galéria megtekintése

A botox legyőzheti a gyomorrákot

0 komment


Hargitai Miklós

A ráncok csökkentésére használt botox a gyomorrákos betegeken is segíthet, állítják amerikai és norvég kutatók. A vegyületet olyan pácienseknél is használhatják majd, akik nem reagálnak a kemoterápiára.

A ráncok csökkentésére használt botox a gyomorrákos betegeken is segíthet, állítják amerikai és norvég kutatók. A vegyületet olyan pácienseknél is használhatják majd, akik nem reagálnak a kemoterápiára.

Méreg és gyógyszer. Kép a 2009-es „Ingyen botoxot a munkanélkülieknek!” amerikai kampányából
Jim Young / Reuters

Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is - erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során amerikai és norvég kutatók, akik meggyőző eredményeiket a Science Translational Medicine folyóiratban tették közzé.

 

A Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a legmérgezőbb ismert vegyületek egyike, amely az idegrendszerben az ingerületátvitelt akadályozza, és a légzőizmok bénulása miatt halálhoz is vezethet. Bizonyos esetekben azonban a botox a neurológiában gyógyszerként alkalmazható, és elterjedt az esztétikai plasztikai sebészetben is, ahol segítségével időlegesen blokkolhatók a ráncképződésért felelős izmok – derül ki az MTI beszámolójából.

A New York-i Columbia Egyetem, valamint a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekben a bolygóideg (nervus vagus) szerepét vizsgálták a gyomorrák kialakulásában - olvasható a BBC News hírei között.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a gyomorrák esetében a bolygóideg egy ingerületátvivő anyag közvetítésével ösztönzi a daganat őssejtjeit. E felismerés alapján állatkísérletekben a nervus vagus hatását az ideg átvágásával, vagy botox helyi befecskendezésével blokkolták. Mindkét eljárás hatékonynak bizonyult.

„Amennyiben a betegség korai fázisában megszakítjuk az összeköttetést a központi idegrendszer és a daganat között, a tumorsejtek sokkal sebezhetőbbek lesznek, ezáltal hatékonyabbá válik a kemoterápia" - magyarázta a botoxkezelés hatásmechanizmusát Timothy Wang, a Columbia Egyetem professzora. Hozzátette azonban, hogy még hosszú klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az eljárás általánosan elterjedt terápiás módszerré válhasson.

A kampány hívószavára sokan megmozdultak. A botox főleg olyan rákos betegeken segíthet, akik nem reagálnak a
A kampány hívószavára sokan megmozdultak. A botox főleg olyan rákos betegeken segíthet, akik nem reagálnak a kemoterápiára és műteni sem lehet őket
Jim Young / Reuters

Duan Chen, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem professzora az eljárás előnyeit értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy helyi beavatkozásról van szó, a botoxot gyomortükrözés (gasztroszkópia) során lehet befecskendezni, így a betegeknek mindössze néhány órát kellene a kórházban tölteniük. A beavatkozás olcsóbb és kevésbé toxikus, mint a jelenleg alkalmazott kemoterápia, s nincsenek mellékhatásai sem.

A botox alkalmazásának létjogosultsága lehet nem operálható gyomorrákos betegeknél, vagy olyan pácienseknél, akik nem reagálnak a kemoterápiára, valamint azoknál, akiknél állapotuk miatt a hagyományos kezelés nem alkalmazható a súlyos mellékhatások miatt. Mindezek fényében Norvégiában elkezdik a klinikai vizsgálatokat gyomorrákos betegeknél.

Feltételezések szerint a botoxkezelés hatékony lehet prosztatadaganatok esetében is, ám további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy pontosan milyen idegek játszhatnak szerepet a tumorok kialakulásában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.