galéria megtekintése

XXI. századi klasszikus

1 komment


Hegyi Iván

A Bernabeu stadion ­biztonságára két és fél ezer karhatalmista és biztonsági személy vigyáz majd, de így sem lesz nyugalom Madridban, ahol ma este negyed héttől rendezik a Real Madrid–Barcelona labdarúgó-csúcstalálkozót. A bajnoki mérkőzéseket tekintve ez lesz a 171. „klasszikus".

A Real Madrid egyetlenegy, a Barcelona két vereséget számlál, a spanyol bajnoki táblázat mégis így fest: 1. Barcelona 27 pont, 2. Real Madrid 24.

S a házigazda fehéreknek jó esélyük van az „egyenlítésre", azaz a pontelőny lefaragására. Nem csupán azért, mert a meccset a Bernabeu stadionban rendezik, és az ott játszott ligamérkőzések örökmérlege a királyi gárda szempontjából: 52 győzelem, 15 döntetlen, 18 vereség. (A teljes bajnoki statisztika adatai: 71, 32, 67, valamint 278-268-as összesített gólkülönbség.) Hanem főként azért, mert Neymarral több szempontból is baj van. Egyrészt élesen bírálták Brazíliában mind az argentinok (1-1), mind a peruiak elleni vb-selejtező (3-0) után, másrészt fogproblémákkal küzdött – ezzel a kritikusok egyáltalán nem törődtek –, harmadrészt a családját mindinkább idegesíti, hogy Spanyolországban újra és újra előkerülnek az adóügyei.

Márpedig Neymar a katalán csapat kulcsfigurájává vált; ahogyan a nemzetközi sajtó egyöntetűen leszögezi, az idén végképp beemelte magát a Barcelona panteonjába. A vörös-kékek legutóbbi tizenkilenc, góllal záruló akciója közül tizenhatban benne volt, tizenegy góljával a La ­Liga mesterlövészlistájának élére lépett, és a Villarreal elleni kabinet­alakítása nyomban bekerült a futballtörténet legihletettebb produkciói közé.

 

Mivel a brazil válogatottban, amelyben huszonhárom éves korára már 69 szereplésig és 46 gólig jutott, Buenos Airesben és Salvadorban is eredménytelen maradt, ráadásul – honfitársával, Daniel ­Alvessel, továbbá a chilei Bravóval, az argentin Mascheranóval, illetve a Real Madrid kolumbiai légiósával, James Rodriguezzel együtt – átutazta az óceánt, kiváltképp nem biztos, hogy megint csúcsformában futballozik, és vele kapcsolatban még az sem feltétlenül jó hír, hogy a felépült Messi két hónap után esetleg visszatér. Mert Neymar azóta lett a „Barca" vezére, hogy ­Messi kénysze­rűen kikerült a csapatból. Attól fogva játszhatott beljebb, kérhette el már a középpályán a labdát, ám az argentin talizmán visszatérésével mehet vissza a bal szélre, ahonnan nehezebb gólt szerezni és főként szervezni a játékot.

Testmozgás Real módra
Testmozgás Real módra
Paul Hanna / Reuters

A katalán szurkolók persze alig várják Messi pályára lépését, a ­Messi, Suarez, Neymar támadóhármas összeállását. Ennek kétségkívül hatalmas előnye – Messi felgyógyulásán túl –, hogy a Barcelona immár teljes csapattal futballozhat, mert Munir vagy Sandro bevetése esetén már-már úgy tetszett: létszámhátrányban játszanak a vörös-kékek. Ma ez valószínűleg nem fordulhat elő, mert ha Messi nem kezd, akkor négy középpályással – Sergi Robertóval, Rakiticcsel, Busquetsszel, Iniestával – lép fel a vendégcsapat. A Real Madridban Sergio Ramos, Marcelo és Benzema küzdött sérüléssel, de – a hírek szerint – már mindhárom jól van, és Rafa Benitez legfőképpen azon tűnődik: a kiválóan „muzsikáló" Casemiro, Kroos, Modric középpályássor előtt, valamint Bale és Cristiano Ronaldo mellett Benzemát vagy James Rodriguezt jelölje-e a kezdő tizenegybe. Azért ez kétségkívül kellemesebb gond, mint – mondjuk – azon meditálni, hogy Ubiparip vagy Pavlov legyen-e a pályán.

Az ESPN amerikai sportcsatorna más megfontolás alapján válogatott, és közzétette azt a csapatot, amelyet a Barcelona és a Real Madrid keretéből állított össze: Navas – Daniel Alves, Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Messi, Iniesta – Cristiano Ronaldo, Suarez, Neymar. Az „eredmény" itt 6-5 a katalán klub javára. A gálagarnitúrából kihagyott Bale-t azonban ez egyáltalán nem izgatja, mert a walesi játékos azt hangoztatja a „klasszikus" találkozó előtt: nemhogy 5-6 nem lesz, de a Barcelona egyetlen gólt sem szerez Madridban... Ehhez a vendéglátók védőinek úgy kell működniük, mint a két és fél ezer karhatalmistának és biztonsági személynek, aki az aréna és környéke nyugalmára vigyáz.

A meccs ma negyed hétkor kezdődik (tv: Sport1).
De Bale szavai is bizonyítják: a sakkjátszma már megkezdődött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.