galéria megtekintése

Lewandowski a történelemben, bár Gerd Müller négyszer produkált ilyet

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Legutóbb huszonnégy éve fordult elő a Bundesligában, hogy egy labdarúgó öt gólt szerzett egy mérkőzésen. A lengyel Robert Lewandowski, a Bayern München csatára most kilenc perc alatt ért el mesterötöst a Wolfsburg ellen, és – miként a Fakt című lengyel lap írta – „bevonult a történelembe”.

Soha nem fordult elő a Bundesliga történetében, hogy bármely labdarúgó kilenc perc leforgása alatt öt gólt érjen el; mármint kedd estig nem, mert akkor a második félidőre beküldött Robert Lewandowski az 51. és a 60. perc között ötöt rámolt be a Bayern München–Wolfsburg rangadón (5-1). Különleges teljesítményével azonban nem áll egyedül a német bajnoki történetben, mivel korábban tizenegyszer fordult elő, hogy egy játékos öt gólt szerzett egy mérkőzésen.

Gerd Müller négy alkalommal ért el mesterötöst! Először 1972-ben az Oberhausen (7-0), másodszor 1973-ban a Kaiserslautern (6-0), harmadszor 1976 júniusában a Hertha (7-4), míg negyedszer 1976 októberében a Tennis Borussia Berlin ellen (7-0). Az ötöst egyszer jegyzők között van Jupp Heynckes, Dieter Hoeness, Jürgen Klinsmann, a kölni Dieter Müller azonban még névrokonát, „a nemzet bombázóját” is megelőzi a tekintetben, hogy 1977-ben hatot vágott be a nála jóval sanyarúbb sorsú Dieternek, a brémai Burdenskinek (7-2).

Lewandowski: jön az első
Lewandowski: jön az első
Michaela Rehle / Reuters

 

Azért a 2010-ben Poznanból a Bundesligába került, a Dortmunddal kétszeres, a Bayernnel (egyelőre) egyszeres német bajnok csatár produkciója – pestiesen – igazán nem semmi. Egyebek közt huszonnégy esztendeje az első mesterötös a Bundesligában: az előzőt a duisburgi Michael Tönnies érte el. A huszonhét esztendős, 70-szeres lengyel válogatott játékos parádéja előtt egész Európa tátott szájjal áll, de ez messzemenően érthető, kiváltképp, ha figyelembe vesszük, hogy maga a tarthatatlan Robert is azt mondta: „Öt gól... Hihetetlen este volt ez a számomra.” A szédítő mutatványt a kontinens orgánumai ekképpen kommentálták: „Ember a Marsról” (La Gazzetta dello Sport); „Lewy a történelemben” (Fakt); „Öt gól kilenc perc alatt, az internet megbolondult” (Gazeta Poznanska); „Lewandowski határok nélkül” (Kronen Zeitung); „Őrület!” (Bild Zeitung, Blick Zürich).

Magyarországon legutóbb Bajzát Péter ért el egy meccsen öt gólt, a 2011 novemberében a Pécs–Vasason (5-1) produkált bravúrjának értékét azonban erősen csökkenti, hogy akkor már réges-rég csak árnyékcsapata volt a nagy múltú piros-kék együttesnek... Az előtt (2004-ben) Waltner Róbert jegyzett ötöt a ZTE–Szombathely találkozón (7-0), ám a mezőny minősége miatt ez sem konkurál a korábbi négy ötössel, amelyet egyaránt a hetvenes években rajzoltak meg a szerzők.

A csúcsteljesítmények közül is kiemelkedik Fazekas László öt gólja az 1976-os Újpest–FTC rangadón (8-3). A másik három ötlövetű futballista: Szabó Ferenc (FTC-Győr 6-1, 1974), Vágási Sándor (Békéscsaba–Diósgyőr 5-0, 1978), valamint Fekete László (Újpest–Dunaújváros 7-1, 1978).

Hej, de rég volt...

Mint valódi futball Magyarországon.

Dortmund: csak X

A német bajnokság hatodik fordulójának tegnapi játéknapján a Dortmund csapata a Hoffenheim vendégeként 1-1-es döntetlent játszott. A Schalke az Eintracht Frankfurt ellen hazai pályán 2-0-ra nyert. Az élmezőny: 1. Bayern München 18 pont, 2. Dortmund 16, 3. Schalke 13.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.