galéria megtekintése

Gátlástalan korrupció a FIFA-nál

Még nem ismerni a vb-pályázatok összes vizsgálati anyagát, de az eddigi készlet is sokkoló

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

A 2018-as és a 2022-es vb-pályázatok körüli botrányok miatt a FIFA lassan önmaga karikatúrájává válik, a gúnyrajzon azonban senki nem nevet. Legfeljebb azok, akik meggazdagodtak rajta. De mi is történt valójában?

Mint oly sok minden, ez az ügy is az újságíróktól indul: a londoni Sunday Times munkatársai 2010 augusztusában egy fiktív cég, a Franklin Jones alkalmazottjainak álcázva magukat találkozókat szerveznek a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaival, mondván: egy amerikai konzorcium nevében az Egyesült Államok vb-pályázatának sikeréért lobbiznak, miközben szavazatokért cserébe különféle beruházásokat ígérnek. A lap két hónappal később rántja le a leplet a sikeres akcióról, majd három nap múlva a FIFA minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltilt két végrehajtó bizottsági tagot, Amos Adamut és Reynald Temariit (előbbit három, utóbbit egy évre), mert a páros több ponton megsértette a szervezet etikai kódexét.

A bizottság ennek ellenére 2010. december 2-án – persze már Adamu és Temarii távollétében – titkos szavazással dönt a 2018-as és a 2022-es vb házigazdájáról. Az előbbi esemény rendezési jogát (két körben) Oroszország, az utóbbiét (négy fordulóban) Katar nyeri el. Jellemző, hogy a FIFA felkért értékelő bizottsága előzetesen a katari pályázatot magas, míg az oroszt közepes kockázatúnak ítélte. A hét vesztes pályázat „biztonságos” minősítést kapott…

A katari kandidatúra körül szinte a döntés napján kitör a botrány.

 

Heves ellenállást vált ki a klubokból, hogy az arab országban – a klíma miatt – télen akarják megrendezni a tornát, az Amnesty International pedig fényt derít arra: a stadionokat modern kori rabszolgákkal építtetik, akik iratok nélkül, étlen-szomjan dolgoznak a tűző napon, összezsúfolva alszanak, pénzt nem kapnak. Gyakoriak a halálesetek.

Adamu amúgy nem kispályás –derül ki 2012 őszén. A Sunday Times szerint annak idején a katariaktól is elfogad egymillió dollárt (mai áron majdnem 250 millió forintot). Ez persze aprópénz, ha figyelembe vesszük, hogy míg 1995 és 1998 között a világbajnokság mint márkanév hozzávetőleg 307 millió dollár bevételt hoz, ez az összeg 2011 és 2014 között – kapaszkodjanak meg – 4 milliárd 149 millió dollárra nő. Bár az elképesztő summa 80-90 százaléka a FIFA zsebébe vándorol, a házigazdák sem járnak rosszul… Csoda, ha öldöklő küzdelem folyik a rendezési jogokért?

Blatter elnök a szemüvegét igazítja. Nem csoda, továbbra is fölöttébb homályos a kép
Blatter elnök a szemüvegét igazítja. Nem csoda, továbbra is fölöttébb homályos a kép
Arnd Wiegmann / Reuters

A sokasodó vádakra reagálva a FIFA etikai bizottsága vizsgálatot indít. A „nyomozás” két vezetője Michael J. Garcia és Cornel Borbely. Sokatmondó, hogy a 2010-ben szavazó végrehajtó bizottsági tagok közül 2014-ben tizenegyen már nem dolgoznak a szervezetnél. Közülük öt válaszol írásban vagy szóban a testületnek, három megtagadja az együttműködést. Két hajdani sportvezetőt nem tudnak felkutatni (!), egyikük pedig csak azután működik együtt a grémiummal, hogy etikai vizsgálatot helyeznek kilátásba ellene. A FIFA azt állítja: a két vb-re pályázó kilenc ország mindegyike hozzáférhetővé tette a kandidálással kapcsolatos dokumentumokat a nemzetközi szövetség számára. Aztán hamarosan cáfolja is ezt.

A mintegy 200 ezer oldalnyi anyagot felölelő

vizsgálat eredményei megdöbbentők.

Az ausztrálokról kiderül: futballszövetségük számlájáról az észak- és közép-amerikai, továbbá karibi regionális szervezet, a CONCA-CAF bankkontójára vándoroltak jelentős összegek. Az angolok JackWarner (korábbi CONCACAF-elnök, végrehajtó bizottsági tag) kegyeit keresték: egy ismerősének munkát találtak a szigetországban, a Trinidad és Tobagó-i szövetségnek sem maradtak hálátlanok, s a karibi térségi alszövetségnél is feltűnik egy gálavacsora 55 ezer dolláros cechje. A japánok 700–2000 dollár értékű ajándékokat – fényképezőgépeket, labdákat, drága táskákat – küldtek a végrehajtó bizottság tagjainak. A dél-koreaiak 777 millió dolláros alapítványt óhajtottak létrehozni, amelyből a pénz értelemszerűen a bizottsági tagok szövetségeihez került volna. Katar zsebből kifizette az afrikai testület 2010-es angolai kongresszusának költségeit (1,8 millió dollárt). Azt sem nehéz összerakni, miért utalhatott közvetlenül a szavazás után Mohamed Bin Hamam, az ázsiai szövetség korábbi – azóta élethosszig eltiltott – elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagja 1,2 millió dollárt a már említett Warnernek. De Hamam Tema riinak is előírta, kire szavazzon.

A csattanó: a vizsgálat szerint mindez nem áll összefüggésben a katari győzelemmel…

Amint arra fény derül, az oroszok csupán a dokumentumok töredékét tették elérhetővé a vizsgálóbizottság számára. Azt állították, azért vesztek el az igényelt adatok, mert a pályázati anyagokat kölcsönszámítógépeken írták, smár visszajuttatták a komputereket a bérbeadókhoz, akik azóta megsemmisítették azokat. Annyi így is kibukik: az oroszok

családostul nyaraltatták a végrehajtó bizottság tagjait.

De a szavazatokat természetesen ez a gesztus sem befolyásolta – mármint a FIFA szerint nem. A vizsgálat hangsúlyozza: Sepp Blatter elnök nem sértette meg az etikai kódexet. Csakhogy a „kutakodás” vezetője, Michael J. Garcia felháborodva jelzi: a FIFA hiányosan, a tényeket elferdítve jelentette meg anyagát. A német és az angol szövetség vb-bojkottal fenyegetőzik, a katariak ellen tanúskodó kuvaiti Phaedra al-Majid pedig az életét félti. Slusszpoénként Hans Joachim Eckertnek, az etikai bizottság másik elöljárójának a javaslatára a FIFA „magánszemélyek lehetséges kötelességmulasztása” miatt tesz feljelentést.

Katarral kapcsolatban akadhat egy kiskapu a tragikomikus helyzetből alighanem kihátrálni szándékozó Blatter és csapata számára. Hírek szerint ugyanis befolyásos katari magánszemélyek nemcsak a futballnak, hanem titokban az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezetnek is bőkezű támogatói.

Happy end nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.