galéria megtekintése

A keresés hatalom

0 komment

A Google az idén egy halom újdonsággal rukkolt elő, ezek közt volt korábbi kísérletezgetés tökéletesítése és teljes fazonátszabás, de olyan próbálkozás is, amely kudarcnak bizonyult. Ezeket tekintjük át az amerikai PCWorld.com segítségével.


A sikerek közt említhető a 2013-ban piacra dobott kis csodakütyü, a Chromecast, amely két év alatt nagyot dobbantott. A tévék, monitorok, projektorok HDMI bemenetére kapcsolódó médiastreaming (médiaadatfolyam-továbbításra szolgáló) eszközből mostanáig húszmillió darabot adtak el világszerte, és bár idén kiadták továbbfejlesztett változatát (amely a falra rakott lapos tévékhez kétségtelenül ügyesebben csatlakoztatható), a beletöltött új szoftverek és a kibővített alkalmazások a régi típusokat is képesek feljavítani.

Ugyancsak menőnek bizonyult a Google képtárhely-szolgáltatása, amelyet kezdetben sokat kritizáltak, de jól használható funkciókkal bővült. A cég függetlenítette a Google+-tól és számos szerkesztési funkcióval, erősebb keresőmotorral turbósította fel, ráadásul az automatikus arc- és tárgyfelismerő funkción kívül bizonyos helyszíneket is beazonosít GPS-adatok betáplálása nélkül is. Ahogy korábban, a tárhely kapacitása a csillagos ég, ha beleegyezünk, hogy a rendszer tömörítse a képeinket.

A Google önjáró autói legfeljebb óránkénti 40 kilométeres sebességgel az idei évtől járják a kaliforniai ­Mountain View és Austin utcáit. A cég robotautóiban még van egy felügyelő sofőr, aki eltávolítható kormánnyal és pedállal képes beavatkozni baj esetén. Eddig baleset csak emberi figyelmetlenségnél történt. A mindennapi használat még távol van, de a mesterséges intelligencia fejlesztésébe pumpált pénzek előbb-utóbb meghozzák eredményüket.

 

A Google két, idén bemutatott Nexus mobiltelefonját, az 5X-et és a 6P-t a Huawei és az LG gyártotta a legújabb androiddal, ujjlenyomat-érzékelővel és kiváló kamerával. A csúcskategóriás készülékek ára borsos, de úgy tűnik, a cég várakozásai beigazolódnak, legalábbis az Egyesült Államokban a több, csak ott elérhető kedvező szolgáltatási könnyítés miatt a telefonok jól fogynak.

A legnagyobbat szólt idei Google-bejelentés vitathatatlanul a cég nevének átalakítása volt, illetve egy új Alphabet (ábécé) nevű megacég létrehozása, amelynek a Google csak egy leányvállalata lesz. A többi testvér a cukorérzékelős kontaktlencséket fejlesztő és az életmeghosszabbítást kutató Verily meg az üvegszálas ­Google Fiber-hálózatokra koncentráló Access. A változás hatása még kérdéses, de a siker benne van a kalapban.

Kudarcnak tűnnek viszont a cég androidos okosórái. Egy novemberi jelentés szerint az elmúlt negyedévben egyik okosóratípusból sem sikerült 300 ezernél többet eladni, kivéve a konkurens Apple-termékeket, amelyekből 7 milliót vásároltak.

Kellemetlen közjáték volt a térképszerkesztő szolgáltatás áprilisi lekapcsolása. Sok helyen ugyanis illetlen elemeket helyeztek el a trollok a térképeken, mint egy Apple-logót levizelő figurát Pakisztánból. A szünet négy hónapig tartott, a biztonsági lyukak betömése után mára újra használható a Google Maps.

Ha más néven is, a Google továbbra is velünk marad
Ha más néven is, a Google továbbra is velünk marad
Reuters

A Google nagy reményeket fűz a mobiltelefonos keresésekhez, de a cég ebből származó bevételének háromnegyedét iPhonok és Ipadek hozták. Ha pedig az Apple valóban kiszorítja a keresőt az iOC környezetből, a pénzek drámaian leapadhatnak, s kérdés, mivel képes a cég ezt kompenzálni.

Idén fedezték fel az androidos telefonokon támadt Stagefright nevű biztonsági rést, amitől a mobilok felett a támadók távolról is átvehették az irányítást. Ugyan a Google gyorsan intézkedett, és közölte, hogy a bajt csak laboratóriumban észlelték, ám kutatók új sebezhető pontokat fedeztek fel, ami további bizonytalanságokat rejt több mint egymilliárd androidos mobiltulajdonos számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.