galéria megtekintése

Új idők klasszikusa?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A barcelonai Xavi szerint ma meghatározóbb a Vicente Calderon, mint a Bernabeu stadion.

„Nem gondolunk a kiesésre. Kizárólag azzal foglalkozunk, hogy továbbjutunk a Barcelonával szemben” –mondta Miranda, az Atletico Madrid brazil védője, akinek több esélye van a BL-elődöntőre, mint arra, hogy benne lesz Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány huszonhármas vb-keretében.

Igaz, Diego Costa, a házigazda együttes honosított brazil talizmánja még kedden is külön edzett – a török Arda Turannal együtt –, és az is igaz, hogy az Atletico bágyadtnak tetszett legutóbb a Villarreal ellen (1-0), ám a csapatszellem kitűnő, a labdarúgók nem csupán fogadkoznak, hanem egységüket és áldozatkészségüket a pályán is rendszeresen bizonyítják, így aztán nem elképzelhetetlen, hogy a barcelonai 1-1 után ma este ünnep lesz a Vicente Calderon stadionban.

Thibaut Courtois, a La Liga listavezető gárdájának kapusa elismerte ugyan, hogy a játékosok többsége fáradt, de hozzátette: „Azért van még benzin a tankban.” Diego Simeone, az argentin edző pedig futballistáihoz számítja a közönséget is, és abban bízik, hogy a visszhangzó stadion atmoszférája kizárja majd a lankadást.

 

A madridi arénában ebben az évadban hatodszor lesz zsúfolt ház, s ez tekintélyes kasszasikert jelent, hiszen a legolcsóbb jegyek 60, a legdrágábbak 170 euróba kerültek. (Klubtagok 35, illetve 100 euróért jutottak a belépőkhöz.)

Ki örül Madridban?
Ki örül Madridban?
Albert Gea / Reuters

A meccstől jobban tart a Barcelona, mint a vendéglátó csapat. Iniesta kijelentette: „Csak tökéletes játékkal kerülhetünk a legjobb négy közé.” Xavi egyenesen „döntőnek” nevezte a találkozót, és megjegyezte, hogy „az Atletico roppant nehéz ellenfél”. Majd odaszúrt az örök rivális Real Madridnak (amellyel a Barcelona a jövő héten, a Király Kupa döntőjében találkozik): „Újabban meghatározóbb a Calderon, mint a Bernabeu.”

A katalánok legfőbb reménysége Messi, aki eddig húsz gólt ért el az Atletico ellen, és csupán egy meccsen mulasztott el „beköszönni” a mai vendéglátóknak. „A gól szinonimája” mellett sokat várnak Neymartól is, bár Scolari mind hevesebben kritizálja a vörös-kék klubot és a spanyol sajtót az ifjú brazil „skatulyába helyezése”, illetve bírálata miatt. A kapitány szerint Gerardo Martino, a „Barca” argentin edzője nem ad szabadságot a pályán a fiatal virtuóznak, akit azért kezdenek ki néhányan Ibériában, hogy a vb előtt gyengítsék a címvédő spanyol válogatott legnagyobb vetélytársát, a brazil együttest.

Fókuszban van ma egy másik barcelonai, Pep Guardiola is. A nagymester jelenlegi csapata, a Bayern München számára kötelező a győzelem a Manchester United ellen, s tudja ezt a szakvezető is. „Ha nem jutunk az elődöntőbe, az a tréner nagy hibája lesz – említette nem csekély iróniával, majd komolyra fordította a szót: – Amennyiben búcsúznunk kellene, úgy valóban csalódást keltenénk. De nem szalasztjuk el a lehetőséget, mert tisztában vagyunk azzal: a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében nincs másik esély.”

Aztán megismételte, amit már a bajnoki veretlenségi sorozatot megtörő augsburgi 0-1 után mondott: „Az MU-val – amelynek vezéralakja, Wayne Rooney a legjobbak egyike, akit valaha láttam – életre-halálra játszunk. S a manchesteri 1-1 után nem spekulálunk a hazai 0-0-ra, győzni akarunk.”

Mindenesetre Münchenben a vártnál nagyobb a feszültség. Hiába, a BL-serleg, a klubvilágbajnoki cím, az európai Szuper Kupa védőjénél –hogy csak a nemzetközi trófeákat említsük – igazán van mit veszíteni...

A Bajnokok Ligája kedd esti mérkőzései első kiadásunk zárta után értek véget.

BAJNOKOK LIGÁJA

NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Chelsea-PSG 1-3

Dortmund-Real Madrid 0-3

Ma Bayern München–Manchester United 1-1 (Digisport1, 20.15)

Atletico Madrid-barcelona (Digisport2 20.40)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.