galéria megtekintése

Wales legváratlanabb bravúrja

6 komment


Bodnár Zalán

Az Európa-bajnokság újonc válogatottja meglepetésre legyőzte a belgákat.

Belgium ugyanolyan elánnal kezdte a Wales elleni negyeddöntőt, mint a Magyarországgal szembeni nyolcaddöntőt. Hasonlóan korán vezetést is szerzett: egy Carrasco, De Bruyne és Hazard lövését is magába foglaló támadás után néhány perccel már a vezető gól is megszületett az első negyedóra végéhez közeledve. Nainggolan szánta el magát váratlanul lövésre 28 méterről, a labdát mintha zsinóron húzták volna be a jobb felső sarokba (1-0).

Az Eb-újonc Wales azonban nem roppant össze, hanem támadásba ment át, és a félidő második felét uralta is, többször beszorítva a belgákat, sok pontrúgást kiharcolva. Épp egy szögletből egyenlített ­Wales: Ramsey beadása után a középen berobbanó Ashley Williams hét méterről fejelt a belga kapu bal oldalába (1-1). Nem sokkal ezután Bale is betalálhatott volna, miután egy gyors kontra végén jobbal lőtt. Courtois-nak bravúrral kellett hárítania.

 

A második félidő is belga rohamokkal indult – de egy ámulatba ejtő walesi góllal folytatódott! Robson-Kanu fedezte a labdát két védő szorításában, egy visszacsel után tisztára játszotta magát, majd ballal a jobb alsó sarokba lőtt! (2-1.) Könnyen lehet, hogy az Eb gólját szerezte, hiszen az ilyen ösztönös mozdulatok nagyon hiányoztak eddig a tornáról.

A fordítás után még bátrabbá, magabiztosabbá vált a walesiek játéka, tiszta szívvel vállalták fel a passzokat és a kényszerítőket. Wilmots belga kapitány viszont szenvedett és kapkodott, mert bár csapata átvette a kezdeményezést, leginkább a csereként beálló hórihorgas Fellainire felívelt labdákra támaszkodott csak a belga támadójáték. A legnagyobb helyzet akkor adódott, amikor De Bruyne húzott el a jobb oldalon, ám beadása nem jutott el középen R. Lukakuhoz, aki ajtó-ablak helyzetben lett volna.

És ahogy ilyenkor gyakran megesik: a 85. percben jött egy villámgyors walesi kontra, amelynek végén a cserejátékos, Vokes vált hőssé. Gunter remekül ívelt középre az oldalvonal mellől, és Vokes hat méterről mesteri mozdulattal csúsztatott a hosszú sarokba (3-1). Belgiumnak nem maradt már ereje és ideje arra, hogy visszajöjjön a meccsbe, amelyet az első félidő első felében többször is megnyerhetett volna.

Nehéz már rangsorolni ennek az Európa-bajnokságnak a meglepetéseit, hiszen Izland is versenyben van még Anglia búcsúztatásával, ám az is biztos, hogy az Eb-újonc Wales a világranglistán második Belgium kiejtésével is rászolgálhat a legváratlanabb bravúr címére.

WALES–BELGIUM 3-1 (1-1)

Negyeddöntő, Lille, 49 000 néző. Jv.: Skomina (szlovén).

Wales: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Ledley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.), Taylor – Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.).

Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Carrasco (Fellaini, 46.), Nainggolan, De Bruyne, Witsel, Hazard – R. Lukaku (Batshuayi, 83.).

Gól: Nainggolan (13.), A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (85.).

A meccsről részletesebben percről percre frissített beszámolónkban olvashatnak: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.