékenyebb irányítást és kidolgozott online játéklehetőségeket ígérnek.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy a Pro Evolution Soccer 2015 hátrányosabb helyzetből indul, mint a FIFA 15 (azaz az egyetlen említésre érdemes konkurens), ugyanis a FIFA gyártója a Konaminál többet és hamarabb tud fizetni a hivatalos licencekért, ennélfogva pedig naprakész adatok terén a széria állandóan a FIFA mögött kullog.

A Wii szerelmesei bizonnyal örömmel hallják, hogy novemberben új helyszínnel, az Excitebike Arenával bővül a Mario Kart 8. A Gamestar.hu értékelése szerint a helyszín alapvetően az ugratásokra koncentrál, ennek megfelelően bőven el van látva rámpákkal is. Emellett lesznek sártócsák, amiken megforoghatunk, ahogy gyorsító pályaelemek is, a még nagyobb ugratásokhoz.

Számítógépes játékok fejlesztése a világ minden pontján folyik, így idehaza is. Balogh Péter (aki ma egy több mint ötszáz embert alkalmazó informatikai vállalkozás, az NNG vezérigazgatója) évekkel ezelőtt írt olyan számítógépes játékprogramot, ami egymillió dollár bevételt hozott. Fontos azonban, hogy továbbra is a hagyományos játékok a legnépszerűbbek Magyarországon.

A Formatex Kft. felmérése szerint a hagyományos játékok forgalma 30-40 milliárd forintot tesz ki évente, míg a videojátékok piaca mindössze 13 milliárd forint körül alakul. Az még a szakemberek számára sem egyértelmű, hogy a digitális játékok kiszorítják-e majd a hagyományos játékokat vagy sem.

Magyarországon egyébként éles a választóvonal a hagyományos és a digitális játékok között, mert általában csak a kisiskoláskor után, vagyis a tinédzserkorban lesz jelentős a számítógépes játékok használata. Míg külföldön erősödnek az internettel kombinált, így az okostelefonokra és tabletekre letölthető játékok, addig a magyar gyerekek körében ez még nem érezhető, mert sokak számára drágák az eszközök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.