galéria megtekintése

Végig szipogni a Stefánián

0 komment

NOL

Legutóbb alighanem 1952-ben festhetett úgy a Népstadion, ahogyan ma mutat, bár hatvannégy évvel ezelőtt még nem emelkedett a magasba a felső karéj. Lenn azonban most is mindenütt romok meg homok, lelátók sehol, és lépcső is csak a K szektorhoz vezet.

A hajdani „kormánypárti" oldalon még megvannak az 1966-os atlétikai Eb-re telepített tudósítói fülkék, de a hozzájuk vezető út már eltűnt, a betont az alsó karéj tetején szétverték. A törmelékben, porban már nem lehetne úgy sétálni, mint a réges-régi rangadókon, amelyek szünetében helyet cserélt, mondjuk, a ferencvárosi meg az újpesti tábor, és több tízezren úgy haladtak el egymás mellett, hogy a legdurvább megnyilvánulás nagyjából az volt: „Gyerekek, cumi van?!" (Ez annyit jelentett, hogy valamelyik fél már legalább két góllal vezetett.)

Romok és homok
Romok és homok
Szabó Miklós

Most az egykori FTC-traktus, azaz a P szektor tájékán nagy teljesítményű földmunkagép dolgozik; vezetője talán el sem tudja képzelni, hogy azon a környéken valaha tízezrek gyülekeztek rendszeresen. Onnan lehetett a legjobban látni Tichy Lajos 85 ezer nézőt ámulatba ejtő dupláját 1964-ben, 2-3-nál a Honvéd–Vasas utolsó perceiben (4-3); Farkas János sarkazásos gólját 1968-ban, a magyar–szovjet vb-selejtezőn (2-0); Varga Zoltán búcsú-szabadrúgását szintén 1968-ban, olimpiai „lelépése" előtt (FTC–Honvéd 1-0); vagy a Magyarország–Bolívia vb-pótselejtező hat dugójából ötöt (1977-ben 6-0)...

 

S mennyi mindent még!

A Stefánia felőli oldalt már nem is bolygatom.

Nem úgy, mint a munkások. Nekik nem csupán dolguk, de annyiból jó dolguk van, hogy átjárhatnak az építési területen, ahová szigorúan tilos bemenni. Ez annyit tesz: az egész Nép- (pardon: Puskás) stadiont hermetikusan lezárták, az aréna körül és a szoborpark mentén is kerítés húzódik. Mi, magyarok újabban a térelválasztó felhúzásában vagyunk nagyok; annak idején a futballban voltunk. De átadás az arénában egyhamar nem lesz, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy bentről jókora darabokat juttatnak a betonfeldolgozó részlegnek, amely a Kisstadion­ felőli oldalon létesült, és már fejmagasságban sorakoznak több száz négyzetméteren a kövek. Van továbbá kábelgyűjtő is, ott szintén szépen felhalmozták a hulladék huzalt, miután leadták a drótot.

A magunk részéről inkább az emlékeket hordanánk össze, de ebben a környezetben csak felsóhajtani lehet: valaminek egyszer és mindenkorra vége. Kész „szerencse", hogy jóval előbb vesztettük el a futballt, mint a stadiont. „Azzal nem lenne most semmi gond, ha hajdanán megépítik rendesen" – mondja egy munkás, akit láthatóan nem szomorít el a bontás. Ő nyilván arra gondol: milyen aréna áll itt majd 2019-ben! A pilonsort nemhogy nem tüntetik el, de megkettőzik, azaz a főépület felőli oldalon is megépítik, ahogyan az az eredeti tervekben szerepelt. (Az 1953-as avatáson a fél felső karéj olyan volt, mintha a nyitó Honvéd–Szpartak Moszkva meccsen csak egy félidőt játszottak volna. Amennyiben a teljes kör elkészül, úgy nem 104 ezer lenne a zuglói „szentély" nézőrekordja.) A külső stadionon belül lesz az igazi aréna; ezt egyelőre hasonlóképpen nehéz elképzelni, amilyen furcsa szembesülni a lerobbantott valósággal.

De építésileg viszonylag gyors felemelkedés lesz.

Futballilag viszont még az is meglehet: az átadás korának színvonalára hatvanhárom hosszú esztendőt kell várni...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.