galéria megtekintése

Sabella - Van Gaal a döntőbe jutásért

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 09. számában
jelent meg.


Belo Horizontéből jhelenti kiküldött munkatársunk, Hegyi Iván
Népszabadság

Messi Maradona elé kerül, de akkor sem érheti utol elődjét, ha döntőt játszik.

Lionel Messi utolérte Diego Maradonát. Azaz még dehogyis érte utol... Noha a belgák elleni negyeddöntőben 91-edszer szerepelt Argentína nemzeti együttesében – az „isteni” is ennyiszer volt válogatott –, és ugyanolyan nagy művésze a futballnak, amilyen elődje volt, vb-döntőt még nem játszott, míg a ma is sok argentin szurkoló lobogóján látható korábbi extraklasszis aranyat és ezüstöt is szerzett. (Az utóbbi egyáltalán nem tette boldoggá.)

Hátra arc! Argentin drukkerek Messi-posztere
Hátra arc! Argentin drukkerek Messi-posztere
Joedson Alvesl / Reuters

Most viszont a dél-amerikai csapat ott van a legjobb négy között, és diadalról álmodik, nem csupán a hollandok elleni elődöntőben. Brazíliai győzelmi sorozatát tekintve erre minden esélye megvan, hiszen a torna egyetlen százszázalékos csapata, bár sokan megjegyzik – közéjük tartozik Louis van Gaal holland szövetségi kapitány is –, hogy az egymást követő diadalok alkalmával nyújtott játék nem nyűgözte le a világot. Alejandro Sabella argentin szakvezetőnek azonban szerencsés a helyzete, mert szériában aratott öt győzelem után még véletlenül sem kell magyarázkodnia...

 

Sőt honfitársai őt tartják a sikerek letéteményesének. A szurkolók persze mindenekelőtt a briliáns Messiért vannak oda, de a nagy játékos négy éve nem sokat produkált a vb-n – gólt például egyet sem ért el –, ezúttal viszont igazi vezéregyéniség, s ez korántsem függetleníthető a mestertől.

A hatvanadik évében járó edző játékosként ugyanúgy a 10-es mezt viselte, mint Maradona vagy Messi, igaz, a válogatottban csak nyolcszor vehette fel, de a River Plate-ben és az Estudiantesben karmester volt, azaz ért a valódi játékhoz. (Hogy pályafutása végén Irapuatóban is futballozott, azt csak zárójelben említem, mert a mexikói város hasogató emlékeket ébreszt bennünk. Habár a hatlövetűvel támadó szovjet haderő 1986-os csapása idején még – mindmáig utoljára – a magyar válogatott részt vett a világbajnokságon.)

A tréner legnagyobb érdemének azonban nem a kreatív futball belülről fakadó ismeretét tekintik, hanem azt, hogy – zavaros ciklusok után – rendet tett a felnőtt tornán (a Copa Americán) legutóbb 1993-ban győztes, azaz „nyeretlen huszonegy éves” válogatott köreiben.

Sokatmondó labdarúgómúltja ellenére amúgy sem a látványosságra törekszik, sőt azzal a jelmondattal, hogy „nem vagyok Hanna vagy Barbera, nekem nem gyerekeket kell szórakoztatnom”, megkomponálta az argentin együttes védekezését. A többit meg rábízta Messire és Di Mariára... (Ebben akaratlanul is segítségére volt Carlo Ancelotti, mivel a Real Madrid itáliai mestere hátravitte a középpályára – ha tetszik, hajdani Sabella-szerepkörbe – a szélsőt, aki azóta valósággal újjászületett.) Más kérdés, hogy Di Mariára a belgák elleni találkozón elszenvedett sérülése miatt most nem számíthat Argentína, azaz irányító nélkül folytatódik a dél-amerikai Benelux-hadművelet.

Messi viszont megnyerheti a halványkék-fehéreknek a vb-t, feltéve, hogy mögötte ugyanolyan szilárd marad az együttes, amilyen eddig volt. Az öt meccsen mindössze három gólt kapott a csapat, bár ez nem kis részben a svájci pechvogeleknek is köszönhető, mert amit azok elrontottak! Ezzel együtt szembeszökően szervezett a dél-amerikai garnitúra, a 103-szoros válogatott Mascherano jobb, mint valaha, és elöl, ugyebár...

Igaz, a hollandok nem Messit, hanem Robbent tartják a vb eddigi legkiválóbb futballistájának. Kétségtelen, a szélső úgy száguldozik, hogy szemmel is alig lehet követni, a spanyolok elleni alakítását pedig egyenesen a modern futball legragyogóbb produkciói közé kell sorolni. Ám a főhős a narancssárgák körében sem ő, hanem a szakvezető. Van Gaalnak olykor visszatetsző a modora, de hitele van, az biztos, jóllehet különleges húzásainak egyikét, az egyik kapusnak a másikra váltását a százhuszadik percben, mosolyogva így kommentálta: „Ha nem jön be, nyomban őrültnek nyilvánítanak.”

A lehívott Cillessen meg is haragudott a kapitányra, de aztán bocsánatot kért, mert be kellett látnia: azzal, hogy Krul két lövést is hárított a Costa Rica elleni tizenegyes-párbajban, messzemenően igazolódott az edző nem éppen szokványos dön tése. Van Gaal egyébként nem tartja minden idők legremekebb holland válogatottjának a mostanit – az vitathatatlanul a hetvenes évek Cruyff-féle „Oranje-óraműve” volt –, viszont szüntelenül azt hangoztatja: a valaha volt legjobb szellemű csapatot irányítja.

A kollektíva nem Messi, hanem az argentin együttes ellen készül, mert – ahogyan Martins Indi mondta – olyan válogatott nem létezik, amely egyetlen emberből áll. Pingpongban vagy teniszben lehet egyest játszani, futballban nem... (Azért a Messi-szólóknál jó lesz odafigyelni.) Nehezíti a hollandok helyzetét Vlaar és De Jong sérülése – utóbbi megpróbálkozott az edzéssel, de megint elővette a fájdalom –, valamint az, hogy az argentinok nem győzik emlegetni: ahányszor vb-elődöntőt vívtak, annyiszor léptek elő finalistákká. (Így volt ez 1930-ban, 1986-ban és 1990-ben.)

A tulipánosok statisztikája nem ennyire fényes: két elődöntő, egy továbbjutás (2010), egy vigaszág a bronzért (ráadásul az sem lett meg 1998-ban). Az egymás elleni mérleg viszont nekik kedvez: négy győzelem, két döntetlen, két vereség. S mellettük áll Sao Paulo közönsége, mert az argentinokon kívül az Itaquera stadionban nem lesz ember, aki ne a hollandoknak szurkolna. De favorit nincs.

Csak az biztos, hogy akármelyik válogatott jut a döntőbe, úgy mulat majd szurkolótáborával – argentin diadal esetén Sabellával – együtt, akár a lurkók a Foxi Maxin, a Frédi és Bénin, a Tom és Jerryn, valamint a többi feledhetetlen William Hanna, Joseph Barbera-rajzfilmen.

Ez lesz ma

Elődöntő: Argentína–Hollandia (Sao Paulo, magyar idő szerint 22).

Kapcsolódó cikkek

Kis magyar futballszocio

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.