galéria megtekintése

Wimbledon maraton

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 30. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

A finn Nieminen az ötödik játszmában 11:9-re verte Wimbledonban az ausztrál Hewittot, hogy legközelebb a világelső szerb Djokovics várjon rá... Az érzés ismerős Babos Tímeának: a cseh Cetkovskát felülmúló magyar lány a második fordulóban Serena Williamsszel találkozik.

Úgy illik, hogy a wimbledoni tenisztorna verőfényes első napjának összefoglalóját „hazafias” dolgokkal kezdjük; lesz belőlük kettő is. A szinte kizárólag párosra specializálódott, egyéniben kevésbé vitézkedő Babos Tímea, ha nem is simán, de biztosan nyert (7:6, 6:3) a nálánál nyolc évvel idősebb cseh Petra Cetkovska ellen, aki két évvel ezelőtt még 25. volt a világranglistán, de azóta bő 200 helyet csúszott lefelé.

Babos Tímea továbbjutott, de Serena Williams következik...
Babos Tímea továbbjutott, de Serena Williams következik...
Facundo Arrizabalaga / MTI/EPA

Az ilyen számok azonban kissé csalókák, mert a harmincéves cseh lány Babos előtt átküzdötte magát a selejtezőn (három nyert meccs), és ilyenkor szokott előfordulni az, hogy a játékon kívüli jobb versenyző kikap a játékban levő, önbizalommal teli gyengébbtől. Ezúttal a papírforma bizonyult erősebbnek, és a mérkőzés voltaképp csak addig billegett egy kicsit, amíg Cetkovska az első játszma rövidített játékában, Babos 5:4-es vezetésénél elvesztette mindkét saját szerváját, s ezzel a szettet is. Voltaképp annál, hogy a magyar lány jóval kevesebb ki nem kényszerített hibát ütött, mint ellenfele, a meccsről többet nem is nagyon érdemes mondani. Babost különben is Serena Williams várja a második „kanyarban”, ami a pénzdíjat leszámítva mindent ígér, csak jót nem.

 

Nyertes magyar után vesztes magyar: őt Konta Johannának hívják, Ausztráliában született, de 2012 óta brit állampolgár, és brit színekben játszik. Noha mindjárt a Grand Slam-trófeákban gazdag orosz Marija Sarapovát fogta ki az első körben, a hazaiak egyáltalán nem látták lefutottnak a meccset, mert néhány nappal korábban Wimbledon női „előversenyén”, Eastbourne-ben Konta megvert két nála jóval erősebb játékost, az orosz Makarovát és a spanyol Muguruzát. Akkor talán most Sarapova jön – sóhajtozott a londoni közönség, de a magyar-ausztrál-brit reménység – egy-két gémet leszámítva – esélytelen volt az orosszal szemben (2:6, 2:6).

A férfiaknál – hiába vártam rá lapzártáig – csak nem akart a papírforma felborulni, holott a Grand Slam-tornákon ez „haladó hagyománya” az első fordulónak. Pedig a világelső Djokovicsnak határozott balszerencséje volt azzal, hogy a pályafutása során szinte minden nagyságot egyszer-egyszer elkapó, biztos kezű és nagyon jól szerváló német Kohlschreibert kapta ellenfeléül. Szoktam volt mondani: a szerbnek kötélből vannak az idegei. Na, itt az derült ki, hogy Kohlschreibernek nincsenek. A német úgy veszített háromszor is 4:6-ra, hogy 4:5 után képtelen volt a saját szervajátékát hozni: mindháromszor megremegett a keze, egy ízben két kettős adogatáshiba erejéig is (első szett), holott addig ilyen hibát egyet sem vétett.

Feltétlenül említést érdemel még az a titáni harc, amelyet két, egyaránt harmincnégy éves veterán, az ausztrál Hewitt és a finn Nieminen vívott egymással. Valamilyen oknál fogva egyikük sem hagyta még abba a teniszt (miként a német Haas sem, aki történetesen nyert), különösen a kétszeres Grand Slam-nyertes ausztrál kitartó, mint a ló. Nos, ők ketten öt játszmában tudták csak eldönteni, ki a jobb, s mivel a GS-tornákon az ötödikben nincs rövidítés, képesek voltak 20 gémet (!) játszani a győzelemért. Nieminen nyert 11:9-re. De mi végre volt a nagy erőfeszítés? – kérdezhetnénk, mert mindketten tudták, hogy akármelyikük nyer, Djokoviccsal találja magát szemben a második fordulóban. Hát a virtusért, nem igaz?

A napnak volt még egy maratoni meccse, éspedig a spanyol Verdasco, valamint a mindenkire veszélyes szlovák Klizan között. A fiúk az ötödik játszmában még Hewitték teljesítményére is rátettek egy lapáttal: az esélyesebb, nem is olyan régen világsztárnak mondott spanyol 13:11-re győzött. Ha a dolog fordítva alakul, megszületik a hétfő meglepetése. Ez elmaradt a nőknél is: bár a cseh Safarova az első játszmát 6:3-ra elvesztette a nem jegyzett amerikai Riskével szemben, végül papírforma-eredmény született, ugyanis a Roland Garros idei finalistája a következő kettőt megnyerte (7:5, 6:3), így továbbjutott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.