galéria megtekintése

Téli futball

Kétszer annyi pontja van a szentpétervári Zenitnek, mint a Valenciának. Ám a spanyol csapat nem csak emiatt vacog. Az orosz városban fagypont körüli a hőmérséklet, és ma enyhe havazás várható. Gólesőre kevesebben számítanak.

Azt se sokan hitték volna, hogy négy forduló után a szentpéter­vári Zenit lesz az egyetlen százszázalékos csapat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Arra meg nyilván még kevesebben gondoltak, hogy a Zenit–Valencia mérkőzést 125 ország televíziója közvetíti ma Afganisztántól – Botswanán, Burundin, Bolívián, Curacaón, Dzsibutin, Madagaszkáron, Sao Tomén vagy Szváziföldön át – a Zöld-foki-szigetekig. (Magyarországon a Sport1 adja a meccset 17.45-től. A Sport Televízió és az azonos társasághoz tartozó AMC kedden és szerdán összesen tizenkét BL-mérkőzést – tízet élőben – sugároz.)

Nincs melegük: a Valencia hétfői edzése Szentpéterváron
Nincs melegük: a Valencia hétfői edzése Szentpéterváron
Grigory Dukor / Reuters

Az viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a tizenkét pontos Zenit a legteljesebb összpontosítással készül a találkozóra. André Vilas-Boas, a portugál edző a legutóbbi bajnoki találkozón (3-0 az Ural ellen) csak az utolsó huszonöt percre állította be a „kétéltű” Hulkot, aki a szentpétervári csapat lelke – a Zenit tíz BL-gólt számlál az idén, és Hulk hármat szerzett, négyet előkészített –, ám a brazil válogatottban rendszerint láthatatlan ember. A tréner a kezdő tizenegybe tette viszont a Bajnokok Ligájában négygólos Dzjubát, valamint Szmolnyikovot és Juszupovot, tudva, hogy a mai meccsen nem számíthat az egyaránt eltiltott Anyjukovra és Javi Garciára. Az elszántságról még valamit. Domenico Criscitónak megemlítették, hogy a Valencia ellen a döntetlen is megfelelne az orosz együttesnek, mire a szentpétervári klub olasz védője azt mondta: „Mi ezt az opciót nem ismerjük, e nagyon fontos mérkőzésen is a győzelemre játszunk.”

 

Ezzel együtt komoly esélye van az „iksznek”, mert a Zenit spanyol csapattal vívott korábbi kilenc nemzetközi kupatalálkozója közül hat zárult döntetlennel. Az orosz együttes otthon csak a Villarrealt tudta legyőzni (2008 februárjában 1-0), míg az ibériai vetélytársak közül a Petrovszkij stadionban csupán a Real Madrid nyert (2008 októbe­rében 2-1-re). Igaz, a Valenciának kellemes élménye van Oroszországból, mert amikor legutóbb – két esztendeje – ott járt, 2-0-ás sikert ért el Krasznodarban, a ­Kubany vendégeként, ráadásul a gólokat a jelenlegi csapat két kulcsjátékosa, Feghouli és Paco Alcacer szerezte. A spanyol együttesnek most kiváltképp nagy szüksége volna a győzelemre, mert a BL-ben csak hat pontja van, a La Ligában pedig hetedikként jegyzik. Habár a bajnokságban a Zenit sem tündököl: a listavezető moszkvai CSZKA-tól hét ponttal lemaradva a negyedik helyet foglalja el.

Azért a mai programra a fél világ kíváncsi, és Curacaón vagy Madagaszkáron némi csodálkozással nézik majd, hogy Szentpéterváron, ahol a Valenciának a fagypont körüli hőmérséklettel is meg kell küzdenie, enyhén havazik...

BAJNOKOK LIGÁJA

Csoportmérkőzések, ötödik forduló

Kedd

E csoport: BATE Boriszov–Leverkusen (tv: Sport2, 18), Barcelona–AS Roma (M4, 20).
Az állás: 1. Barcelona 10 pont, 2. AS Roma 5, 3. Leverkusen 4, 4. BATE 3.

F csoport: Bayern München–Olympiakosz (Sport1, 20), Arsenal–Dinamo Zágráb (AMC, 20.45).
Az állás: 1. Bayern 9 (13-3-as gólkülönbség), 2. Olimpiakosz 9 (6-6), 3. Arsenal 3 (6-10), 4. Dinamo 3 (3-9).

G csoport: Porto–Dinamo Kijev, Maccabi Tel-Aviv–Chelsea (Sport2, 20.45).
Az állás: 1. Porto 10, 2. Chelsea 7, 3. Dinamo 5, 4. Maccabi 0.

H csoport: Zenit Szentpétervár–Valencia (Sport1, 17.45), Lyon–Gent.
Az állás: 1. Zenit 12 (már továbbjutott), 2. Valencia 6, 3. Gent 4, 4. Lyon 1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.