galéria megtekintése

A csonttörést eddig megúszták

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Mutassátok meg a világnak, mire vagytok képesek! – tüzeli két eritreai versenyzőjét az MTN–Qhubeka csapat menedzsere a Tour de France második versenyhete előtt. Az afrikaiak nem csupán szakaszt akarnak nyerni, hanem tiszteletet és támogatást is kontinensüknek.

Csak senki se törje el a csontját! – ezzel a szerény céllal indult neki az idei Tour de France első hetének a dél-afrikai MTN–Qhubeka csapat. Ehhez képest valósággal berobbant a köztudatba. Immár premierek egész sora fűződik hozzá: ez Afrika első modern csapata, amely kiharcolta a Tour-részvétel jogát, két versenyzője osztozik az első fekete-afrikai résztvevő címén, és az eritreai Daniel Teklehaimanot az első fekete bőrű kerekes, aki magára ölthette a négy kategória első helyezettjének egyik mezét.

A huszonhat éves versenyző a hegyek királyának járó pöttyös pólóban vághat neki a ma kezdődő kegyetlen pireneusi szakaszoknak. Teklehaimanot kisebb emelkedőkön szedte össze a hegyi verseny első helyéhez szükséges pontokat, így kevéssé valószínű, hogy – vágyainak megfelelően – sikerül megőriznie különleges pólóját. Lebecsülni azonban nem szabad, ezt már elegendő alkalommal bizonyította.

Teklehaimanot verseny közben
Teklehaimanot verseny közben
Stefano Rellandini / Reuters

 

Logikusnak tetszett, hogy az atlétika állóképességet igénylő számait uraló afrikaiak a kerékpársportba is betörjenek, ám ez eddig elmaradt. A kontinensen rossz az utak minősége, ráadásul túlzsúfoltak is, és a megfelelő kerékpárt sem könnyű beszerezni. Douglas Ryder, az MTN–Qhubeka alapítója a New York Timesnak elmagyarázta: sok közösségben a biciklit kínosnak is tartják, mert szemükben a két kerék annak a jele, hogy valaki nem tud magának megfizetni négyet. Ryder igazi úttörő munkát végez. Néhány tapasztalt európai és amerikai kerekesen kívül az afrikai tehetségekre koncentrál, és cseppet sem véletlen, hogy éppen Eritreában találta meg legerősebb versenyzőit.

A kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgy fennsíkján, 2300 méter magasan terül el az ország egyik része, így az innen származó kerékpárosok kvázi magaslati edzőtáborban élik le fiatal éveiket. Ráadásul az Etiópiától alig húsz éve elszakadt terület olasz gyarmat volt korábban, ezért itt élő hagyományuk van a kerékpárversenyeknek. A kenyai születésű, brit színekben versenyző Chris Froome szerint a kelet-afrikaiak lehetnek a jövőben a világ legjobbjai. Szavainak súlyt ad, hogy Froome tényleg nem akárki: jelenleg ő hordja az összetettben élen álló versenyző sárga pólóját a Touron, és ő 2013 „francia” bajnoka.

Miután a csonttörést parádésan elkerülte az MTN–Qhubeka, keddtől szabad a gazda. Brian Smith, a csapat menedzsere arra ösztönzi versenyzőit, hogy vállalkozzanak kedvükre a következő szakaszokon. Nincs köztük olyan, aki az összetett versenyben érdekelt lenne, és sprintek esetében sem tartanak vasat a tűzben. Ez azt jelenti: nincs olyan csapatkényszer, amely visszafogná versenyzőiket. Smith – a Guardian beszámolója szerint – ösztönzésül annyit mondott: „Mutassátok meg a világnak, mire vagytok képesek!”

Teklehaimanot és a szintén eritreai Merhawi Kudus nemcsak a szakaszgyőzelemért, hanem az előítéletek ellen is küzd. Az idei osztrák körversenyen egy belorusz versenyző ocsmány, rasszista kijelentéseket tett az MTN–Qhubeka csapat tagjainak egyikére. Utóbb –a bocsánatkérés mellett – egy havi keresetét is felajánlotta a Qhubekának. A csapat nevében szereplők közül ugyanis csak a telekommunikációs szolgáltatást nyújtó MTN szponzor; a Qhubeka egy alapítvány, amely olcsó és megbízható kerékpárok ajándékozásával próbálja segíteni a rászorulókat. Afrikában gyerekek százmilliói járnak gyalog iskolába. Minden olyan perc, amelyet az úton spórolnak, nyereség gyerekkoruk és tanulmányaik számára – vallja az alapítvány. Ryder nem is magas fizetéssel csábította norvég és amerikai sztárversenyzőit, hogy vegyenek részt a kalandban. Arra kérte őket, szerezzenek neki ötezer kerékpárt a jó célra.

Basso drámája

Feladta a Tour de France-t, s hazautazik a harminchét éves olasz Ivan Basso – a Giro d’Italia kétszeres győztese –, aki a francia körverseny ötödik szakaszán elesett, megsérült a heréje, és az orvosi vizsgálatok során hétfőn kisebb daganatot találtak a testrészben. „Csak két órája fedezték fel” – mondta drámai sajtótájékoztatóján az itáliai klasszis. A húsz éve még halálos betegségnek tekintett hererák gyógyulási aránya ma már meghaladja a 90 százalékot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.