galéria megtekintése

Szép nyári nap: Cseh-ezüst, Hosszú-bronz Kazanyban

Még a szép búcsú sem adatott meg a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a kazanyi vb-n: az együttes úgy kapott ki 10:9-re Montenegró csapatától, hogy 1:0-nál vezetett először és utoljára. A világbajnoki címvédő társaság így (miképpen másfél hónapja a bergamói Világ Liga-döntőben) a hatodik helyet szerezte meg, ami – nincs mit szépíteni rajta – kudarc. A női válogatott már jóval korábban befejezte szereplését, kilencedik lett, így a tatárföldi esemény – semmi kétség – a lebőgések napjaiként vonul be a hazai pólótörténetbe.

Gór-Nagy Miklós (jobbra) és a montenegrói Filip Klikovac (balra)a Magyarország - Montenegró férfi vízilabda-mérkőzésen
Gór-Nagy Miklós (jobbra) és a montenegrói Filip Klikovac (balra) a Magyarország – Montenegró férfi vízilabda-mérkőzésen
Kovács Anikó / MTI

Az uszodában vidámabb délutánban reménykedtünk, és persze – a VIP-páholyban népes küldöttség körében helyet foglaló Orbán Viktor miniszterelnökkel nyilván együtt – abban, hogy minél több magyart látunk a dobogón feszíteni. Erre amúgy jó esély mutatkozott, tekintve, hogy három honfitársunk is érdekelt volt a hat döntőben.

Elsőként Hosszú Katinka csobbant közülük, s titkon (vagy nem is titkon?) abban reménykedtünk, megtörténik a csoda, s a 200 m vegyes után 200 m háton megszerzi második kazanyi aranyérmét. Két legveszélyesebb riválisának az ausztrál Emily Seebohm, valamint a világcsúcstartó-címvédő amerikai Missy Franklin ígérkezett, s a papírforma be is igazolódott. Az első hosszon Seebohm, a második kettőn Franklin vezetett, ám az ausztrál hajrázott a legjobban, s győzött. Katinka majdnem végig a harmadik helyen tempózott (száznál néhány méteren át az élen, százötvennél pedig a második pozícióban haladt), s a falat is bronzérmesként érintette meg. Ideje, a 2:06,84 gyengébb volt a középdöntőben elért 2:06,18-os országos csúcsánál, ezzel együtt nem látszott csalódottnak.

 
A bronzérmes Hosszú Katinka és a második helyezett Missy Franklin az eredményhirdetésen
A bronzérmes Hosszú Katinka és a második helyezett Missy Franklin az eredményhirdetésen
Kovács Anikó / MTI

– A helyezésnek örülök, az időnek kevésbé, de valahogy éreztem: nekem ebben a számban még hiányzik az a rutin, ami ahhoz kell, hogy akkor érjem el a legjobbamat, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Mielőtt Cseh László fejest ugrott volna a 100 m pillangó döntőjében, a lelátón az volt a téma: az Egyesült Államok – ne kérdezzék, hogy miért a vb alatt tartott – bajnokságán a Kazanyról ittas vezetés miatt lemaradó „földönkívüli”, Michael Phelps 1:52.94-gyel győzött 200 m pillangón, ami 54 századdal jobb Cseh világbajnoki aranyérmes eredményénél. Az amerikai – elmondása szerint – „üzenetnek” szánta produkcióját, trénere, Bob Bowman pedig „a valaha bemutatott egyik legjobb úszása”-ként minősítette a jelek szerint Rióval komolyan számoló, tizennyolcszoros olimpiai bajnok San Antonió-i alakítását.

Úszás

Férfiak. 50 m gyors: 1. Florent Manaudou (francia) 21,19, 2. Adrian (amerikai) 21,52, 3. Fratus (brazil) 21,55. 100 m pillangó: 1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 50,56, 2. Cseh László 50,87, 3. Schooling (szingapúri) 50,96. Nők. 800 m gyors: 1. Katie Ledecky (amerikai) 8:07,39, világcsúcs, 2. Boyle (új-zélandi) 8:17,65, 3. Carlin (brit) 8:18,15, ... 6. Kapás Boglárka 8:22,93. 200 m hát: 1. Emily Seebohm (ausztrál) 2:05,81, 2. Missy Franklin (amerikai) 2:06,34, 3. Hosszú Katinka 2:06,84. 50 m pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 24,96, 2. Ottesen (dán) 25,34, 3. Lu Ying (kínai) 25,37. Vegyes csapat. 4x100 m gyors: 1. Egyesült Államok (Ryan Lochte, Nathan Adrian, Simone Manuel, Missy Franklin) 3:23,05, világcsúcs, 2. Hollandia 3:23,10, 3. Kanada 3:23,59.

Laci akár már százon válaszolhatott volna az ígérete szerint a játékokig teljes absztinenciát fogadó, s anonim leszoktató klubba járó Phelpsnek, de a Kazanyban egy-egy aranynál és bronznál járó klasszis nem tudott nyerni, ellenben teljessé tette kollekcióját. Elsőnek a dél-afrikai Chad Le Clos csapott a célba – miközben édesapja majd szétverte a lelátót örömében –, őt követte 31 századdal lemaradva az újabb országos rekordot elkönyvelő Cseh (50,87), majd (ez igazi unikum) a szingapúri Schooling következett a sorban.

Cseh László
Cseh László
Kovács Anikó / MTI

– Összességében elégedett vagyok, kiúsztam magam, bár úgy érzem, nem klappolt minden tökéletesen. Sebaj, legalább van miért tovább tréningeznem. De ami a legfontosabb: a három érem minden várakozásomat felülmúlja – értékelte saját mutatványát a harmincéves magyar, aki a vasárnapi vegyes váltóban fejezi be már mindenképpen pazar oroszországi szereplését.

Az egy bronzzal már szintén büszkélkedő Kapás Boglárka 800 m gyorson hatodikként fejezte be a versenyt ( 8:22,93), amelynek szupersztárja – a többi gyorsszámhoz hasonlóan – Katie Ledecky volt: az amerikai újabb parádés világcsúccsal, s persze fölényesen diadalmaskodott negyedszer is az idei vb-n (8:07,39). Világrekordot ért el az amerikai vegyes csapat is 4x100 m gyorson (3:23,05), de mivel a két férfi és két nő alkotta staféták viadala alig van túl az ősbemutatón, nagyobb jelentőséget még nem kell tulajdonítani az eredménynek.

A mieink 2 első, 2 második és 4 harmadik helyezéssel a zsákban várják a zárónapot, amelynek fénypontja számunkra Hosszú Katinka fellépése lesz 400 m vegyesen.

Vízilabda

Férfiak. Az ötödik helyért: Montenegró–Magyarország 10:9. A hetedik helyért: Egyesült Államok–Ausztrália 10:6.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.