galéria megtekintése

Változó korban?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Hatott rá Ernest Hemingway szelleme: „Légy pozitív!” George F. Hemingway úgy véli, a labdarúgás fejlesztéséhez már van koncepció, de nincs elég pénz: abból bizony még több kell. A Honvéd tulajdonosa szerint harminc esztendő a lemaradás, egy évtized a felzárkózás.

Hemingway úr, azt kell gondolnom, sorra érik a megrázkódtatások. A kispesti labdarúgócsapat az NB I tizenkettedik helyén áll, a gól nélküli Honvéd–FTC Magyar Kupa-meccsen ötszázan lézengtek, a válogatott feröeri „játéka” – az 1-0-ás diadal dacára – még a minimális színvonalat sem érte el...

- Téved, nem ért megrázkódtatás. Mert tisztában vagyok vele: szörnyű a helyzet.

Megnyilatkozásaiból nem mindig ez következik.

- Pedig tudom, hogy több mint harminc év a lemaradásunk. A futball infrastruktúrájában – az eddigi és fölöslegesen vitatott stadionépítések ellenére – annál is több. S ott van még púpnak a labdarúgás általános megítélése.

 

Azt a futball maga vívta ki magának hosszasan, szisztematikusan...

„Rövid távon nem várható áttörés.” Öt meg öt, azaz tíz év múlva talán...
„Rövid távon nem várható áttörés.” Öt meg öt, azaz tíz év múlva talán...
Móricz-Sabján Simon

- Nem is mondom, hogy a közkeletű vélemény nem nyugszik valós alapokon. De magát a valóságot kell megváltoztatni, és hiszek abban, hogy ez sikerülhet.

Látja ennek bármilyen jelét?

- Igen. A reformhoz koncepcióra van szükség, és az már legalább létezik. Néhány esztendeje még effélét sem tapasztaltam. Ám 2012-től az MLSZ tudatosan a hat-tizennégy évesekre összpontosít. E korosztály létszámát sikerült megduplázni, de a kettőzésnek is a többszöröse volna a kívánatos. A jelenlegi merítésből nem lehet jobbat kihozni, viszont van rá remény, hogy folyamatosan tágul a kör.

Várakozása szerint mennyi idő múlva lesz szembe szökő eredmény?

- Egy évtizeden belül felzárkózhatunk az európai középmezőnyhöz.

De sokan hangoztatták ezt hosszú dekádok óta!

- Ám most van valami, ami idáig nem volt. Határozott szándék arra, hogy olyan pályák, olyan utánpótlásedzők legyenek a futballban, és egyáltalán: olyan szellemi környezet alakuljon ki, amely magában hordozza a jobb minőséget.

A kabinetnek udvarol?

- Változatlanul az MLSZ programjáról beszélek. Nem a kormányzatnak kell megmentenie a futballt. Bár állami segítség nélkül nem megy, hiszen az üzleti szektorból nem áramlik a pénz.

FTC, Videoton?

- Finomítok: a többséghez nem áramlik a pénz. A mostani szponzoráció ötvenszeresére, százszorosára lenne szükség. Ám a magyarországi multi cégek nem tekintik partnernek a hazai futball résztvevőit. Megértem. Vitán felül a labdarúgásban tevékenykedők közös felelőssége, hogy ez így alakult. De változtatni kell, előbb nekünk, aztán nekik. Ami bennünket illet: az, hogy se meccsnapi, se ajándéktárgy vagy mezbevétel, abszurd és tarthatatlan, rövid távon azonban nem várható áttörés. Tehát hiába újítjuk meg a korosztályos képzést – a nálam szent teheneknek tartott akadémiákon a Double Pass belga cég közreműködésével –, ha a klubok közben összeomlanak.Ma az NB I nagy részében azzal foglalkoznak, miként lehet előteremteni a működési költségeket. A döntő hányadnál évi kétszáz-háromszázmillió forint hiányzik; ha ez így marad, a többség jövőre csődbe megy.

Ennyi gáláns szponzor aligha támad egyhamar!

- Az online szerencsejáték bevételeiből viszont részesülhetünk. Erre van is ígéret.

Sokan felhorkannak majd: e nívótlan a futballra még több dohány?!

- Nem erre. A jövőére. Mert a labdarúgást az átrendezés alatt is fenn kell tartani.

Mi öröme van a Honvédban?

- Sikerült elérni, hogy a tavasszal a legjobb nyolc együttes külön akadémiai rájátszásban szerepeljen a korosztályos bajnokságban. A felnőttekkel nemzetközileg egy helyben topogunk, itthon voltunk már harmadikak, negyedikek is. Amikor 2006-ban a klubhoz jöttem, az első osztályú csapatok költségvetése nagyjából azonos szinten mozgott. Ez már másként van. Meg kell várni tehát, amíg feljönnek a fiatalok, és be lehet vezetni a hazai és a külföldi labdarúgók létszámára vonatkozó hat plusz ötös szabályt. Az azért is jó lesz, mert úgy vélem: a nézők leginkább magyar játékosokkal csalogathatók vissza a lelátókra.

Nézők, játékosok...

- Nem olyan sokára meglátja, lesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.