galéria megtekintése

Tinédzser a magaslaton

0 komment


Hegyi Iván

Győzelemmel debütált Bauza argentin és Tite brazil kapitány, Messi góllal tért vissza, az újonc Gabriel Jesus duplázott Ecuadorban, ahol 33 éve először nyert Brazília válogatottja.

A válogatott elhagyásától eltekintő Lionel Messi döntötte el a dél-amerikai vb-selejtezők legutóbbi rangadóját, a 187. Argentína–Uruguay találkozót. (Az örök mérleg a házigazdák szempontjából: 87 győzelem, 43 döntetlen, 57 vereség.) A nemzeti együttesben a 114. mérkőzését játszó és 56. gólját szerző barcelonai talizmán ihletett oxforddal és finom irányváltással hozta magát lövőhelyzetbe az első félidő finisében, ám ahhoz, hogy labdája a hálóba kerüljön, nagy szükség volt Godin szerencsétlen közbelépésére is, mert a balra tartó gömb a hátvéd lábáról jutott – a meghökkent Muslera kapus mellett – a jobb sarokba.

Az újonc Gabriel Jesust köszönti Paulinho, Marquiros és Marcelo
Az újonc Gabriel Jesust köszönti Paulinho, Marquiros és Marcelo
Guillermo Granja / Reuters

A mendozai stadion 42 ezres közönsége a továbbiakban egyfolytában izgult, mert még a szünet előtt Dybalát kiállította Bascunan chilei játékvezető, és a létszámhátrányban lassan telt a találkozó második szakasza a vendéglátók számára. A végén viszont nemcsak a minimális győzelemnek örült a publikum, hanem annak is, hogy az argentin válogatott, amelyet a most debütáló Edgardo Bauza szakvezető a Romero – Zabaleta, Otamendi, Funes Mori, Mas – Biglia, Mascherano, Di Maria (Gaitan, 86.) – Dybala, Messi, Pratto (Alario, 71.) összeállításban szerepeltetett, a dél-amerikai csoport élére ugrott.    

 

Ugyancsak először ült hazája válogatottjának kispadján Tite, a brazil kapitány. Bemutatkozása fényesen sikerült, hiszen honfitársai 3-0-ra nyertek a 2800 méter tengerszint feletti magasságon fekvő Quitóban, jóllehet előző ecuadori diadalukat harminchárom esztendeje aratták (Roberto Dinamite góljával 1-0). Az igazi nagy debütálás azonban a tizenkilenc éves Gab­riel Jesusé volt: az újonc, aki januárban – 35 millió euró fejében – a Manchester Cityhez szerződik a Palmeirastól, a 70. percben elvette a labdát az álmodozó (s utóbb kiállított) Paredestől, és Domin­guez kapus már csak buktatni tudta; aztán lámpaláztól mentesen besarkazta Marcelo beadását; végül tizenhét méterről nagy gólt lőtt a bal felsőbe. A büntetőt az a Neymar küldte a jobb sarokba, aki a válogatottságok tekinte­tében elhagyta Gersont meg Romariót (70–70), és beérte Zicót (71). Nem rossz társaság... Mint ahogyan (ezt a 34 887 ecuadori néző is kénytelen volt megállapítani) az Alisson – Da­niel ­Alves, Marquinhos, Miranda, Mar­celo – Pau­linho, Casemiro, Renato Augusto – Willian (Philippe ­Coutinho, 68.), Gabriel Jesus, Neymar összetételű garnitúra sem volt gyenge, bár a quitói tapasztalatok alapján Renato Augusto és Willian játékának finomítására szinte korlátlan a lehetőség. 

A legutóbbi két Copa America győztese, a chilei válogatott kilenc perc alatt két gólt kapott Asuncionban – előbb Romero lőtt, majd Da Silva fejelt a vendégek hálójába –, s végül 2-1-es vereséget szenvedett a paraguayi együttestől. Így aztán csak a hetedik helyen áll a dél-amerikai csoportban, melyből az első négy jut tovább automatikusan, míg az ötödik helyezett pótselejtezőt vívhat a vb-részvételért. Kolumbia benn van a négyben, miután annak ellenére is 2-0-ra nyert Venezuela ellen (gól: ­James Rodri­guez, Torres), hogy ­Bacca és James Rodriguez is tizenegyest rontott.

A hetedik forduló ötödik találkozóján: Bolívia–Peru 2-0 (gól: Escobar, Raldes).  Az állás: 1. Argentína 14 pont, 2. Uruguay 13 (12-5-ös gólkülönbség), 3. Kolumbia 13 (11-8), 4. Ecuador 13 ­(12-10), 5. Brazília 12 (14-8), 6. Para­guay 12 (9-7), 7. Chile 10, 8. Bolívia 6, 9. Peru 4, 10. Venezuela 1. A nyolcadik forduló (szeptember 6.) műsora: Venezuela–Argentína, Uruguay–Paraguay, Chile–Bolívia, Brazília–Kolumbia, Peru–Ecuador.

Az európai vb-selejtezőkön szombaton lesz a nyitány. A program a C csoportban: San Marino–Azerbajdzsán, Norvégia–­Németország (20.45, tv: Sport1) Csehország–Észak-Írország (20.45, Sport2). Az E csoportban: Kazahsztán–Lengyelország (18, Sport2), Dánia–Örményország, Románia–Montenegró. Az F csoportban: Szlovákia–Anglia (18, Sport1), Litvánia–Szlovénia, Málta–Skócia.
A hétfői műsor a D csoportban: Grúzia–Ausztria (18, Sport1), Szerbia–Írország, Wales–Moldova. A G csoportban: Izrael–Olaszország (20.45, Sport1), Spanyolország–Liechtenstein (20.45, Sport2), Albánia–Macedónia. Az I csoportban: Horvátország–Törökország, Ukrajna–Izland, Finnország–Koszovó.

A keddi párosítás az A csoportban: Svédország–Hollandia (20.45, Sport2), Fehéroroszország–Franciaország, Bulgária–Luxemburg. A B csoportban: Feröer szigetek–Magyarország (20.45, M4 Sport), Svájc–Portugália (Sport1), Andorra–Lettország. A H csoportban: Bosznia-Hercegovina–Észtország, Ciprus–Bel­gium, Gibraltár–Görögország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.