galéria megtekintése

Túlélte a halál regattáját

1 komment


Bodnár Zalán

Húsz év múltán szerepelhet újra egypárevezős magyar sportoló az olimpián, miután a svájci Luzernben rendezett kvalifikációs versenyen megszerezte a sportág első riói­ kvótáját Pétervári-Molnár Bendegúz (aztán a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes is kijutott). A huszonhárom éves versenyző lapunknak azt mondta: Rióban a pontszerzés a célja.

- Ez volt az utolsó lehetőség az olimpiai­ részvételi jog megszerzésére. Ehhez a dobogóra kellett állnia, de a 2000 méteres versenyen fél távnál még utolsó volt. Mi adott erőt a befejező 500 méteren?

- A mi sportágunkban csak két alkalom van az olimpiai kvótaszerzésre: a világbajnokság és a kvalifikációs verseny, amelyet magunk között csak úgy hívunk: a halál regattája. Valóban nagyon rosszul álltam ezer méternél, küzdöttem a vízzel és a gondolataimmal, de ekkor meghallottam a magyarok szurkolását, összeszedtem minden erőmet, és végül harmadik lettem úgy, hogy huszonhat század másodperccel előztem meg dán riválisomat.

- Nyert már U23-as Európa-bajnoki címet, de a felnőtt mezőnyben eddig nem ért el kiugró eredményt. Számított-e rá, hogy olimpikon lesz az idén?

 

- Két éve ebben a számban első voltam az egyetemi vb-n, ezért úgy gondoltam, lehet majd keresnivalóm. Tavaly ősszel eldöntöttem, hogy kijutok Rióba, és mindent – a tanulmányaimat is – ennek rendeltem alá.

- Most bizonyára úgy érzi, hogy megérte, de lehet-e ezt a sportágat Magyarországon profiként űzni?

- Sajnos nem jellemző, de korábban nem volt ilyen jelentős állami támogatás a sportágban, így még nem mondtam le róla, hogy idővel profi evezősként sportolhassak. A tanulmányaimat sem tettem félre, csupán elnyújtottam a diákéveket a Corvinus Egyetemen. Kereskedelem és marketing szakon tanulok, nagyon szeretem, akár az evezés mellett, akár a pályafutás befejezése után el tudom képzelni magam ezen a területen.

Túlélte a halál regattáját
Túlélte a halál regattáját
Urs Flüeler / MTI/EPA

- Szögi László 1996-os atlantai szereplése óta nem volt magyar egypárevezős az olimpián. Minek köszönhető, hogy ön most áttörte a gátat?

- A Budapest Evezős Egyesületnél az edzőm az édesapám, akitől mindent megtanulhattam. Ő és anyukám is ebben a klubban evezett; akkor még Magyar Hajó- és Darugyár volt a neve, amikor megismerkedtek.

- Miért jóval népszerűbb idehaza a kajak-kenu, mint az evezés, miközben a világ más részein ez többnyire fordítva van?

- A múlt rendszerben az evezést a pártvezetők úri sporttá nyilvánították, és tudatosan háttérbe szorították. Noha a rendszerváltás óta több mint negyedszázad telt el, továbbra sincs meg a bázis. De úgy érzem, a két esztendeje hivatalba lépő új szövetségi vezetőség ambíciói révén ez öt-tíz éven belül megváltozhat.

- Segít a sportág népszerűsítésében az immár hagyományosnak mondható Dunai Regatta, amelyen ön is szerepelt, miközben az idén tiszteletét tette Oxford és Cambridge híres egyetemi csapata is?

Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezős versenyében a végső olimpiai kvalifikációs evezős regattán
Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezős versenyében a végső olimpiai kvalifikációs evezős regattán
Urs Flüeler / MTI/AP

- Ez a nemzetközi esemény nagyon sokat jelent, főleg az egyetemisták körében népszerűsíti a sportágat, s a hírverés jót tesz az utánpótlásnak is.

- Rióban mit vár önmagától?

- Ha bekerülnék az A döntőbe, messzemenően elégedett lennék. Mivel a döntőt hat versenyzővel rendezik, a bejutással a pontszerzés már garantált lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.