galéria megtekintése

Hülyének nézték, most vált be a jóslata másodjára

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

A legzseniálisabb forgatókönyvíró sem alakíthatta volna izgalmasabbra a divízió I-es jégkorong-vb utolsó fejezetét: a szombat esti zárótalálkozón a magyarok 2:1-re legyőzték a házigazda lengyeleket, így – hét év után ismét – feljutottak az A csoportba. Bár Vas Márton csapatkapitány szinte le sem hunyta a szemét a nehéz nap éjszakáján, másnap majd kicsattant a boldogságtól, és csak mondta, mondta...

– A tévénézők az eredményhirdetésig követhették a Krakkóban történteket. A folytatásnak is vannak publikus részei?

– A jégről felmentünk a tribünre, hogy együtt ünnepeljünk azzal a négyezer magyarral, akinek örök hálával tartozunk a fantasztikus buzdításért. Aztán az egész csapat közösen meglátogatott egy szórakozóhelyet. Maradjunk abban: a vérmérséklet és az aktuális erőállapot határozta meg, hogy kinek meddig tartott a buli.

– Mennyiben volt más a mostani diadal, mint a 2008-as szapporói bravúr?

 

– Az elsőnek az élet minden területén megvan a semmi mással össze nem hasonlítható varázsa, ezért a Japánban kivívott A csoportos részvétel tényleg unikum volt a maga nemében. A krakkói siker bizonyos szempontból mégis különlegesebb, hiszen azt szurkolóink tömegének jelenlétében értük el, s ez még inkább felejthetetlenné tette az élményt.

– A rajt előtt a szakemberek többsége úgy vélte: ezúttal mindenekelőtt a kiesés elkerülése, sokkal kevésbé a feljutás kiharcolása lehet a cél. A magyar válogatott mutatkozott erősebbnek a vártnál, vagy a mezőny volt gyengébb annál, mint amire számítottak?

– A sportoló mindig akkor jár el a legjobban, ha magával, nem pedig az ellenfeleivel foglalkozik. Ezért a siker kulcsának azt tekintem, hogy nagyon együtt volt a társaság. A tartásunkat vélem a legnagyobb erősségünknek, a csapatszellemet pedig a legfőbb erényünknek. Két mérkőzésen, az olaszokkal és a lengyelekkel szemben vívott találkozón kifejezetten jól játszottunk, míg az ukránok ellen volt bennünk erő fordítani. S bár a pontveszteség nélkül győztes kazahoktól látszólag simán kikaptunk, az a meccs is biztosan másképpen alakul, ha az elején megússzuk kevesebb kiállítással.

– A vb előtt néhány nappal kapta meg a magyar állampolgárságot a sikerben végül főszerepet játszó Andrew Sarauer és Frank Banham. Mit gondol, a két kanadai klasszis nélkül is ünnepelhetnénk most?

– Nem. Nélkülük aligha sikerül megszerezni a második helyet, de meggyőződésem: a huszonkettes keret játékosai közül bárkinek a hiányát hasonlóképpen megéreztük volna.

– Pénteken megkezdődik Csehországban az A csoportos világbajnokság, vagyis az az esemény, amelynek jövőre Oroszországban a magyar válogatott is résztvevője lesz. Az idén tehát nem ámuldozni kell a legjobbak játékán, hanem elemezni azt?

Magyar mámor Krakkóban
Magyar mámor Krakkóban
Stanislaw Rozpedzik / MTI/AP

– Szerintem egyelőre nem az a dolgunk, hogy ráleljünk a kanadaiak legyőzésének titkára, hanem az, hogy folyamatosan fejlődjünk egyénileg, és jövőre minél hosszabb ideig versenyben maradjunk csapatainkkal a különféle klubsorozatokban. A felkészülés legfontosabb része az lesz, hogy megfelelő fizikai állapotba kerüljünk, és képesek legyünk felvenni a tempót a világ legerősebb együtteseivel. A célunk mi más lehetne, mint hogy megkapaszkodjunk az élvonalban.

– Ön a kilencvenes évek elején Dunaújvárosban annak a Kercsó Árpádnak a játékosaként kezdett jégkorongozni, aki a magyar edzők közül elsőként mondta ki: a magyar válogatott hamarosan feljuthat az A csoportba...

– S emiatt mindenki hülyének nézte akkoriban. Én viszont szombat este is sokat gondoltam rá, már csak azért is, mert ha annak idején más az edzőm, akkor A csoportos hokit csak a tévében látok, a játékot meg valószínűleg régen abbahagytam volna.

Így is, úgy is második

A magyar jégkorong-válogatott a divízió I/A osztályú világbajnokság utolsó játéknapján 2:1-re legyőzte a házigazda lengyeleket úgy, hogy a harmadik felvonásban Hári szerezte meg a vezetést, majd három és fél perccel a vége előtt Bryk egyenlített. Mivel a magyar csapat számára a rendes játékidő döntetlenje is elegendő volt a feljutáshoz, a lengyelek lehozták kapusukat, ám a korongot szerző Szirányi a saját harmadából az üres kapuba lőtte a győztes gólt. A magyar együttes ezzel története során másodszor vívta ki az A csoportos részvétel jogát, és 2009 után ismét az élvonal tizenhat legjobb válogatottja között játszhat. A jövő évi vb-t Moszkvában és Szentpéterváron rendezik.

A „B” vb végeredménye: 1. Kazahsztán 15 pont, 2. Magyarország 12, 3. Lengyelország 6, 4. Japán 5, 5. Olaszország 5, 6. Ukrajna 1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.