galéria megtekintése

Hello, itt a premier!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

A jövő évi Eb miatt a szokásosnál egy héttel korábban veszi kezdetét a Premier Liga 24. évada. Bár az átigazolási időszaknak még csaknem a harmada hátravan, a jövőre a tv-közvetítési díjakból több mint ötmilliárd fontra szert tevő és abból már előre költekező klubok alaposan bevásároltak a kontinensen.

A néhány éve bevezetett rendnek megfelelően a bajnokság csúcsra járatással köszönt be. Ma délben az egy év után a Bajnokok Ligájának legalábbis az utolsó selejtező fordulójába visszatérő, s ott az FC Bruges-zsel találkozó Manchester United a Tottenhamet fogadja.

Az angol futballban immár rutinos Louis van Gaal mindenképpen szeretné elkerülni a tavalyi nyitányt, a Swansea-tól otthon elszenvedett vereséget. A holland maestro lázas átigazolási tevékenysége azt a benyomást kelti, hogy kész versenybe szállni a bajnoki címért. Nála szinte nincs nap meglepetés nélkül. Kevesen várták honfitársa, oly sok nagy siker kovácsa, Robin van Persie minden sallangot nélkülöző távozását, s egy év után odébbáll a csalódást okozó argentin Angel di Maria is.

Ismét a középcsatár szerepében tündökölhet a csapatkapitány, Wayne Rooney, és imponálóan erős középpálya alakulhat ki Bastian Schweinsteiger, Morgan Schneiderlin, Memphis Depay, illetve a régi gárda, Juan Mata, Ashley Young, Marouane Fellaini, Ander Herrera, Michael Carrick és – hacsak kölcsönbe nem adják a Sunderlandnek egy évre – Adnan Januzaj rivalizálásából.

 

A védelemben már szombaton debütálhat a Torinóból elcsábított olasz Matteo Darmian, a kapuból azonban hiányzik majd David de Gea, akit a Real Madriddal hoztak hírbe, és a mesteredző szerint „nincs abban az idegállapotban”, hogy kiálljon a Tottenhammel szemben. Ami a vendégeket illeti, az Észak-Londonban a reálisnak tekinthető ötödik hellyel bemutatkozó Mauricio Pocchettinónak még sok dolga van a csapaterősítés terén.

Mourinho gondban. A szerdai főpróbán: Chelsea–Fiorentina 0-1
Mourinho gondban. A szerdai főpróbán: Chelsea–Fiorentina 0-1
Peter Cziborra / Reuters

Az Atletico Madridtól megszerzett védőn, Toby Alderweirelden kívül nem érkezett komoly játékos, mivel a legégetőbb feladat az MU által is megkörnyékezett, igaz, jelenleg sérült francia kapus, Hugo Lloris, valamint a gólzsák Harry Kane megőrzése. Nem kevés futballszakíró meggyőződése: amíg a Chelsea trénerét José Mourinhónak hívják, a riválisoknak kevés esélyük van az előző bajnokságot nyolcpontos előnnyel megnyerő „kékek” megállítására.

Gondolják ezt annak ellenére, hogy az Arsenal az angol Szuper Kupameccsen,míg a Fiorentina egy edzőmérkőzésen egyaránt 1-0-ra legyőzte a Stamford Bridge kedvenceit. A legutóbbi szigetországi évad fölénye nyomán a mindig magabiztos portugál alig változtatott a kereten.

Petr Cech eladása után Asmir Begovic az új második kapus, míg a közkedvelt Didier Drogbát az MU-ban kiábrándítóan teljesítő Radamel Falcao próbálja meg pótolni. A championok szurkolóinak félelme a kitűnő Diego Costa térdina és fékezhetetlen temperamentuma. A Chelsea ma délután a Swan sea ellen kezd otthon, és Mourinho a meccs előtt agyba-főbe dicsérte az ellenfél trénerét,

Garry Monkot, akinek irányításával – szerinte – a liga bármely óriására veszélyt jelenthetnek a walesiek. Vasárnap rendezik az Arsenal–West Ham mérkőzést, és Arsene Wenger, a vendéglátó „ágyúsok” edzője tudja, hogy legfőbb ideje 2004 óta először megszerezni a bajnoki trófeát. A francia szakvezető új talizmánja Cech, a megbíz ható védő- és középpályássor alig változott, a legfőbb bizonytalanság Olivier Giroud, Theo Walcott és Danny Welbeck kevéssé hatékony csatártriója.

A „kalapácsosok” az Európa Ligától való méltatlan búcsú fájdalmával teszik meg a rövid utat az Emirates stadionba, attól tartva: új trénerük – és korábbi legendás játékosuk –, a horvát Slaven Bilic egyhamar nem tud segíteni a régi bajokon. A legutóbb ezüstérmes Manchester City – a korábbi kétségek ellenére – pénteken megújította Manuel Pellegrini szerződését. A chilei tréner nevéhez fűződik az átigazolási időszak legnagyobb szenzációja, Raheem Sterling 49 millió fontos megvásárlása a Liverpooltól.

A világoskékek bemutatkozása hétfő estig várat magára: akkor Birminghamben, a West Bromwich Albion ellen lépnek pályára. A húszéves szélső korábbi, az előző évadban gyengélkedő csapata, a Liverpool komoly kihívás elé néz vasárnap délután Stoke-ban. A „vörösök” Bogdán Ádámmal, James Milnerrel és Christian Bentekével erősítettek, de a legnagyobb várakozás a csodagyereknek tartott Edvard Tagseth fejlődését kíséri; őt a norvég Neset csapatában fedezték fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.