galéria megtekintése

Zsír

Odáig jutottunk, hogy az olimpia előtt alig keltett bármiféle visszhangot a Guardian leleplezése, amely szerint ökölvívásban egyes érmek sorsa előre le van zsírozva. S míg szegény bokszbíróknak korábban elég volt kézjelekkel kommunikál­niuk, hogy a piros vagy a kék sarokba kell behúzni a strigulát, most, hogy kibukott ez a módszer, kénytelenek voltak elmenni vacsorázni a verseny előtt, és megbeszélni, kiket kell bevinni, mondjuk, az elődöntőbe.

Persze az sem kérdés, hogy a bírók sem saját szakállukra cselekednek. Jó, az is megesik: ha valakivel bunkón bánt a biztonsági őr a yaoundéi kvalifikációs tornán vagy kemény volt a matrac a négy csillag superiorban a debreceni Bocskai-emlékverseny alatt, azért csak úgy lehet elégtételt venni, hogy a bűnös ország bokszolójánál nem veszel észre egy-két nyilvánvalóan célba érő sallert.

Abdelhamidiv és Simizu a 2012-es meccs után
Abdelhamidiv és Simizu a 2012-es meccs után
Murad Sezer / Reuters

De vannak ennél magasabb összefüggések is – és itt jönnek a képbe az öltönyösök –, elvégre a mind veretesebb boksznemzetté váló Azerbajdzsán által a Nemzetközi Amatőr Boksz Szövetségnek nyújtott tízmillió dolláros gyorssegélyről pél­dául csak annyit lehet tudni, hogy „visszafizetés alatt” van. Ám a tajvani Vu Csing-kuo, a szervezet elnöke – az ügy bizalmas természete miatt – többet nem kívánt erről mondani. 

 

Vuról annyit, hogy állítólag a szövetség pénzén finanszírozta sikertelen NOB-elnöki pályázatát, aztán nagyjából az anyja se szavazott rá. Az azeri kölcsönről meg csak annyit, hogy talán emlékszünk Londonból, amikor a Simizu nevű japán az utolsó menetben ötször küldte padlóra az éppenséggel azeri Abdulhamidovot, akit ez után annak ellenére is sikerült kihozni győztesnek, hogy nem tudott segítség nélkül kijutni a ringből. A hatalmas nemzetközi felháborodás hatására végül mégis a japán ment tovább.

Az talán világos e közben, hogy ez a néhány sor valójában nem az ökölvívásról, hanem a birkózásról szól, csak Lőrincz Viktor hétfőn elvett bronzérmét nem követte akkora felháborodás, mert hát a birkózás nem boksz, egy hátranyúlás nem öt kiütés, a magyar meg nem japán. S aztán másnap még Viktor bátyját, Lőrincz Tamást is kipörgették az olimpiáról, mintegy desszertként.

Ilyen a birkózás. Ilyen a boksz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.