galéria megtekintése

Ugrás az ismeretlenbe

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Ezrek bámulták tátott szájjal a kazanyi „vizes” világbajnokságon, talán tízezrek tolonganak majd a rakpartokon 2017-ben a következő, budapesti vb idején. A high diving (szabad fordításban: óriás-toronyugrás) az úszósport ernyője alatt viharos sebességgel a kétségkívül leglátványosabb szakággá nőtte ki magát. De vajon két év múlva lesz-e magyar, aki hajlandó 27, illetve 20 méterről alávetni magát a Dunába?

Az nagyon valószínűnek tetszik, hogy acapulcói indiánok kezdték az egészet. Ugyanakkor a „vizes” világbajnokságokon villámkarriert befutó óriás-toronyugrás teljes történetét könyvtárnyi anyagban lehetne csak földolgozni, mert amióta világ a világ, az emberek egy részét mániákusan vonzza a mélység...

Ami biztos: a magukat mintegy tízemeletnyi magasságból a vízbe alávetők számára hosszú évek óta a Világ Kupa-sorozatba tartozó versenyeket rendeznek, míg két évvel ezelőtt Barcelonában a vb-premieren is átesett a szakág. Az idei, kazanyi eseményen nekem is volt szerencsém a zsúfolt lelátón ücsörögni a férfiviadal selejtezője alatt, és az élmény emlékezetes marad. Legyen elég annyi, hogy a salto mortale-bajnokokat pusztán nézni is szédítő.

Amikor kiderült, hogy a mexikói Guadalajara helyett Budapest rendezi a 2017-es világbajnokságot, szinte azonnal híre ment annak is: az óriás-toronyugrás helyszíne a Parlament előtti Duna-szakaszon lesz, a résztvevők a Tatárföldről áttelepítendő traverzmonstrumról lendülnek majd neki, s a folyómederbe épített, legalább hét méter mélységű medencébe érkeznek.

 
Micsoda panoráma! Az óriás-toronyugrás világbajnoki címvédője, a brit Gary Hunt a kazanyi légtérben
Micsoda panoráma! Az óriás-toronyugrás világbajnoki címvédője, a brit Gary Hunt a kazanyi légtérben
Hannibal Hanschke / Reuters

De vajon lesz-e a hazai vb-n magyar szereplője a különleges programnak? Benyák András, a BVSC-Zugló szakosztályvezetője – korábbi műugró szövetségi kapitány – amondó, mindenképpen szerencsés volna, ha a rendező minden számban fel tudna mutatni résztvevőt, egyelőre azonban sehol senki a láthatáron, aki legalább a fejébe vette volna a próbálkozás gondolatát.

A szakember sorolta, hogy a fizikai képességek közül az akrobatikusság, a jó mozgásérzék, a mindezt ötvöző torna- vagy műugrósportban szerzett jártasság feltétlenül előnyt jelenthet, míg a mentális tulajdonságok sorából a megfelelő térérzékelést, az egyensúlyt, a lépcsőzetesen kialakított bátorságot emelte ki. Az annak idején a háromszoros Eb-ezüstérmes Lengyel Imrét is sikerekhez segítő tréner állítja: a sportágban rendkívül ritkák a sérülések, így a megfelelően felkészített sportolóknak semmitől sem kell tartaniuk, bár a kívülálló számára valóban ijesztő lehet a 27 (a női versenyeken a 20) méteres mélység.

Benyák úgy gondolja, az, hogy a versenyzőket búvárok várják a medencében, akár a feszültség fokozására alkalmas show-elem is lehet, mivel a helyzet az: megfelelő gyakorlás, betonbiztosan rögzült mozdulatsorok birtokában minimális a veszély. Megjegyzi: az ugrók ilyen magasságból értelemszerűen mindig talpra érkeznek, mert a kezük belesajdulna, amint a vízzel érintkezik.

Az edző szerint a toborzást már most meg kell kezdeni ahhoz, hogy 2017-ben esély legyen magyar versenyző vb-szereplésére. A maga részéről felajánlja: aki jelentkezik nála a BVSC Szőnyi úti telepén, s eltökélt abban, hogy másfél-két évet rászán az életéből erre a különleges vállalkozásra, annak szívesen segít a felkészülésben. Hozzáteszi: majdnem biztos benne, hogy akad jelentkező.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.