galéria megtekintése

Nyitószám a nagycirkuszban

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Kedden kezdődik az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 69. évada. Az amerikai függők, ha minden televíziós sportprogramot összevásárolnak, elélhetnek kosárlabdán az esztendő nagyobbik felében.

A címvédő San Antonio Spurs és a Dallas Mavericks találkozójával kedden megkezdődik az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 69. évada. Az alapszakasz 156 napja alatt játssza le a harminc csapat a maga 82 meccsét. Április közepéig egy napra átlagosan nyolc mérkőzés jut, aztán jön a playoff.

Az NBA honlapján tippelni lehet, melyik együttes nyeri a 2014/15-ös bajnokságot. Amikor legutóbb ránéztem, harmincezren szavaztak. A honlap betűrendben ajánlja fel a választékot: Bulls, Cavaliers, Clippers, Spurs, Thunder és Other (valamely másik). A Cavaliers vezet. A LeBron James-hatás elsöprő. A Miami Heat, amely zsinórban négyszer a döntőbe jutott és kétszer bajnok is lett, már ott sincs az öt kiemelt között. Csak egy „other” a sok közül. Pedig ott maradt Bosh, Wade, Chalmers, Haslem, lényegében minden fontos ember Spoelstra kapitánnyal együtt, csupán az egy szem LeBron James ment vissza a Cavaliershez. S ettől a clevelandi csapat, mely az előző bajnokságban a playoff közelében sem volt – tíz meccsből átlagosan hatot elbukott –, rögtön bajnokesélyes lett. Igaz, szerzett még egy remek centererőcsatárt, Kevin Love-ot, és fiatal irányítója, a tavalyi All Star-gála MVP-je, Kyrie Irving is évről évre közeledik a legjobbakhoz, de mögöttük, körülöttük szinte senki.

Elsöprő a LeBron James-hatás
Elsöprő a LeBron James-hatás
Reuters
 

A tippversenyben a San Antonio a második. Egyetlen csapatnak sincs olyan régi és kemény magja (Duncan, Ginobili, Parker) és olyan hétpróbás mestere (Gregg Popovich), mint a Spursnek, melyben azt a magot szépen körülveszi az új generáció, Leonard, Splitter, Bonner, Green és a többiek. Ilyen edzővel és játékosállománnyal muszáj ott lenniük a végjáték környékén, de unalmas lenne az élet, ha megint ők nyernének. A Spurs több mint tíz éve ugyanolyan. Egy nagy újdonság van nála: szerződtette az edzői teambe Becky Hammont. Egy hölgyet! Soha még a négy nagy amerikai férfi csapatbajnokságban (kosárlabda, jégkorong, amerikaifutball, baseball) női segédedző nem dolgozott.

A harmadik a Chicago Bulls. Amikor a fiatal Derrick Rose berobbant a legnagyobb irányítók közé, és – Le-Bron James sorozatát megszakítva – MVP lett, a Chicago kétszer egymás után megnyerte az alapszakaszt. Aztán mindig belefutott a Mia miba, LeBron Jamesbe meg társaiba, ráadásul Rose is lesérült, és a csapat nem jutott fel a csúcsra. Két kihagyott idény után Rose újra egészséges, csak azt nem tudjuk még, mennyire a régi. Ezen múlik minden. Magas posztokon ott van a Los Angelesből frissen igazolt Pau Gasol és az előző évad legjobb védőjátékosa, Joakim Noah. Ha Gibson, Hinrich, Butler felnő melléjük, akkor Chicagóban megint lehet reménykedni.

A negyedik az Oklahoma Thunder. Ott játszik az NBA James utáni legnagyobb sztárja és James előtti legnagyobb góltermelője, Kevin Durant, aki a múlt szezonban mérkőzésenként átlagban 32 pontot dobott, s ezzel a fantasztikus eredménnyel az alapszakasz legértékesebb játékosa lett. A Durant, Westbrook pontgyáros párosnak három-négy éve kinéz a bajnoki cím, a gárda mindig ott is van a legjobbak között, de eddig még sohasem jött össze neki, hogy a Spursön is, a Heaten is túljusson.

USA Today Sports / Reuters

Két, de igazából három nagy játékostól búcsúzik az NBA. A negyvenéves, ötszörös bajnok Derek Fisher, a Los Angeles Lakers Phil Jackson-féle aranykorának irányítója-bedobója, Kobe Bryant és milliók kedvence tizennyolc szezon után végleg levonul a pályáról. Nem megy messzire, a New York Knicks edzője lesz. Chauncey Billups tizenhét évadot húzott le az NBA-ben. Ő a Detroit Pistons legutóbbi nagy korszakában volt a csapat esze, azzal nyert bajnokságot tíz évvel ezelőtt. A legtudatosabb és a legjobb helyzetfelismerő képességű irányítók közé tartozott.

Steve Nash hivatalosan még nem vonul vissza. Negyvenegy évével ő az NBA legidősebb aktív játékosa. De már csak papíron aktív. Fénykorában ő volt a legjobb irányító a ligában, kivételes intelligenciával és eleganciával vezényelte a Phoenix Sunst. Magic Johnson után ő volt a második irányító, aki MVP lett. Két évvel ezelőtt elszerződött a Lakershez, hátha sikerül még egy bajnoki címet nyernie pályafutása végére, de nagyon nem jött össze. Alig néhány meccset játszott a sérülések között. Lelkesen készült erre a szezonra, ám a háta kikészült. Ebben az évadban már biztosan nem játszhat. Azaz az ő pályafutását is lezártnak tekinthetjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.