galéria megtekintése

Túra szintkülönbséggel

A magyar válogatott a világbajnoki címvédő német együttes vendégeként ma este hattól játssza az Eb előtti utolsó találkozóját.

Nem lehet mondani, hogy Gelsenkirchen, ez a csaknem 260 ezer lakosú Ruhr-vidéki város a szombati futballmeccs lázában égne. A településen nem lehetett a meccset beharangozó plakátot felfedezni, a Veltins Arenához vezető úton egy ablakból lógott ki egy lobogó, bár azt nem derült ki: tulajdonosa szurkoló vagy csak hazafi.

Magyarok Gelsenkirchenben
Magyarok Gelsenkirchenben
Hegedüs Gábor / Népszabadság

A Németország–Magyarország barátságos találkozóra 50 ezer jegy így is már elővételben elkelt, azaz minden bizonnyal telt ház lesz a 61 482 férőhelyes stadionban, amely annak ellenére a világ legmodernebb sportlétesítményeinek egyike, hogy másfél évtizede épült. Nemcsak a nézőtér fedett, hanem eső esetén a játékteret is be lehet fedni. A füves pályát egyébként ki lehet tolni a napra, most is így tettek, szerdán ugyanis a Coldplay együttes koncertezett, s a fűnek kellett a friss levegő.

 

Az csak este nyolc körül derül ki, melyik válogatottnak borul be, ám az erőviszonyok ismeretében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyarnak.

Réthy Béla, a ZDF magyar származású vezető sportriportere szerint sem lesz könnyű dolga Bernd Storck szakvezető együttesének. A szpíker úgy tartja, a Nationalelf győzelemmel kíván búcsúzni közönségétől a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtti utolsó találkozóján. Rá­adásul nem könnyíti meg a magyarok helyzetét – vélekedik a német sporttelevíziózás „magyar hangja” –, hogy Joachim Löw együttese május végén Szlovákia együttesétől 3-1-re kikapott Augsburgban. Igaz, szinte a C csapatával maradt alul, de ez a világbajnok számára olyan blamázs, amelyet minél hamarabb feledtetni kell. A német keret Asconában készül az Eb-re, tegnap sem Gelsenkirchenben edzett, ugyanis Svájc olasz részéről csak késő este érkezett meg.

A nagy kérdés: csereként pályára lép-e a hosszú sérüléséből felépült Bastian Schweinsteiger, aki legalább húsz-harminc percnyi játékra már alkalmas. Mats Hummels viszont nemcsak a mai mérkőzést, hanem minden bizonnyal a kontinenstorna első két csoportmeccsét is kihagyja. A sérüléssel bajlódó hátvéd abban reménykedik, hogy a harmadik találkozón, Észak-Írország ellen már pályára léphet.

Péter, Torghelle

A magyarok 1985-ben és 2004-ben is legyőzték vendégként a német válogatottat: Hamburgban Péter Zoltán góljával, majd Kaiserslauternben Torghelle – vagy ahogyan a ­meccs másnapján a német lapok írták: ­Tor-ghelle – duplájával 1-0-ra, illetve 2-0-ra nyertek. Az utóbbi meccsen mutatkozott a be a válogatottban Lukas Podolski és Schweinsteiger, miként a magyarok közül pályára lépett a most szintén az Eb-re készülő Király Gábor, Juhász Roland és Gera Zoltán. A 23-as keretből négyen játszanak Németországban: Gulácsi Péter (Lipcse), Kleinheisler László (Bréma), Stieber Zoltán (Nürnberg) és Szalai Ádám (Hannover). A szombati találkozó lesz a két csapat 34. mérkőzése (az NDK elleni találkozók nélkül). A mérleg magyar szempontból: 11 győzelem, 10 döntetlen, 12 vereség, 64-69-es gólkülönbség.

A magyarok csütörtökön érkeztek meg Németországba az ausztriai Leogang edzőtáborából, ahol Bernd Storck, honfitársaink német szakvezetője az utolsó két napon már visszavett a tempóból. Szerinte sokat tanulhat kissé még tapasztalatlan együttese a gelsenkircheni meccsből. Reméli, szombaton nem húzzák be a tetőt, mert a „teremben” nagyon fülledt lenne a klíma. Azt is megemlítette: szándékosan választott az előkészületek zárására erős ellenfelet.

A magyar válogatott újabban mindenekelőtt a védőjátékában bízhat; kérdés, mennyi ideig bírja majd a várható német rohamokat. Ha a vendéglátók nem lesznek túlzottan óvatosak, akár tekintélyes különbségű vereség is lehet a vége. A Népszabadság kérdésére, hogy egy nagy méretű „zakó” mit jelenthet az önbizalom szempontjából az Eb előtt, a sajtótájékoztatón a korábban a gelsenkircheni Schalkéban futballozó Szalai Ádámmal együtt megjelenő Dzsudzsák Balázs azt válaszolta: „Ez a csapat már nem fut bele nagy vereségekbe. Van tartása.”

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG

Barátságos mérkőzés, Gelsenkirchen, 18 (tv: M4 Sport). Jv:: Strömbergsson (svéd).
Németország: Neuer (64-szeres válogatott) – Kimmich (1) vagy Höwedes (33), Boateng (58), Rüdiger (10), Hector (13) – Müller (70), Khedira (58), Draxler (18), Kroos (64), Özil (72) – Gomez (58).
Magyarország: Király (102) – Fiola (14), Guzmics (13), Juhász (91), Kádár (29) – Kleinheisler (4), Nagy (7), Gera (88), Elek (38), Dzsudzsák (77) – Szalai (31).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.