galéria megtekintése

A legtöbben leizzadtak, amikor robotot kellett taperolni

1 komment


Palugyai István

Mit érzünk, ha emberszerű robotokkal kerülünk kapcsolatba? És ha meg is kell érintenünk azokat? Ráadásul a robot kérésére, és nem is akárhol... Ne lepődjenek meg, a legtöbben zavarba jönnek. Erre szolgált bizonyítékkal egy amerikai vizsgálat.

Sok kutatást végeztek eddig emberek és ember formájú robotok kapcsolatáról, amivel azonban most a Stanford Egyetem kutatói rukkoltak elő, még senki sem kísérletezett. A legtöbb eddigi vizsgálat azt nézte, milyen hatással van az emberekre, ha robotokhoz kell beszélniük vagy ha megérintik őket a robotok. Most megfordították a helyzetet: embereknek kellett megérinteni a robotokat, méghozzá olyan részeiken, amelyeket emberek esetében intim szférának neveznénk.

Fogd meg a fenekem!
Fogd meg a fenekem!
Jamy Li / Stanford

A Stanford kommunikációs részlegének doktorandusza, Jamy Li jobb- és balkezes diákokat kért meg, hogy egy anatómiai bemutató indokával különböző helyeken érintsenek meg egy külön e célra beprogramozott humanoid robotot. (A Nao nevű 58 centis masinát 2008-ban a francia Aldebaran Robotics fejlesztette ki.)

 

A Washington Post szerint a vizsgálat során a robot megkérte a kísérleti személyeket, hogy érintsék meg házának (vagyis testének) különböző pontjain. A mérés során a diákokra olyan érzékelőt csatoltak, mely bőrük elektromos vezetőképességét mérte. A kísérletben a fenéktől az ágyékrészig a robot testének 13 helyére kellett rámutatniuk, majd azt megérinteniük. Az embereken fokozott verejtékezést, bőrük elektromos vezetőképességének növekedését, a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitását észlelték, amikor rámutatás helyett meg is kellett érinteni a robotot. A kar vagy a nyak még kevésbé zaklatta fel az embereket, mint ha például a robot szeméhez vagy fenekéhez kellett hozzáérni parancs­szóra.

Az izgalom fokozódása azonban nem feltétlenül jelentette, hogy a kísérleti személyekben szexuális gerjedelem ébredt volna a gépekkel szemben. Az azonban kétségtelen, hogy 80 százalékuk tétovázott, mielőtt az „intim” régiókhoz nyúlt volna, míg ez nem volt megfigyelhető azoknál a részeknél, melyeket két ember közti kapcsolatban is gyakran megérintünk.

Turisták ismerkednek Naóval a tokiói repülőtéren
Turisták ismerkednek Naóval a tokiói repülőtéren
YUYA SHINO / Reuters

Li szerint a diákok egyszerűen az emberek közti társadalmi szabályokat alkalmazták a humanoid robotokra is, vagyis szinte emberként kezelték ezeket. A társadalmi normák betartása egy halom fém, műanyag és kábel esetén még ilyen kísérleti körülmények között is meglehetősen érdekesnek tűnik. Kétségtelen, e kísérlet csak egy adalékkal szolgált e témához, az itt szerzett ismeretek azonban segíthetik a következő generációs humanoid robotok tervezőit, hogy e gépek még jobban el tudják látni feladataikat és ki tudják szolgálni gazdáikat.

Li megjegyezte, a robotokkal végzett több hónapos munka után számára már nem jelentett semmilyen problémát a gépek megérintése, ami akár azt is jelentheti, hogy az ember-robot kapcsolatokban egy idő után a társadalmi normák keltette korlátok feledésbe kerülnek.

Az amerikai kutatás mindenesetre új fénybe helyezheti a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó hajdani sakkbajnok, David ­Levy kutatásait, aki már öt éve kifejtette: 2050-re elterjedtté válik a robotok és emberek közötti érzelmi, szexuális és akár szerelmi kapcsolat is. És ehhez még háromdimenziós, igazi humanoidra sincs szükség. A testi bájakban nem szűkölködő számítógépes játékhősnő, Lara Croft is nagy sikert aratott a férfiközönség körében. A játék felhasználói közül sokan érezték azt: szerelembe estek az idealizált régésznővel. Egy hongkongi férfi – bár nem árulta el, ki ihlette alkotására – olyan, beprogramozott kérdésekre válaszolni is képes robotot épített, amely élethűen hasonlít az amerikai filmszínésznőre, Scarlett Johanssonra. A Stanford kutatója a The Independent kérdésére kifejtette, hogy az ember-robot kapcsolatok szexuális vonatkozásai saját kutatásának is fontos részét alkották, ám úgy véli, további kutatásokra van szükség e téren.

A National Geographic már öt éve arról írt, hogy a szerelem kialakulásának alapvető okai és feltételei közül szinte mindegyik érvényes az ember-robot kapcsolatra. Ilyen például, hogy hasonló legyen mindkét fél személyisége és ismeretanyaga. Nos, a robotba sok minden könnyedén beprogramozható. Az is fontos, hogy az ember tudja (vagy legalábbis érezze), hogy a másik fél is szereti, ám a szeretet megnyilvánulásait is bele lehet táplálni a gépbe. Henrik Christensen, az Európai Robotkutatási Hálózat megalapítója már 2010-ben kijelentette, hogy várhatóan öt év múlva megvalósul az emberek és robotok közötti szexuális kapcsolat. Az az idő már le is járt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.