galéria megtekintése

Vb-döntő prolongálva

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 03. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Negyvenötezres gyerekzsúr után ma német–argentin találkozó Düsseldorfban.

Ez volt az edzésen. Mi lesz ma!
Ez volt az edzésen. Mi lesz ma!
Ina Fassbender / Reuters

A düsseldorfi stadionban negyvennyolc órán belül másodszor lesz zsúfoltság. Hétfőn a német válogatott edzésére gyűlt egybe 45 ezres – főként boldog gyerekből álló – közönség, hogy köszöntse a világbajnok labdarúgó-válogatottat,ma pedig 52 ezer szurkoló tolong majd az arénában a XXI. századi Wundermannschaft első négycsillagos mérkőzésén. (Négyszeres vb-aranyérmesként most először lép pályára az együttes.)

Az ellenfél Argentína.

 

Azaz szűk két hónappal a riói csúcstalálkozó után „újrajátsszák” a világbajnoki döntőt. A barátságos meccset persze már az előtt lekötötték, hogy tudták volna,mi lesz a brazíliai párosítás, ám a mérkőzésválasztás hasonlóképpen jól sikerült, mint az „ismétlők” számára a vb. Bár a telhetetlen argentinok azt mondják a számukra ezüstös tornáról: jobban is sikerülhetett volna... Ám a La Nacion című argentin napilap leszögezte: „Nem bosszút állni megyünk Rio de Janeiróért, csak le akarjuk győzni a világbajnokot.”

A döntő egy gólt hozott, azt Götze lőtte - Dylan Martinez / Reuters

Ez nem tetszik lehetetlennek, ha arra gondolunk, hogy a német A csapatot legutóbb éppen az argentin válogatott múlta felül. Két esztendővel ezelőtt Frankfurtban 3-1-re nyert a dél-amerikai együttes, igaz, akkor játszott – és gólt is szerzett – az ezúttal sérülés miatt hiányzó Messi. (További argentin távollevők:Garay, Lavezzi, Maxi Rodriguez. A németeknél bizonyosan nem szerepel a válogatottól elköszönő három „százados”, Lahm, Mertesacker, Klose, nem fut ki Schweinsteiger és valószínűleg Boateng, Hummels, Khedira sem.) Azóta a német együttes az Egyesült Államok vendégeként is kikapott, de az USA-ba korántsem a legerősebb keretével utazott. A világbajnokok közül csak Mertesacker, Höwedes, Schürrle, Podolski, Klose, valamint a peremember Zieler és Draxler volt ott Washingtonban, a 4-3-ra azonban így sem lehet azt mondani, hogy nem ér, mert a találkozót hivatalossá nyilvánították. Ám a német mérleg „D. C.-vel” együtt is impozáns a frankfurti 1-3 óta: húsz győzelem, hét döntetlen, egy vereség, 77-28-as gólkülönbség.

A felnőtt futballtornán huszonegy éve nyeretlen – értsd: trófea nélkül maradó – argentinok az idén egyszer kaptak ki. Pechjükre éppen a világbajnokság döntőjében (1-0). Különben hétszer győztek, kétszer ikszeltek, és már-már tökéletesítették a védőjátékukat: tíz meccsen mindössze négy gólt szedtek be. Az jóval kevésbé imponál, hogy összesen tizenhármat szereztek... Talán a most debütáló Gerardo Martino szakvezető irányításával hatékonyabb támadófutballt játszanak majd, mint a megfontolt Alejandro Sabella dirigálásával. A német kispadon 113. alkalommal ülő Joachim Löw szövetségi kapitány nyilván nem változtat a taktikán, amelynek nyomán a német drukkerek Düsseldorfban ugyanazzal a nótával fogadják majd csapatukat, amellyel a Maracana stadionban éltették a gárdát: „Super Deutschland, olé, olé...”

Az argentin szurkolók pedig keresik a Bad Moon Rising dallamára írt vb-énekük utódát, mert – noha a halványkék-fehérek huszonnégy év után vívtak újra világbajnoki döntőt – a dal végül is nem vált be.

Ez persze nem a szám eredetijét jegyző Creedence Clearwater Revivalen és nem is a dél-amerikai torkokon múlott.

NÉMETORSZÁG ARGENTÍNA

Barátságos mérkőzés, Düsseldorf, 20.45 (tv: Sport1, 20.30). Jv.: Kuipers (holland).

Németország: Neuer – Grosskreutz, Höwedes, Ginter, Durm – Schürrle, Kramer, Müller, Kroos, Reus – Götze.

Argentína: Romero – Zabaleta, Fernandez, Demichelis, Rojo – Di Maria, Biglia, Mascherano, Perez, Agüero – Higuain.

Ez lesz még

 

További barátságos meccsek ma: Anglia–Norvégia (tv: Sport2, 21), Csehország–Egyesült Államok, Dánia–Törökország, Oroszország–Azerbajdzsán, Lettország–Örményország, Ukrajna–Moldova. Holnap: Hollandia–Olaszország, Franciaország–Spanyolország, Belgium–Ausztrália, Svédország–Észtország, Horvátország– Ciprus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.