galéria megtekintése

Portugália-Wales 2-0

4 komment


Bodnár Zalán

Álmosító első félidő után a második játékrész elején Cristiano Ronaldo és Nani is gólt szerzett, így Portugália 2-0-ra nyert Wales ellen a labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében.

Reuters

Az Eb-újonc Wales és a legutóbbi öt kontinenstornán már negyedszer elődöntős – de a trófeát még egyszer sem elhódító – Portugália mérkőzésének az első félidejét látva már-már arra gyanakodtunk: a déliek szándékosan akarják bizonyítani, hogy győzelem nélkül is lehet Európa-bajnokságot nyerni. Olyannyira fantáziátlan volt ugyanis a játék, hogy nehéz volt elképzelni: gól esik a rendes játékidőben.

A portugálok – akiknél Pepe sérülés miatt nem játszott – próbálták uralni a játékot, de nem tudtak mit kezdeni a walesiek ötvédős játékával. Jobb híján beívelésekkel próbálkoztak, de brit csapat ellen ez nem gyakran szokott nyerő stratégiának bizonyulni. Az első 45 percben csak egyetlen lövés találta el a kaput: a 23. percben Bale 23 méterről lőtt Rui Patricio ölébe.

 

A második félidő elején viszont néhány perc alatt kétszer is lecsapott a portugál csatárkettős! Előbb az 50. percben Guerreiro szöglete után a legmagasabbra emelkedő Cristiano Ronaldo fejelt hat méterről a léc alá (1-0), ezzel beállította Michel Platini kilencgólos Eb-rekordját. Három perccel később pedig CR7 laposan középre lőtt labdájába Nani ért bele úgy becsúszva, hogy az eldőlő Hennessey kapus keze mellett a gólvonalon túlra jutott (2-0). Akár lest is lehetett volna ítélni, mert Renato Sanchez lesen állt, és bár nem avatkozott játékba, átlépte a labdát, és ez zavaró lehetett a védőknek. Eriksson játékvezető mindenesetre megadta.

Az eddig fegyelmezetten játszó walesiek nem tudták kiheverni a két váratlan gyomrost, kénytelenek voltak elfogadni, hogy nekik eddig tartott ez az így is csodás mese. Portugália másodszor jutott Eb-döntőbe, 2004-ben hazai pályán elvérzett a görögök ellen. Most megszerezte a rendes játékidőben első győzelmét ezen az Eb-n – a második már aranyérmet jelentene. 

PORTUGÁLIA–WALES 2-0 (0-0)

Elődöntő, Lyon, 59 000 néző. Jv.: Eriksson (svéd).

Portugália: Rui Patricio – Cedric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mario, Danilo, R. Sanches (A. Gomes, 74.), A. Silva (J. Moutinho, 79.) – Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo.

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (J. Williams, 66.), A. Williams, Taylor – Allen, Ledley (Vokes, 58.), King – Robson-Kanu (Church, 63.), Bale. Gól: C. Ronaldo (50.), Nani (53.).

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Vége, 2-0-ra nyert Portugália és másodszor jutott Eb-döntőbe.

Reuters

91. perc: CR7 a sorfalba bombáz egy szabadrúgást.  

88. perc: Bale fejbe rúgta Cedricet, sárgát kap.

87. perc: A portugálok is kihasználják utolsó cserelehetőségüket: Nani helyett jött Quaresma. 

86. perc: C. Ronaldo kapott középen mesteri passzt, kicsit hosszan vette át, a kapus mellett még el tudta tolni a labdát, de már nagyon kisodródott és csak az oldalhálót találta el. 

80. perc: Újabb Bale-lövés, ez eddig a legjobb, vetődve védi Rui Patricio.

Reuters

79. perc: Csere a portugáloknál: Joao Moutinho állt be Adrien Silva helyére. 

78. perc: Danilo tört be a 16-oson belülre, lövését Hennessey védte, de átcsorgott rajta a labda. A gólvonalon sikerült nyakon csípnie.  

77. perc: Bale megint kapura lőtt, ez a második kaput eltaláló walesi lövés, de ez is középre ment, így fogta Rui Patricio. 

74. perc: Először cserélnek a portugálok, Renato Sanchez helyére érkezett Andre Gomes.

72. perc: Portugál labdaszerzés után Renato Sanchez vágtázott végig a pályán, de a 16-oshoz érve nem passzolt, hanem lőtt - csúnyán fölé. 

66. perc: Harmadik cserelehetőségét is kihasználja a walesi kapitány. Lement Collins, bejött J. Williams.

65. perc: Nani bombaerős lövése kipattant Hennessey-ről, Joao Mario is rátűzte azonnal, ez a próbálkozás pedig mellé ment. 

63. perc: Máris itt az újabb walesi csere: a belgák elleni hős, Robson-Kanu megy le, a helyén Church a pályán.

63. perc: A szabadrúgást 21 méterről CR7 végezte el, kevéssel süvített fölé a labda. 

62. perc: A lendületből érkező C. Ronaldót Chester csak szabálytalanul tudta szerelni. Sárga lap. 

58. perc: Ledley-Vokes csere a walesieknél. 

53. perc: ÚJABB PORTUGÁL GÓL! Cristiano Ronaldo lőtte középre laposan a labdát, Nani becsúszva ért bele, ez megtévesztette Hennessey kapust, akinek a bal keze mellett a gólvonalon túlra csorgott a labda. 

50. perc: GÓL! Guerreiro bal oldali szöglete után a legmagasabbra emelkedő C. Ronaldo hat méterről fejelt a léc alá. VEzetnek a portugálok!

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45. perc: Vége az első félidőnek. Összesen egyszer találták el a csapatok a kaput. 

44. perc: A. Silva remek csavarása után C. Ronaldo nyolc méterről fejelhetett, de kicsit magas volt a labda neki, így az égbe fejelte.  

43. perc: Érdekes jelenet: egy különös testcsel után Bale önmagát szöktette az oldalvonal mentén. A beadása viszont rossz. 

41. perc: Ronaldo 20 méteres lövését Collins közelről blokkolta.

A kapusoknak nem volt sok dolguk, kezd olyanná válni a meccs, mint a horvát-portugál volt. 

33. perc: Egy távoli portugál lövés megint, nem lehetett komolyan venni. A jelek szerint a portugálok csak a távoli átlövésekben hisznek, nem tetszik nekik az ötvédős walesi rendszer.

30. perc: Cedric 30-ról váratlanul kapura lőtt. Majdnem kirepült a stadionból a labda. 

26. perc: Cedric mentette meg a majdnem kicsorgó labdát a walesi alapvonalnál, majd középre csavart. Majdnem jó lett CR7-nek, de kicsit magas volt, így Hennessey-é lett. 

25. perc: Robson-Kanu megfutamodott a jobb oldalon, beadása után fejjel mentenek szögletre a portugálok.

23. perc: Bale egy labdaszerzés után végigszáguldott a pályán, majd 25 méterről lőtt kapura, Rui Patricio ölébe.

19. perc: A szöglet után a visszagurított labdát Bale 13 méterről rálőtte kicsavarodott testhelyzetből, fölé. 

18. perc: Bale kapott jó labdát a bal oldalon, de nem tudta középre tenni, belelépett Fonte. Szöglet.

Reuters

16. perc: C. Ronaldo kényszerítőzött Joao Marióval, utóbbi tiszta lövőhelyzetbe került, és fél méterrel lőtt a jobb kapufa mellé. 

14. perc: C. Ronaldót hárman vették körül egy labdaátvételnél és szerelték is.

Erőltetik a beadásokat és íveléseket a portugálok. Pont egy brit csapat ellen?

10. perc: C. Ronaldo próbálna ollózni az ötösön, de inkább leállította a mozdulatsort a szoros őrizet miatt.

Reuters

9. perc: Cedric jobb oldali beadása után nem jut el Nanihoz a labda, Williams kifejeli. 

Nem bánnak eddig kesztyűs kézzel a portugálokkal a walesi védők. A déli együttes próbálja irányítani a játékot, de tördelik a játékot a britek.

8. perc: Az első sárga a walesi Allené.

Reuters

3. perc: Ronaldo meglódult középen, 22 méterre a kaputól ránézésre szabálytalanul szerelte Williams, de a játékvezető nem fújta le az esetet.

1. perc: Wales kezdte a mérkőzést.

-1. perc: Elhangzottak a himnuszok, kezdődhet a csata a párizsi döntőbe jutásért!

-5. perc: Pályán a csapatok, felsorakozva a himnuszokhoz.

Madridi csapattársak,ha találkoznak
Madridi csapattársak, ha találkoznak
Reuters

-20. perc: Megvannak a kezdőcsapatok!

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins, A. Williams, Taylor – Allen, Ledley, King – Robson-Kanu, Bale.

Portugália: Rui Patrício – Cedric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mario, Danilo, R. Sanches, Adrien – Nani, C. Ronaldo.

Fernando Santos portugál szövetségi kapitány - aki előzőleg Görögországot irányította - azt mondta a minap a csapata nyögvenyelős játékát kritizálóknak: "Inkább csúnya játékkal továbbjutás, mint szép futballal kiesés."

Már melegítenek a játékosok a lyoni stadionban. Abban a létesítményben ugye, ahol velünk 3-3-as remek meccset játszott Portugália.

Gareth Bale, Wayne Hennessey és csapattársaik hülyülnek a meccs előtt
Gareth Bale, Wayne Hennessey és csapattársaik hülyülnek a meccs előtt
Carl Recine / Reuters

A lengyelek ellen parádésan futballozó Pepe nem tudta vállalni sérülése miatt a játékot a portugál csapatban.

A walesiek eddigi leggólerősebb játékosa a három gólos Gareth Bale, de két gólja van Robson-Kanunak is. A portugáloknál két-két gólos Cristiano Ronaldo és Nani. 

Szurkolók melegítenek egy lyoni kocsmában
Szurkolók melegítenek egy lyoni kocsmában
Stefano Rellandini / Reuters

Wales a B csoport győzteseként (Szlovákia 2-1, Anglia 1-2, Oroszország 3-0) jutott a nyolcaddöntőbe, ahol 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot, majd a negyeddöntőben Belgiumot búcsúztatta 3-1-gyel. Portugália az F-csoportban csak harmadik lett (Izland 1-1, Ausztria 0-0, Magyarország 3-3), aztán a nyolc közé Horvátország 1-0-s, hosszabbításos legyőzésével jutott, a negyeddöntőben pedig 1-1 után tizenegyesekkel múlta felül Lengyelország csapatát.

Wales újoncként van ott a legjobb négy között, ilyen bravúrt legutóbb 24 éve ért el újonc együttes, 1992-ben a házigazda Svédország. Portugália már ötödször szerepel az elődöntőben, korábban egyszer (2004-ben, hazai pályán) sikerült innen tovább lépnie, a többi alkalommal mindig ez a szakasz jelentette a végállomást (1984-ben és 2000-ben Franciaország, 2012-ben Spanyolország bizonyult jobbnak).

Reuters

Helyszínünk Lyon, itt rendezik az Eb első elődöntőjét Wales és Portugália között. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.