galéria megtekintése

Tőlük várjuk leginkább a magyar sikereket Rióban

3 komment

NOL

Pillanatokon belül elkezdődik a riói olimpiai, ha eddig nem tette meg, itt az ideje rághangolódni az augusztus 5. és 21. közötti sportmaratonra. Összeállításunkból gyorsan felkészülhet, mit kell tudni dióhéjban az éremszerzésre talán legesélyes magyar olimpikonokról.

Hosszú Katinka

Az ötszörös világbajnok, külön utakon járó Hosszú Katinka a magyar küldöttség legesélyesebb tagja a gyűjteményéből még hiányzó olimpiai aranyérem megszerzésére. Nem is egy úszószámban. Kétszáz és négyszáz méter vegyesen ő a királynő, hiszen a múlt évi vb-n és az idei Eb-n sem volt nála gyorsabb versenyző e két kategóriában. A világranglistát is vezeti, a hosszabb távon hatalmas, csaknem négy másodperces előnnyel az angol Miley és a spanyol Belmonte előtt, de 200-on is több mint másfél másodperccel jobb az ideje a második angol O'Connornál. "Iron ­Lady" a 100 és 200 méteres hátúszásban is dobogós lehet (a világranglistán egyaránt harmadik). Rajtkőre áll 200 m pillangón is, és az Eb-n remeklő Kapás Boglárkával, valamint Jakabos Zsuzsannával és Verrasztó Evelynnel a 4×200 m-es gyorsváltóban is olyan eredményt érhet el, amely után összecsendül nem két, hanem sokkal több pohár.

Cseh László

 

Cseh László újjászületett. Elhagyta edzőjét, Turi Györgyöt, és azt a Plagányi Zsoltot választotta, aki pályája kezdetén foglalkozott vele. A váltás csoda jól sikerült: a harmincéves úszó újra torpedóként szelte a habokat, ámult a világ. A vegyes úszás korábbi európai királya szakított kedvenc úszásnemével, és a szintén "gyilkos" pillangóra váltott. A tavalyi vb-n 200 méteren aranyérmet szerzett, 100-on pedig második helyezést ért el. Az idei Eb-n senki sem tudta legyőzni, a világranglistát is ő vezeti mindkét számban. Jó előjel: a 18-szoros olimpiai bajnok amerikai Phelps a hosszabb távon, Cseh jobbik számában csak hatodik – második, illetve harmadik a japán Szeto, valamint Szakai, negyedik a dél-afrikai Le Clos, ötödik Kenderesi Tamás –, míg a rövidebben Cseh négy századmásodperccel jobb nála. Rióban valóra válhat a magyar klasszis régi álma, és a vb-, Eb-győzelmek után végre ötkarikás aranyérmet is nyerhet.

Gyurta Dániel

A csodagyerek tizenöt éves korában meghökkentette a világot: Gyurta Dániel ezüstérmet nyert a 2004-es olimpián, majd hosszabb szünet után 2009-ben kezdte fantasztikus sikerkorszakát. Öt év alatt minden világversenyen, amelyen szerepelt, a dobogó felső fokára állhatott a 200 méteres mellúszás után. Tavaly szakadt meg a nagyszerű sorozat, amikor is a kazanyi világbajnokságon a harmadik helyen csapott a célba. A sikeres olimpiai szereplés érdekében nem vett részt a tavaszi londoni Európa-bajnokságon. Kérdés, Rióban mire lesz képes címvédőként?

Szilágyi Áron

Londonban Szilágyi Áron szerezte a magyar küldöttség első aranyérmét, Rióban ő viszi a megnyitón a piros-fehér-zöld zászlót. A kardvívó tavaly edzőt cserélt, Somlai Béla után Decsi András lett a trénere. Nem az eredménytelenség miatt váltott, hiszen az év közbeni versenyeken is gyűjtött érmeket, Európa-bajnok lett, ráadásul a csapattal is érmet szerzett. "Mégis azt éreztem a vívásomon, ebből többet ki lehetne hozni újfajta felkészüléssel, új gondolatokkal." E sportágban nem szabad tippelni, hiszen az esélytelenek is nyerhetnek, az esélyesek is bukhatnak, ám Szilágyi címvédőként, sikeres németországi edzőtábor után reménykedhet az ismétlésben.

Férfi és női pólóválogatott

Vízilabdában mindkét csapatunk kvalifikálta magát az olimpiára, a labdajátékokban csak e két együttes képviseli hazánkat Rióban. A férfiválogatott a belgrádi edzőtábor végén összemérte az erejét a 2012-es nyári játékokon bronz-, a tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon egyaránt aranyérmes szerbekkel, s 12-11-re kikapott. A magyarok fóbiája a déli szomszéd ellen nem új keletű, remélhetőleg Rióban – ahol egy csoportba került a két csapat – nem erre kell majd emlékezni. Benedek Tibor szövetségi kapitány vezetésével a legutóbbi Eb-n harmadik lett az előző játékokhoz képest alaposan kicserélődött, Londonban ötödik helyet megszerző garnitúra. A kétezres években az olimpián háromszor is felcsendült a magyar férfipólósok tiszteletére a magyar Himnusz, ha minden jól alakul, meglehet a ráadás is.

A nők Bíró Attila irányításával megnyerték Szerbiában az idei Eb-t, s ugyan a júliusi budapesti tornán sem az ausztrál, sem az olasz, sem a spanyol szintén olimpiai résztvevő együttest sem sikerült legyőzniük, Rióban akár kellemes meglepetést is szerezhetnek.

Márton Anita

A legkisebb az óriás termetűek mezőnyében. Márton Anita azzal ejti ámulatba a világot, hogy a súlylökéshez képest alacsony termete ellenére rendre ott van a legjobbak között. Nem erőből lök: a forgása kiváló. Tavaly Pekingben, a világbajnokságon negyedik, a 2014-es és a 2016-os Eb-n harmadik, illetve második, a 2015-ös fedett pályás Eb-n első, az idei tető alatti vb-n második lett. Július közepén a székesfehérvári Gyulai Memorialon 19,49 méterre lökte a súlygolyót, egy centiméterrel megjavította saját országos csúcsát. Azok, akik megelőzték, a világ legjobbjai, 20 méteren felüli dobók: az olimpiai bajnok új-zélandi Adams, az aktuális világ- és Európa-bajnok német Schwanitz, valamint a fedett pályás világbajnok, az amerikai Carter. Anita sokáig nagyon rossz körülmények között edzett Szegeden, az idén már sokkal jobb volt a Tisza-parti helyzet. Ha Rióban is negyedik lenne, akkor boldogan forogna egy sort, ám számolnia kell még a kínai vb-ezüstérmes Li Csiaóval is.

Kozák Danuta

Három számban áll rajthoz az olimpián: kajak egyesben, Szabó Gabriellával párosban, valamint Szabóval, Csipessel és Fazekas-Zúrral négyesben. Sokáig a tavalyi kokainozása miatt tíz hónapra eltiltott Csipes Tamara is esélyes volt az egyes szereplésre, de végül Kozák szállhat vízre a klasszikus számban. Danuta London egyes bajnoka, ám tavaly Milánóban, a világbajnokságon Kárász Anna hajózott 500 méteren, és az új-zélandi Carrington mögött a második helyet szerezte meg. Kozák az idei Eb-n, Moszkvában rossz rajt után hátrányba került, de így is könnyedén nyert, és a dobogó tetejére állhatott párosban és négyesben is. Ám nagy jelentőséget nem kell ennek tulajdonítani, hiszen – ahogyan a favorit fogalmazott – „az Eb edzésnek jó volt". Danuta másik nagy riválisa, a 2008-ban ukrán színekben olimpiai aranyérmes, 2014 óta viszont már azeri Oszipenko nem vett részt a Eb-n, ám az olimpián vele is meg kell küzdeni. Danutát önbizalommal töltheti el, hogy az idén az új-zélandi és az azeri riválist is legyőzte a legrangosabb Világ Kupa-versenyek egyikén, a duisburgi regattán. Éremkollekciója pazar: Londonban a K–4 500 méteren győztes magyar hajónak is tagja volt, tizenegyszer nyert világ- és tizenhatszor Európa-bajnoki címet.

Lőrincz Tamás

Ha minden jól megy, Lőrincz Tamás, London 66 kilós kötöttfogású ezüstérmese tovább növelheti Rióban a magyar birkózók eddigi tekintélyes eredménylistáját. Az utóbbi négy évben nyert Európa-bajnoki címet (2013), a vb-n felállhatott a dobogó alsó fokára (2014), a tavalyi világbajnokságon kiesett. A minél sikeresebb riói szereplés érdekében idén kihagyta az Eb-n, míg Szombathelyen, a Magyar Nagydíjon első helyezést szerzett. A nyolctagú magyar birkózócsapatban helyet kapott testvére, Viktor is (kötöttfogás, 85 kg).

Marosi Ádám

Marosi Ádám, az utóbbi időben – a triatlon előretörése következtében – a népszerűségéből veszítő öttusa hazai reprezentánsa ­ bizakodik a jó szereplésben. E speciális sportágban nagyon nehéz jósolni, a lovak gyakran tréfálják meg a versenyzőket. London bronzérmese az utóbbi évek világversenyein egyéniben nem került dobogóra, de olimpiai szerepléséhez önbizalmat adhat neki: a riói tesztversenyként aposztrofált Világ Kupa-viadalon harmadik helyezést ért el.

5 arany, 5 ezüst, 9 bronz – ezt várja tőlünk a Sports Illustrated

Arany

Női K2, 500m, Szabó Gabriella, Kozák Danuta
Női K4, 500m
Cseh László, 200m pillangóúszás
Hosszú Katinka, 200m vegyesúszás
Hosszú Katinka, 400m vegyesúszás

Ezüst
C2, 1000m: Vasbányai Henrik, Mike Róbert
K1, 500m, Kozák Danuta
Marosi Ádám, öttusa
Cseh László, 100m pillangóúszás
Hosszú Katinka, 100m hátúszás

Bronz
K2, 200m, Molnár Péter, Tótka Sándor 
Férfi K4, 1000m
Imre Géza, párbajtőr
Tóth Krisztián, cselgáncs, 90 kg
Kovács Sarolta, öttusa
Kapás Boglárka, 400m gyorsúszás
Hosszú Katinka, 200m hátúszás
Női vízilabda-válogatott
Lőrincz Tamás, kötöttfogású birkózás, 66 kg

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.