galéria megtekintése

Annyira elrontottuk, hogy talán már Európa sem segít

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.

Soproni H. Lajos
Népszabadság

Számunkra jobbkor is lehetne a magyar, román közös rendezésű női kosárlabda Eb. Egyrészt, mert a beugró – és másodállású – szlovák Stefan Svitek a visszaszámlálás idején vette át a magyar válogatott irányítását. Másrészt a női szakág hullámvölgyben van. A bajnokság színvonala folyamatosan csökken, az európai kupákban pedig mind meghökkentőbb az alászállás.

Sopronban például edzőmenesztés lett a kupakudarc vége. A legjobb magyar klubcsapat számára óriási csalódást jelentett a kontinens elitjét felvonultató Euroligában egyfolytában eltöltött tizenhat esztendő után, hogy most a kevésbé rangos Európa Kupától is kénytelen volt a vártnál korábban – a tetejébe súlyos hazai vereséggel – elbúcsúzni. „Az az együttes, amelyik annak idején (a pécsiekkel együtt) sokáig kiemelkedett az NB I mezőnyéből, nem járt volna így – mondja Török Zoltán, a soproniak ügyvezető igazgatója.

Román–magyar egymás ellen. A júniusi női Eb szervezőbizottságában együtt
Román–magyar egymás ellen. A júniusi női Eb szervezőbizottságában együtt
NS archív

Akkor ugyanis a két nagy rivális nemzetközi klasszisokat vonultatott fel, és az európai élvonalhoz tartozott. Jelenleg ezt egyetlen magyar csapat sem mondhatja el magáról. A bajnokságban a tabella első hat helyezettje között kiegyenlítődtek az erőviszonyok. A nézők talán nem is bánják, mivel így szorosabbak és izgalmasabbak a meccsek, de milyenek?” – teszi fel az elgondolkodtató kérdést. Majd azzal folytatja: „A játék minősége mindinkább romlik, a folyamatot jó lenne megállítani, mert közelítünk a férfibajnokság nívója felé, amelyet nem szeretnénk reprodukálni. Oda azonban már elérkeztünk, hogy a hanyatlásnak a válogatott is a kárát láthatja.”

 

A visszaesést jelzi az is, hogy az előző évadban ugyancsak euroligás győriek – a mostani szezonban egy kategóriával lejjebb – valamennyi meccsüket elveszítve lettek utolsók a csoportjukban. „Ezen nem kell csodálkozni – vallja Völgyi Péter edző –, ha egyszer kevés nálunk a jó játékos, ami a magyar és a külföldi kosarasokra egyformán igaz. Nagy hátrányt okozott ez nekünk a francia és a svéd ellenféllel szemben. Előtte hiába akartunk magyar játékost igazolni, nem ment. Idehaza annyira kicsiny a kínálat, hogy nehéz megfelelő embert találni. Ilyen helyzetben nemcsak egy kupacsapatot, hanem a válogatottat is nehéz feladat összeállítani.”

Farkas Sándor, a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi szakvezetője, az utánpótlás szakmai igazgatója elismeri: „Valamit elrontottunk, ezt hűen tükrözi a bajnokság alacsony színvonala. A kritikák jogosak. Most több a pénz, jobbak a feltételek a sportágban, és még sincs ugrásszerű fejlődés.” Farkas fontosnak tartja megjegyezni, hogy

kiugró tudású idegenlégiósok nélkül, csak magyar játékosokra – akár tehetséges fiatalokra – hagyatkozva később sem megyünk semmire.

„Ezt világosan látni kell, különben még jobban lemaradunk” – nyomatékosítja.

Ezek után gyors fordulatra nem lehet számítani. Ellenben az esetleges jó szereplés júniusban, az Európa-bajnokságon amilyen meglepő volna, olyan lendületet adhatna a női szakágnak. Farkas ezért is szeretné, ha a csapat ott lenne az Eb-középdöntőben. „Látok esélyt erre – fűzi hozzá –, a csoportbeosztás ugyanis kedvező. A címvédő spanyolokat kivéve valamennyi riválisunk – a litván, a svéd és a szlovák válogatott – legyőzhető, így a három tovább jutó hely egyike megszerezhető. Már csak azért is, mert mérvadó játékosaink többsége nem csupán az NB I-es nívóhoz szokott, hanem jó nevű euroligás kluboknál szerzett rutint.”

Szerinte tehát téves következtetés a kupacsapatok elszomorító teljesítményéből azt levonni, hogy jelenleg a válogatott sem képes többre. Ha most is rajta múlna, kik kerüljenek a felnőttválogatottba, akkor a fiatalok közül ketten-hárman a szűkített keretben is helyet kapnának (csakúgy, mint kapitánysága idején).

Gyors fordulatra nem lehet számítani, de az esetleges jó szereplés lendületet adhatna
Gyors fordulatra nem lehet számítani, de az esetleges jó szereplés lendületet adhatna
NS archív

Kinevezése után a másodállású Svitek – aki főfoglalkozásban a krakkói euroligás klubcsapat edzője – is azt ígérte: több ifjú játékossal egészíti ki a keretet. Ezután némi meglepetést keltett, hogy a huszonnégy Eb-jelölt között is csak egyetlen játékos neve bukkant fel az U17-es vb-n bronzérmet nyerő együttesből. Igaz, a helyzet nem alkalmas a kísérletezésre, egyebek közt azért sem, mert tizennyolc év után lesz nálunk kosárlabdás kontinensviadal, s a magyar válogatott 2009 óta nem volt Eb-résztvevő. A csapat selejtező nélkül került a kontinenstorna mezőnyébe; egy akadályt kihagyhatott, az újabbat át akarja ugrani. A kapitány mindenesetre óvatos: az eredményt illetően konkrét célt nem fogalmazott meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.