galéria megtekintése

XXI. századi Fox

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.

Ortutay L. Gyula
Népszabadság

Alig több mint két hónappal a világbajnokság nyitányát (június 12.) megelőzően lemondott az Uruguayi Labdarúgó Szövetség elnöke és öttagú vezetősége.

A hír azonnal bejárta a világ sportsajtóját, és különös figyelemmel foglalkozott vele a milánói La Gazzetta dello Sport, hiszen a vb-n Olaszország válogatottjának éppen Uruguay együttese lenne az első ellenfele. Azért a feltételes mód, mert Itáliában (is) felvetődött: vajon a FIFA nem indít-e vizsgálatot a lemondás körülményeiről? Elvégre ha arra a következtetésre jutna, hogy a politika beleszólt a futball világába, akkor akár meg is kérdőjeleződhet Uruguay részvétele a nagy tornán.

A négymillió lakosú dél-amerikai ország labdarúgásának a pályán kívüli, sajátos válságában az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy José Mujica elnök a múlt csütörtökön bejelentette: a rendőrség a jövőben nem biztosítja a mérkőzéseket a két nagy montevideói klub, a Penarol és a Nacional stadionjában, az Estadio Centenarióban, illetve a Parque Centralban. Az okot erre az adta, hogy a két együttes rangadója után a Nacional szélsőséges szurkolói – szó szerint – támadásba lendültek,és az összecsapásban negyven rendőr megsérült.

A hetvenkilenc éves Mujica amúgy rendkívül népszerű, s nem csak azért, mert tavaly – a világon elsőként – az uruguayi törvényhozás legalizálta a marihuána termesztését és forgalmazását. A korábbi gerillavezető, aki hosszú éveket töltött a diktatúra börtönében, államfőként nem költözött be az elnöki palotába, hanem szinte szegényes házában él a főváros, Montevideo külső negyedében, és fizetésének hetven százalékát szociális célokra ajánlotta fel. Alighanem ez a logika vezette a nagy klubok „megzsarolására” is; nyilván azt akarja elérni, hogy a Penarol és a Nacional költsön a stadionok biztonságára, s ne az adófizetők pénzéből kelljen fizetni ezért.

 

Az uruguayi futballszövetség a múlt szombaton még úgy foglalt állást, hogy a rendőrségi jelenlét hiányában is megrendezik a hét végi meccseket, ám a játékosok érdekvédelmi szövetsége másképp döntött, így elmaradt a Penarol–Miramar Misiones találkozó. Ez után mondott le Sebastian Bauza, a szövetség elnöke, s hasonló lépést javasolt a grémium tagjainak is, mondván: a testület immár képtelen uralni a helyzetet. A montevideói El Paísnak adott nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy a vezetőség jó ideje nem tud megegyezni a klubokkal a televíziós közvetítési díjakról és más kérdésekről sem.

Hétfőn aztán azonnal mindenki összefogott azzal a feltételezéssel szemben, hogy Mujica és a politika beavatkozott volna a labdarúgás világába. Edgar Welker, a Penarol alelnöke közölte: napokon belül megalakul a szövetség új ideiglenes vezetősége. Szerinte az egész ügy nem érinti a nemzeti válogatottat, sem annak edzőjét, Oscar Tabarezt, tehát a történet nem veszélyeztetheti Uruguay vb-szereplését. Mujica kedden visszakozott, és kijelentette: kész engedélyezni a rendőrök visszatérését a stadionokba, miután negyvenperces tárgyaláson megállapodott a klubok vezetőivel a stadionokban tapasztalható erőszakkal kapcsolatos FIFA-előírások érvényesítéséről (így az arcfelismerő kamerák alkalmazásáról, hogy ki lehessen szűrni a zavarkeltőket).

Sőt a klubok megígérték: még ezen a héten elfogadják a nemzetközi szövetség által javasolt pontlevonásos rendszert is, amely azt a csapatot bünteti, amelynek a szurkolói botrányt okoznak. Mujica ezzel megnyerte nyilvános csatáját, az El País mégis visszatért a politika esetleges befolyásoló szerepére, s azt boncolgatta, hogy valójában hatalmi és üzleti küzdelmek folynak, amelyben a Mujica, illetve az alelnöke, Danilo Astori mögött álló érdekcsoportok ütköznek. A lap felveti: mely üzletembereknek állhatott érdekében, hogy Bauza szövetségi elnök már most kierőszakolja a megállapodást a következő, 2018-ban esedékes labdarúgó-vb televíziós közvetítési jogainak kiosztásáról. Az uruguayi futball „krízisét” valójában az új tévés vetélytárs, a Fox Sport megjelenése okozza, amely megkérdőjelezi az eddigi monopóliumot – sugallja az El País.

A FIFA eddig nem jelezte, hogy napirendre tűzi-e az „uruguayi kérdést”. A montevideói újságok viszont úgy tudják: a nemzetközi szövetség már érdeklődött a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetségnél, hogy szerinte felmerül-e politikai befolyásolás gyanúja. Mujica elnök „mesterséges tűzijátéknak” minősítette már a kérdés a felvetését is. Úgy véli, a FIFA-nak nincs mit vizsgálnia; a kormány beavatkozása csak a szurkolói erőszak visszaszorítására irányult. A La Gazzetta dello Sport nyomatékosítja ugyan, hogy kizárni nem lehet Uruguay eltiltását a nemzetközi mérkőzésektől, ám valószínűtlennek tartja, hogy a világ ne láthassa Cavani, Suarez és társaik játékát Brazíliában. Ne feledjük: Uruguay 2010-ben bejutott a vb elődöntőjébe, egy évvel később pedig elnyerte a Copa Americát Lionel Messi Argentínájában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.