galéria megtekintése

Óriások harca

Új front a tabletháborúban: óriások harca

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A divathullám, amely az okostelefonoknál évek óta emelkedik, lassan az összes komoly gyártót elborítva immár a táblagépeket is elérte: megjelentek a megszokott méretválasztékból felfelé kilógó óriások és velük a kérdés, hogy aki kicsi és könnyen hordozható készüléket keres (eredetileg a mobiltelefon és a tablet is erre az igényre született válaszul), az szívesen cipel-e magával egy „lapátot”.

A dilemma a mobiloknál már eldőlt – a trendindító Galaxy Note a Samsung egyik legjobban fogyó készülékcsaládja –, a gigatabletekből viszont egyelőre még sikertermék és hatalmas bukás is lehet.

Fotó: Brendan McDermid

Ezúttal a Microsoft gondolta úgy, hogy „a méret a lényeg” koncepcióval irányítja magára a figyelmet: a Surface Pro 3 billentyűzettel kombinált táblagép bemutatása tényleg az egész világsajtót bejáró hír lett, egyszerűen azért, mert a készülék az előző generációnál jóval nagyobbra, 10,6 hüvelyk helyett 12-re hízott. A hosszabb képátlóhoz nagyobb felbontás (2160×1440 pixel) tartozik, és a megszokott, 16:9-es képarányt is lecserélték 3:2-re, vagyis a megjelenítés területén minden fontosabb paramétert megváltoztattak.

 

A Microsoft valójában nem kockáztatott sokat, hiszen egyelőre nincs igazán kapós – mondjuk az iPadekkel vagy a Samsung Note-okkal összemérhető népszerűségű – tabletje, vagyis anélkül építkezhet, hogy bárminek a lerombolásától tartania kellene. Viszont éppen ezért a kihívás is jelentős, a saját operációs rendszer (W8) jövője ugyanis egyre inkább azon múlik, lesz-e olyan windowsos táblagép, amely miatt a felhasználók sorban állnak. Az óriás táblák létjogosultságát általában két tényezővel szokás alátámasztani.

Az egyik a teljes értékű, de könnyen lecsatolható (és akár otthon is hagyható) billentyűzet, amelynek köszönhetően a vevő valójában egy laptopot és egy tabletet is kap a pénzéért (ami persze mindenképpen kompromisszum, hiszen a 12-es méret laptopban inkább kicsinek számít, egy tablet esetében viszont túl nagy a kényelmes használathoz).

A másik a grafikai alkalmazások sora, amelyekhez egy ekkora kijelző a minimum – meg a „varázsceruza”, amely a tudást ki is hozza a gépekből. A hivatalosan stylusnak nevezett beviteli eszköz ebben a méretkategóriában alapkövetelmény.

Természetesen okos (smart) kiegészítőről van szó, amely például 256 nyomáserősséget tud megkülönböztetni, és abszolút „realtime”, azaz valós időben, késés nélkül dolgozik, ugyanúgy, mintha papírra írnánk vagy rajzolnánk. Az óriás gépek a beépített kézírás-felismerő segítségével valóban alkalmasak kényelmes kézírásra (ez a funkció már a Galaxy Note tepsitelefonokban is benne volt, ráadásul ott – különösen a Note III-ban – magyar nyelven is hiba nélkül működik, ami azt jelenti, hogy a készülék a folyóírással vagy nyomtatott betűvel írt szöveget Word-kompatibilis szöveggé vagy bejegyzéssé tudja konvertálni).

Nanda Ramachandran Samsung-illetékes mutatja be a legújabb modellt Fotó: Steve Marcus

A Surface Pro 3-ban 64, 128, 256 vagy 512 gigabyte-os SSD az adattároló – többek között ez teszi lehetővé, hogy ez legyen a világ legvékonyabb Core i7-es processzorral felszerelt tabletje: a vastagsága alig 9,1 milliméter, a tömege pedig 800 gramm (ami tabletnek egy kicsit sok, laptopnak viszont nevetségesen kevés, még akkor is, ha a tokkal és a billentyűzettel együtt már 1094 grammról beszélünk).

Mindezért nagyjából 250 ezer forintnak megfelelő árat kérnek majd, ami egyúttal azt is jelzi, hogy nem az átlagos tabletek, de még csak nem is az iPadek, hanem a MacBook Air és néhány ultrabook lehet a Surface Pro 3 valódi vetélytársa.

Magát a méretkategóriát egyébként nem a Microsoft találta fel, korábban jelentkezett más hasonló – sőt valamivel nagyobb, 12,2 hüvelykes – készülékkel a Samsung is. A Galaxy Note-Pro 12.2 8 milliméteres vékonyságát és 756 grammos tömegét leginkább az Intelnél kisebb helyigényű ARM processzor magyarázza. A Samsung gépéhez alapból nem jár billentyűzet (bár rengeteg periféria gyártó kínál hozzá); a dél-koreai cég a jelek szerint hisz benne, hogy az óriástablet valódi táblagépként is megél a piacon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.