galéria megtekintése

Tower vagy Eiffel?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Kétgólos előnnyel kezd ma este a PSG Londonban, a Chelsea elleni BL-negyeddöntőben. A Chelsea labdarúgói már teljesítettek a mostanihoz hasonló feladatot: 2012-ben, a legjobb tizenhat között egy nápolyi vereséget feledtettek győzelemmel.

Azt mondta José Mourinho a Chelsea–PSG visszavágó előtt: „Hogy ideges vagyok-e? Nem vagyok az. Akkor lennék ideges, ha Párizsban 1-0-ra vagy 2-0-ra kaptunk volna ki.

Ismerkedési est. A PSG a Stamford Bridge-en
Ismerkedési est. A PSG a Stamford Bridge-en
Stefan Wermuth / Reuters

De 3-1-es vereséget szenvedtünk, a Parc des Princes-ben elért gólunk pedig még sokat érhet. Noha így is majdnem lehetetlen küldetés előtt állunk, meglátják, nagy meccs lesz.”

 

A londoni edző önbizalma nem csupán azért nagy, mert a „Special One-nak” közismerten tekintélyes az egója. A szakvezető eddig nyolcszor vezényelte valamelyik csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, s – figyelem! – mind a nyolcszor továbbjuttatta együttesét.

A Chelsea labdarúgói pedig már teljesítettek a mostanihoz hasonló feladatot: 2012-ben, a BL legjobb tizenhat csapata között 4-1-es – hosszabbítást követő – győzelemmel feledtették a 3-1-es nápolyi vereséget. Majd – Roberto di Matteo irányításával – elhódították a trófeát...

Szóval, várjunk még egy ütemet, amíg végeredményt hirdetünk, még akkor is, ha a francia bajnokságban tizenhárom ponttal vezető PSG imponáló mérleggel érkezett az angol fővárosba. Mindmáig utoljára január 22-én maradt alul (1-2 a Montpellier-vel szemben); azóta tizenháromszor győzött, és csak kétszer játszott döntetlent. A legutóbbi tizenegy tétmérkőzésén egyaránt diadalt aratott – nyolcszor nullra nyert –, s 28-4-es gólkülönbséget produkált.

Egynél több gólt csupán egyszer, a Toulouse elleni 4-2 alkalmával szedett be, és Laurent Blanc edző a múlt hét végén azt is megtehette, hogy a Reims csapatával vívott bajnokin (3-0) eltekintsen Maxwell, Verrati, Matuidi, Thiago Motta, Lavezzi szereplésétől.

A Stamford Bridge-en otthonos – a Chelsea-ben 135 Premier Liga-mérkőzést játszó – Alexet is a kispadra ültette, de azt még nem tudni, Londonban őt vagy honfitársát, Marquinhost veti-e be a brazil védelemben, Thiago Silva és Maxwell mellett (a kakukktojás Jallet vagy Van der Wiel).

Ami bizonyos: a sérült Ibrahimovicot nem játszathatja. A svéd talizmán kidőlése óriási hátrány, azzal együtt is, hogy a Lucas Moura, Cavani, Lavezzi (Pastore) hármas (négyes) sem megvetendő, sőt. A gól- és újabban gólpasszgyáros „Ibra” a PSG támadásainak lelke,maga a feltartóztathatatlanság, de a combhúzódás a múlt héten váratlanul megállította.

A francia klubnál azt remélik, teljes leszerelés azért nem lesz, azaz a PSG – történetében harmadszor – bekerül az első számú európai klubtorna elődöntőjébe. A remény erre –a kétgólos előnyön túl – azért jogos, mert legutóbbi tizenegy, vendégként megvívott BL-meccse közül csak kettőt veszített el a klub címerét tekintve Eiffel-tornyos együttes.

S hogy a visszavágót megelőzően bőven van izgalom, azt bizonyítják a két csapatban (várhatóan) pályára lépő kilenc brazil futballista egyikének, a honosított olasz Thiago Mottának a szavai: „Egyáltalán nem esélytelen a Chelsea sem. De imádkozom, hogy nekünk legyen szerencsénk.” Európának – a Sport1-en keresztül Magyarországnak is – feltétlenül lesz szerencséje hozzájuk meg a londoniakhoz is...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.