galéria megtekintése

A sajtburesztől a legnagyobb világcsúcsig - tizenhárom jelenet, amelyre emlékezni fogunk Rióból

2 komment

NOL

Mint minden olimpia, a riói is bővelkedett a megindító és meghökkentő pillanatokban egyaránt. Összegyűjtöttünk néhány emlékezetes képet és videót, amelyet tényleg kár lett volna kihagyni.

 

A legsportszerűbb versenyző

Az 5000 méteres női síkfutás elődöntőjének utolsó szakaszánál hatalmasat esett Nikki Hamblin amerikai és Abbey D'Agostino új-zélandi versenyző. Hamblin a fájdalmak ellenére magára talált, de ellenfelénél nagyobb volt a baj. Ami pedig ezután következett, az alighanem egész olimpiai talán legmegindítóbb jelenete volt.

 

„Nem tudtam, mi történt, aztán egyszer csak hallottam, hogy ordít, hogy keljek fel, ezt be kell befejeznünk, ez az olimpia!" – mondta Hamblin a futam után. „Sosem találkoztam vele a verseny előtt, sosem beszéltünk, ő mégis megtette ezt. Elképesztően hálás vagyok." 

A legnagyobb meglepődés

 Fu Yuanhui, kínai versenyző a 100 méteres hátúszás döntőjében bronzérmes lett, és ezt az őt faggató riportertől tudta meg. 

A legcukibb nyilatkozat

A verseny utáni nyilatkozatokban a magyarok közül Szilágyi Liliána viszi a prímet, kedves, őszinte és kitárulkozó mondataival. A 19 éves úszó sem a 100, sem a 200 méteres pillangóúszás előfutamaiból nem jutott be a döntőbe, ezzel az interjúval viszont elnyerte a nézők szívét. 

 

A legütősebb mondat

Az olimpia szállóigéjét azonban egy másik úszónak, Kenderesi Tamásnak köszönhetjük, aki 200 méter pillangó után a fáradtságról és az éhségről nyilatkozott az M4 Sport riporterének. A „rám férne egy-két sajtburesz" hatása olyan erőteljes volt, hogy akár még bírósági per is lehet belőle, miután a MOB szerint két gyorsétteremlánc a mondat népszerűségét meglovagolva jogsértő módon gratulált a Facebookon a 19 éves úszónak. Kenderesi első olimpiáján bronzérmet szerzett, csak az amerikai Michael Phelps és a japán Szakai verte meg.

A leghíresebb vigyor

Az Usain Boltról készült legendás képet Cameron Spencer készítette a Getty Images számára. Spencer eredetileg nem a 100 méteres férfi síkfutás döntőjének fotózására volt beosztva, csak volt egy kis ideje és gondolta, készít egy-két képet. Amikor visszanézte a fotóit, akkor látta meg az azóta világhírűvé vált mosolygós képet.

Forrás: Getty Images

„Oh, wow! Fókuszban van, mozog és vigyorog! Éreztem, hogy ez egy különleges pillanat volt. Tökéletesen lép, mosolyog, látszik a tökéletes technikája, és hátranéz a világ további 7 leggyorsabb futójára, miközben jól érzi magát” – mondta Cameron Spencer később.

A legkevesebb pontot érő ugrás

0,00 pontot ért Nadezhda Bazhina műugró gyakorlata 3 méterről. Hogy a szél zavart-e be, vagy már az elrugaszkodásnál hibázott a versenyző, sosem derül ki. Bazhina végül a 26. helyen végzett. 

 

A legnagyobb világcsúcs

Női 400 méteres vegyes úszásban Hosszú Katinka több mint 2 másodpercet vert rá a korábbi világrekordra, így elképesztő úszással szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét, amelyet még két arany és egy ezüst követett a riói olimpián. 

  

A legszebb holtverseny

Kéz a kézben állt a riói uszoda dobogójának második fokára Cseh László, Michael Phelps és Chad le Clos a 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén. Ebben a kézfogásban azonban több volt, mint egyszerűen az, hogy mindhárman azonos idővel értek célba a második helyen. Ez a kézfogás az elmúlt évtized közös nagy csatáinak lezárását jelentette.

Fotó: Szalmás Péter / MTI

A legnagyobb fordulat

Néhány évvel ezelőtt Katie Ledecky kért autogramot az akkor már világ- és olimpiai bajnok Michael Phelpstől. A riói olimpián azonban fordult a kocka. Phelps kérte meg az élete első olimpiai aranyát megszerző Ledeckyt, hogy írja alá az olimpiai emlékplakátot. Ledecky később további három aranyat és egy ezüstöt nyert még Rióban. 

A legbunkóbb vesztes

Az egyiptomi Iszlam el-Sehabi hatalmas visszhangot váltott ki azzal, hogy nem fogott kezet Or Sasson izraeli dzsúdóssal, miután Sasson legyőzte a 100+ kilogrammos súlycsoport első körében. A 32 éves egyiptomi dzsúdóst szurkolói buzdították arra, hogy ne álljon ki izraeli ellenfele ellen, mert az szerintük az iszlám vallás megszégyenítése lenne. El-Sehabi ugyan kiállt, de veresége után nem fogadta el legyőzője kézfogását, amiért a NOB haza is zavarta.

A legbátrabb szelfi 

A Dél-Korea színeit képviselő, 17 éves Li Un Dzsu és az Észak-Korea sikeréért versenyző, a 2008-as pekingi olimpián aranyérmes, 27 esztendős Hong Un Dzsong a két ország közötti rendkívül feszült politikai helyzetre fittyet hányva, jókedvűen beszélgetett, majd közös képet is készített. Különösen az észak-koreai versenyző részéről volt meglehetősen bátor gesztus ez.

A legügyesebb csapszerelő

Rio alighanem a legfelkészületlenebb házigazdaként vonul be az olimpiák történetébe. A megnyitó előtt másról sem szóltak a hírek, mint hogy mi minden nem készült el rendesen, a versenyzők a megérkezésük után kénytelen voltak szereléssel tölteni idejük egy részét az olimpiai faluban, és még a műugrómedence vize is bezöldült. A kontármunka legjobb jelképe azonban az a jelenet, amikor Jennifer Abel műugró – élő adásban – zuhanyozni készült az egyik medencénél, de a kezében maradt a csap.

  

A legmenőbb mozdulatok

Végezetül pedig búcsúzzunk a Kiribati színeiben versenyző súlyemelő, David Katoatau emblematikus táncával.


 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.