galéria megtekintése

Találtak egy 400 éves állatot, és nem ő a csúcstartó

1 komment


Palugyai István

A grönlandi cápa lehet a világ legtovább élő gerinces állata. Dán kutatók 28 egyed befogása után ugyanis szénizotópos kormeghatározással kiderítették, hogy az egyik példány 400 éves is lehet.

A matuzsálemi korú hal egy nőstény volt. Az is kiderült, hogy az északi vizek mélyén élő ragadozó évente egy centimétert nő és ivarérettségét csak 150 évesen éri el. Az eredmények a Koppenhágai Egyetem biológusait is meglepte, habár arra számítottak, hogy rendkívüli állatról van szó. A Science hasábjain publikált eredmények szerint az eddigi korrekorder szintén a „környékről" való grönlandi bálna volt a maga 211 évével. Igaz, ha a gerincteleneket is bevesszük a versenybe, a csúcstartó egy 507 éves Ming nevű kagyló, de ő már nem él, akkor múlt ki, amikor 2006-ban a kutatók elmozdították a grönlandi vizekből és felnyitották, pont azért, hogy megtudják, hány éves.

Grönlandi cápa
Grönlandi cápa
Forrás: Wikipédia

Az Atlanti-óceán mély és hideg északi vizeiben honos grönlandi cápa egyébként meglehetősen nagyra, akár ötméteresre is megnőhet, igaz, a legnagyobb kifogott példány több mint hétméteres volt.

 

A kormeghatározáshoz általában keményebb csontokra van szükség, ahol az évenkénti rétegeket könnyen meghatározhatják. A grönlandi cápa testében azonban alig van keményebb csont, emiatt eddig nehéz volt az amúgy eddig is hosszú életűre becsült hal kormeghatározása.

A kutatók azonban egy ügyes módszerrel megoldották a feladatot. A cápa szemlencséje egy speciális anyagból áll, és van benne egy olyan fehérje, amely kialakulása után már nem változik. Így e szövet izolálása után megállapíthatják, a cápa mikor született.

A legnagyobb, ötméteres nőstény bizonyult a legöregebbnek. Ugyan a szénizotópos vizsgálat nem ad hajszálpontos eredményt, de a kutatók a minimális 272 és a maximális 512 év átlagából kijött 400 évet fogadták el az állat feltehető korának, vagyis a cápa valamikor a 17. században jöhetett a világra.

A grönlandi cápák májából nyert olajat a szintetikus helyettesítők kifejlesztéséig gépolajnak használták és az állatot a második világháború előtt vadul halászták. A BBC szerint ezért ma már ritka a kifejlett és egészen fiatal példány, de szerencsére elég szép számmal találni felnőttkor elérése előtti egyedeket, amelyek azonban csak mintegy száz év múlva lesznek ivarérettek.

A szigorúan védett grönlandi cápa általában nyíltvízi és fenéklakó halakkal, medúzákkal táplálkozik, de kisebb cápákat, ceteket, fókákat, sőt, alkalmanként tengeri madarakat is elfogyaszt. Zömmel a nyílt vizekben él, de néha a partokhoz is ellátogat. Elejtett grönlandi cápák gyomrában rénszarvas, ló, sőt, jegesmedve maradványokat is találtak. Emberre is veszélyes lehet, ennek ellenére nincs hiteles feljegyzés ember elleni támadásról, jóllehet eszkimók feljegyzései szerint néha megtámadja a vízen úszó kajakokat. A találkozás lehetősége azonban az állat ritkasága miatt elég kicsi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.